Elektroničko nasilje i njegove posljedice

Teen girl bullied through social media

Elektroničko nasilje je svaka zlonamjerna i uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija koja se ponavlja kako bi se nekome nanijela šteta, odnosno kako bi se netko ponizio, zadirkivao, kako bi mu/joj se prijetilo ili ga/ju se zlostavljalo na neki drugi način.

Elektroničko nasilje, nasilje preko interneta, cyberbulling – razni su nazivi za istu vrstu nasilja.

Ono može uključivati:

  • slanje anonimnih poruka mržnje,
  • poticanje grupne mržnje,
  • nasilne napade na privatnost (otkrivanje osobnih informacija o drugima, „provaljivanje“ u tuđe e-mail adrese),
  • kreiranje internetskih stranica (blogova) koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka,
  • uhođenje,
  • vrijeđanje,
  • nesavjestan pristup štetnim sadržajima,
  • širenje nasilnih i uvredljivih komentara,
  • izlaganje dobi neprimjerenim sadržajima i
  • seksualno mamljenje.

Posljedice elektroničkog nasilja

Za razliku od nasilja „licem u lice“, kod elektroničkog nasilja počinitelj može biti anoniman i skrivati se iza nadimka, izmišljenog ili lažnog profila, izmišljene adrese elektroničke pošte, kao i iza nepoznatog broja. Ne možemo biti sigurni tko stoji iza nekog profila.

Elektroničko nasilje može ostaviti teške i dugotrajne posljedica jer se može pojaviti u bilo koje vrijeme i bilo gdje u virtualnom svijetu. Počinitelj često nema uvid u posljedice svojeg postupanja kod žrtve nasilja, tj. ne može vidjeti kako se žrtva nasilja osjeća ili ponaša i stoga mu se može činiti da nije napravio ništa loše.

Neke od najčešćih posljedica nasilja putem interneta su anksioznost, depresija, socijalna izolacija, uznemirenost nakon korištenja računala ili mobitela, manjak samopoštovanja, lošiji školski uspjeh, narušeno zdravlje te kao najekstremnija posljedica suicid. Ako prepoznaješ neke od ovih posljedica kod sebe predlažemo da se javiš odrasloj osobi od povjerenja ili Centru za sigurniji Internet.

Neki smatraju da je vjerojatnost pojavljivanja elektroničkog nasilja neizbježna zbog same naravi virtualnog svijeta. Ipak, mi smo ti koji biramo kako ćemo se ponašati u online prostoru i ako bi ga svi koristili na primjeren i siguran način – zajedno bi stvarali online prostor bez nasilja.

 

Postoji li netko kome se možete obratiti za pomoć?

Apsolutno da! Stručnjaci Centra za sigurniji internet svakodnevno su dostupni na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606, dostupnoj svakog radnog 08:00 – 16:00 sati. Na navedenoj liniji možeš dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta te dobiti savjet kako se zaštiti i kako sigurno koristiti internet. Osim toga, naši ti stručnjaci mogu dati savjet što učiniti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu.

 

Powered by A1 Hrvatska.