Potencijalne opasnosti popularnih aplikacija

aplikacije nasl

Danas su igračke i druženja uživo često zamijenjena provođenjem vremena na društvenim mrežama, igranjem videoigara te virtualnim druženjima, odnosno modernim tehnologijama  kojima su djeca često okružena još od najranije dobi. Društvene mreže i aplikacije sve više plijene dječju pažnju, a mogućih opasnosti na određenim platformama sve je više. Poseban rizik za postati žrtvama elektroničkog nasilja (cyberbullying-a) i druge opasnosti koje su moguće na internetu imaju ona djeca čiji roditelji ne vrše nadzor nad korištenjem društvenih mreža svoje djece. Iz tog razloga, važno je da roditelji budu upućeni u to koje društvene mreže njihova djeca koriste te koje su moguće opasnosti na internetu.

 

Iako se popularnost među aplikacijama mijenja iz dana u dan, u nastavku vam donosimo neke od najraširenijih te predstavljamo neke od mogućih opasnosti.

 

  1. TIK TOK

 

TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu s oko 1,5 milijardi mjesečno aktivnih korisnika u 2023. godini. Očekuje se da će dosegnuti dvije milijarde mjesečno aktivnih korisnika do kraja 2024. godine. Donja dobna granica za kreiranje računa na ovoj društvenoj mreži je 13 godina. Ipak, kako navode i iz samog TikTok-a, sadržaje mogu gledati i mlađi od 13 godina. Unutar TikTok-a za mlađe korisnike, korisnicima je omogućeno iskustvo gledanja koje ne dopušta dijeljenje osobnih podataka i postavlja opsežna ograničenja na sadržaj i interakciju s korisnikom. U ovom ekosustavu korisnici ne mogu dijeliti svoje videozapise, komentirati tuđe videozapise, razmjenjivati poruke s korisnicima ili održavati profil ili sljedbenike. Međutim, oni mogu doživjeti ono što je TikTok u svojoj srži  – prikazivanje kreativnosti – dok uživaju u odabranom sadržaju i eksperimentiraju s TikTok-ovim jedinstvenim, fantastičnim i izražajnim značajkama. Neke od značajki ove aplikacije su i da morate imati 16 i više godina da biste koristili izravne poruke i imati 18 i više godina da biste išli uživo, slali darove kreatoru tijekom sesije uživo ili koristili značajke unovčavanja.

Važno je da budemo svjesni toga da je Tik Tok puno više od plesova i usklađenih pokreta. Neprimjeren jezik i sadržaji poput nasilja, vulgarnosti i seksualnih tema, ali i zarazni trendovi i izazovi koji djecu mogu dovesti u fizičku opasnost samo su neke od njegovih negativnih strana i mogućih opasnosti.

 

  1. SNAPCHAT

 

Veliku popularnost među aplikacijama drži i Snapchat, i to s oko 750 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Prepoznatljiv je po takozvanim „nestajućim porukama”, točnije brisanju razmijenjenih poruka, fotografija i videozapisa. No, činjenica je da sve što je jednom došlo na društvene mreže ostavlja svoj digitalni otisak. Djeca često misle da je ono što pošalju na ovoj aplikaciji potpuno sigurno jer se poslani sadržaji automatski brišu, no primatelji poruke mogu uslikati zaslon mobitela i zadržati primljene sadržaje. Problem kod ove aplikacije može biti i to što roditelji, iako možda u dogovoru s djetetom prate samu upotrebu, nemaju uvid u to što su njihova djeca poslala ili objavila putem aplikacije.

Snapchat također sadržava i „Snap Map” s GPS-om koji može otkriti točnu lokaciju korisnika ukoliko im je uključena navedena opcija. Iako je ova aplikacija sve popularnija kod tinejdžera, koriste ju i druge generacije među kojima se mogu naći i potencijalni predatori koji mogu doći u kontakt s djecom i iskoristiti ih na različite načine. Ukoliko želite bolje razumjeti kako se zaštititi od elektroničkog vršnjačkog nasilja, pročitati savjete o sigurnom korištenju Snapchat-a i strategijama za prevenciju i reakciju na nasilje, možete pročitati naš Digitalni priručnik za mlade kojega su izrađivali i mladi Centra za sigurniji internet.

 

 

  1. INSTAGRAM

 

Korisnici Instagram-a, njih preko 2 bilijuna svakog mjeseca, također mogu biti izloženi različitim neprimjerenim sadržajima te može doći i do elektroničkog nasilja. Svakodnevnim gledanjem savršeno uređenih fotografija, filtriranih trenutaka i idealiziranih životnih stilova korisnici mogu doživjeti pad samopouzdanja, nezadovoljstvo vlastitim životom, brojne nesigurnosti te imati nerealna očekivanja o životu. Na Instagramu su često prisutne i lažne nagradne igre, te kreatori tih igara ponekad mogu tražiti ljude da im pošalju svoje osobne podatke kako bi im poslali nagradu, a posljedično može doći do krađe identiteta i drugih iskorištavanja. Kao i na većini društvenih mreža, opasnost i na ovoj aplikaciji predstavljaju predatori.

 

 

  1. X (bivši TWITTER)

 

Negativni komentari, verbalni napadi i pornografija dokaz su da ništa bolja situacija nije ni na X-u. Baš zato što se danas ne smatra „modernim”, mnogi roditelji ne smatraju ga opasnim. Za njega čak nije potrebna niti prijava pa mnogi maloljetni korisnici njegovom sadržaju pristupaju anonimno.

 

  1. TELEGRAM

 

Osim Snapchat-a, „nestajuće” poruke nudi i Telegram, koji broji oko 700 milijuna korisnika mjesečno. Zbog toga zlonamjerni pojedinci mogu iskoristiti ovu privatnu komunikaciju kako bi provodili neke nezakonite aktivnosti.

 

Iako su osmišljene za komunikaciju, ove su aplikacije postale dom elektroničkog nasilja. Mnogi ih, neovisno o svojoj dobi i spolu, koriste za uznemiravanje drugih putem izravnih poruka ili javnih objava koje žrtve mogu dovesti do tjeskobe i depresije, a koje, nažalost, mogu imati i tragičan završetak.

 

Također, mogu izazvati i ovisnost koja se negativno odražava na društveni i emocionalni razvoj korisnika, razne aspekte, odluke i kvalitetu života.

Prevencija i ovoga puta leži u edukaciji i otvorenom razgovoru.

Uistinu je važno da roditelji ozbiljno shvate potencijalne rizike na društvenim mrežama, da se adekvatno educiraju te prenesu to znanje svojoj djeci. Nadzor i razgovor s djecom o sigurnom korištenju interneta od ključne su važnosti za zaštitu djece od elektroničkog nasilja i izlaganja neprimjerenim sadržajima.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.