Kupovina 1. mobitela – Kako zaštititi djecu?

mobitel naslovna

Jedan od vrlo popularnih poklona za blagdane razni su digitalni uređaji. Tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme blagdana kada su djeca na zimskim praznicima, važno je podsjetiti se važnosti roditeljskog nadzora u prevenciji nasilja i zlostavljanja putem interneta. Kako bismo dostigli cilj potpunog uklanjanja materijala seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece s interneta, osim što trebamo reagirati na takav sadržaj, potrebno je učiniti sve u našoj moći kako do samog zlostavljanja ne bi ni došlo.

Prevencija kroz nadzor

Prevencija postoji u raznim oblicima te osobe u izravnom kontaktu s djecom imaju različite razine odgovornosti kod korištenja preventivnih mjera. Često se oslanjamo na industriju web aplikacija koja unutar aplikacija treba postaviti mjere zaštite korisnika, osobito kada se radi o maloljetnim korisnicima. Online platforme imaju veliku odgovornost i utjecaj na online sigurnost. Unatoč tomu, roditelji i skrbnici prva su točka kontakta s djetetom i njegovim korištenjem interneta i ekrana te kao takvi imaju najveći utjecaj na okolinu djeteta i njegovo snalaženje u online prostoru.

Iako aplikacije nude razne mogućnosti očuvanja sigurnosti, korisnici aplikacija ih ponekad ne koriste. Razlog tome može biti slaba svijest o potrebi čuvanja sigurnosti, ali i neznanja. Platforme koje su primjerene za djecu kod kreiranja sadržaja za djecu trebaju uzeti u obzir ulogu roditelja u korisničkom iskustvu djeteta. Potrebno je da skrbnicima i roditeljima osiguraju lako razumljive resurse o najnovijim značajkama, ažuriranjima te pitanjima privatnosti jer oni mogu proaktivno primijeniti zaštitne mjere koje mladi mogu zanemariti.

Roditeljski nadzor je ključan za očuvanje sigurnosti mladih korisnika. Istraživanja pokazuju da čak i najmanji oblik uključenosti roditelja u digitalni svijet djece može utjecati na povećanje sigurnosti djece na internetu.

Aktivan i pasivan nadzor

Aktivan nadzor odnosi se na promatranje svakodnevnog korištenja digitalnih uređaja kod djece. Roditelji na taj način mogu osigurati da je sadržaj koji djeca konzumiraju primjeren za njihovu dob te imaju mogućnost biti uključeni u ono što djeca rade online. Pasivan nadzor odnosi se na jednostavne radnje – na primjer da su roditelji prisutni u istoj prostoriji u kojoj dijete koristi Internet (kada ga koristi).

Značajan utjecaj na online sigurnost djece može se ostvariti i određivanjem gdje se u kući ili stanu koriste koji digitalni uređaji. Tako bi se na primjer računalo moglo koristiti samo u dnevnom boravku. Potencijalni kontakti online predatora usmjereni prema djeci se na taj način mogu smanjiti jer prisutnost roditelja smatraju povećanim rizikom za otkrivanje njihovih namjera.

Zadržati sigurnost djeteta na visokoj razini može se tako što ćete:

  • Dogovoriti s djecom da mobilne uređaje koriste dok ste u istoj prostoriji.
  • Dozvoliti korištenje računala samo u zajedničkim prostorijama.
  • Ograničiti korištenje kamere i mikrofona na društvenim mrežama.

Istraživanja pokazuju da roditeljski nadzor predstavlja veliki zaštitni faktor kod digitalne dobrobiti djece – djeca čije su aktivnosti pod nadzorom roditelja u manjem su riziku od online predatora. Informacija da je roditelj u blizini najčešće će u potpunosti obeshrabriti  napadača.

U ovo blagdansko vrijeme kada se bliže zimski praznici i djeca će imati više slobodnog vremena, posebno je važno da roditelji i skrbnici reduciraju vrijeme koje njihova djeca provode pred ekranima. Smanjenje vremena provedenog pred ekranima može imati brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenja pretilosti, poboljšanja tjelesnoga zdravlja, ali i povećanja vremena za aktivnosti u stvarnome životu koje su dobre za zdravlje djece.

Postoje različite preporuke za provođenje vremena pred ekranima s obzirom na dob. Američka akademija pedijatara preporučuje da djeca u dobi od 18. do 24. mjeseca života uopće ne bi trebala koristiti ekrane (osim za video pozive), djeci u dobi od 2. do 5. godine života preporuča se da provode najviše sat vremena dnevno pred ekranom. Svjetska zdravstvena organizacija u svojim smjernicama o tjelesnoj aktivnosti, spavanju i sjedilačkom ponašanju za malu djecu preporučuje slično: djeca mlađa od 2 godine ne bi trebala koristiti ekrane, dok bi djeca od 2. do 5. godine života ekrane trebala koristiti manje od sat vremena dnevno. Ipak, važno je naglasiti da je bitno kakva je kvaliteta sadržaja i jesu li oni primjereni određenom uzrastu djeteta – nije isto koristiti ekrane za neke edukativne sadržaje i za igranje videoigara sa nasilnim sadržajima.

Evo nekoliko savjeta za reduciranje vremena koje vaša djeca provode pred ekranima:

  • Budite uključeni u život djece – Provodite vrijeme sa svojom djecom, dajte im pažnju, te im osigurajte zabavne aktivnosti kako ne bi imali potrebu iz dosade koristiti ekrane. Poželjno je da provodite vrijeme vani na otvorenome i da za to vrijeme ostavite mobitele po strani, jer to može povećati endorfine i pružiti osjećaj sreće, ali i poboljšati raspoloženje.
  • Ukoliko vaša djeca prekomjerno koriste ekrane, počnite postavljati manje ciljeve koji su ostvarljivi – Umjesto da odmah prijeđete na preporučeno vrijeme korištenja ekrana dnevno, počnite smanjivati njihovo trenutno vrijeme pred ekranima po pola.
  • Postavite pravila – Možete iskoristiti Obiteljski ugovor u kojemu možete dogovoriti pravila oko sigurnog i odgovornog korištenja interneta za cijelu obitelj.
  • Odredite vrijeme bez ekrana – Tijekom vremena za koje se dogovorite da nećete koristiti ekrane, iznesite uređaje iz prostorije kako vam ne bi privlačili pažnju. Možete se dogovoriti i za mjesta u kući na kojima nećete koristiti ekrane – na primjer za blagovaonskim stolom.

Ključno je razumjeti kako provođenje vremena na internetu nosi rizike, osobito za mlade osobe. To ne znači da je provođenje vremena online u potpunosti nesigurno. Postoje brojni načini na koje je moguće osigurati da svi korisnici interneta, a osobito djeca, budu sigurni online. Roditelji mogu pomoći zaštititi sigurnost svoje djece na internetu tako što će njih, ali i sebe opremiti prikladnim resursima, najboljom praksom i potrebnim informacijama.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.