kidphone_25092019
Predajete telefon djetetu? Evo što trebate znati

Došlo je vrijeme da vaše dijete dobije vlastiti telefon. Ako imate sreće, vaš stari uređaj i dalje je funkcionalan i izvrsno bi poslužio kao djetetov prvi telefon. Ali pripremiti rabljeni uređaj za svog novog mladog vlasnika može biti škakljivo. U nastavku su navedeni svi koraci koji će biti potrebni da to učinite, uključujući način uklanjanja svih starih stvari, postavljanje ugrađenih ograničenja, pronalaženje sigurnih, korisnih aplikacija i razgovor o odgovornoj upotrebi telefona.

Krenite iz početka i očistite sve s telefona

Resetiranje telefona na tvorničke postavke vratiti će uređaj u prvobitno stanje, kakav je bio kada ste ga i kupili. Prvo bi trebali sve podatke koje želite sačuvati prebaciti na željeni prostor za prohranu kao što je clouod ( iCloud ili Google Drive ) ili na tvrdi disk kućnog računala.

Evo kako napraviti sigurnostnu kopiju podataka:

Postavljanje ograničenja vremena zaslona, ​​pregledavanja, kupovine…

Pametni telefoni otvaraju djeci potpuno novi svijet za koji mnogi od njih nisu spremni. I Apple i Android imaju ugrađene postavke roditeljskog nadzora koji djetetovo iskustvo korištenja mobilnog telefona čini jednostavnijim za njih, kao i za Vas. Pomoću ovih postavki možete postaviti automatsko isključivanje telefona noću, sprječavati preuzimanje sadržaja koji nije primjeren dobi djeteta i postavljanje vremenskih ograničenja. Ove postavke dobro je dodati u telefon prije nego što ih date svom djetetu jer će kasnije, kada dijete pokaže određenu zrelost i odgovornost, ograničenja biti lakše ukloniti nego oduzeti im nešto na što su navikli.

Razgovarajteo pravilima korištenja prije nego što predate uređaj

Uz svo uzbuđenje djeteta prilikom dobivanja prvog mobitela , ključno je razgovarati o pravilima korištenja uređaja u svojoj obitelji.

Pokušajte djetetu ograničiti vrijeme koje smije provesti na mobitelu. Ako je dijete malo, nema potrebe da ga koristi dulje od pola sata dnevno. Ako je veće i zna koristiti pametni telefon, porazgovarajte, objasnite mu posljedice pretjeranog korištenja telefona (kako financijske tako i psihološke), a ako treba poslužite se i aplikacijama za ograničenje vremena korištenja uređaja. Dobra ideja je da napravite “pisani ugovor” koji definira pravila.

Odredite period dana kad nitko u obitelji, a to se odnosi i na vas, neće koristiti svoj mobilni telefon. Primjerice, zabranite mobitele za vrijeme obroka, no to znači da se i vi morate ostaviti napasti na neko vrijeme. Zapamtite, roditelji su najbolji uzor i ako sami ne provedete u djelo ono čemu učite dijete, teško da će vas shvatiti ozbiljno. Osim toga, uvijek će imati argument ‘zašto ja moram, a ti ne’?

Preuzmite edukativne materijale o sigurnom korištenju interneta

Dodatno motivirajte vaše dijete da sigurno koristi internet uz zabavne materijale koje možete isprintati i na kućnom printeru i objesiti na zid u djetetovoj sobi.

Pretraga
Vijesti