Centar za sigurniji Internet Hrvatska obilježio je Dan sigurnijeg interneta 2024. godine kroz brojne aktivnosti

dsi nasl

Dana 06. veljače 2024. godine i u danima oko toga, Centar za sigurniji internet Hrvatska organizirao je brojne aktivnosti na temu sigurnosti na internetu. Aktivnosti su organizirane od strane Centra za sigurniji internet Hrvatska, A1 Hrvatska i partnera – Osnovne škole Franje Krežme, Centra za socijalnu skrb Osijek, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Justice Initiative i FICE organizacije – Centra za podršku zajednicama, stručnjacima, obitelji, mladima i djeci za kvalitetniji i cjelovitiji život. Osim partnera, aktivnostima su se pridružili i Ured pravobraniteljice za djecu, HRT radio, Policijska uprava Osječko-baranjske županije, Centar za mentalno zdravlje, prevenciju i ambulantno liječenje ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Društvo za socijalnu podršku, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, te Centar za socijalne usluge Maestral Split.

Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta bio je „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji Internet“, a aktivnosti koje su organizirane donosimo u nastavku.

Online kviz za djecu s pitanjima o sigurnosti na internetu s vrijednim nagradama

Online kviz bio je aktivan 06. veljače 2024. godine, te je riješen čak 55659 puta (s 4074 jedinstvenih IP adresa).

2 podcasta o aktivnostima koje organizira Centar za sigurniji internet Hrvatska, te o rizicima kod igranja video igara

Podcasti su za sada pregledani 298 puta (do 15.02.2024).

Javna tribina „Za tipkovnicom i konzolom budi pod kontrolom“ uživo u Osijeku

Javna tribina održana je 06. veljače 2024. godine u Staroj Pekari u Osijeku, a program se sastojao od kratkog uvodnog dijela u kojem su se sudionicima obratile Ana Veočić, djelatnica Centra za sigurniji internet, Marijana Šego, savjetnica pravobraniteljice za djecu, te Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska.

 

Sljedeća aktivnost bila je debata o pozitivnim i negativnim stranama igranja video igara, koju su proveli učenici I. Gimnazije Osijek. U tijesnoj bitci, sudionici su svojim glasovima kao pobjednike debate proglasili afirmacijski tim – tim koji je iznosio argumente o prednostima igranja video igara.

Uslijedila je panel rasprava na temu „Što znači biti pod kontrolom?“, koju su održale Marijana Šego, savjetnica pravobraniteljice za djecu, Lejla Jerab, predstavnica mladih Centra za sigurniji internet Hrvatska, Ana Mitar Šimić, radijska voditeljica i voditeljica e-sport turnira, te Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska.

Drugu panel raspravu s nazivom „Sustav skrbi za djecu, sigurnost i videoigre – koja je poveznica?“, su održali Ivan Pakšić, PU Osječko-baranjska, Sektor za javni red i sigurnost, Ivana Čović, Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek, mr.sc. Marija Kribl, dr. med., Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Javna tribina je zaokužena raspravom i zaključcima, a na njoj je ukupno sudjelovalo 56 sudionika.

 

Instagram live – CSI Q&A

Na Instagram live-u dana 05. veljače 2024. godine stručnjaci Centra za sigurniji internet Hrvatska, Ana Veočić, diplomirana socijalna radnica, te Martina Nikolić, diplomirana psihologinja, odgovarale

su na pitanja roditelja o video igrama. Instagram live uživo je pratilo 55 sudionika, dok sam Instagram video na dan 15.02.2024. broji 352 pregleda.

Online ogledni Zoom sat o upisu nove generacije na Program cjeloživotnog obrazovanja „Koristi i rizici modernih tehnologija“

Održan je i online ogledni sad o upisu nove generacije na Program cjeloživotnog obrazovanja „Koristi i rizici modernih tehnologija“ koje organizira i provodi Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Centrom za sigurniji internet Hrvatska. Na oglednom satu 07. veljače 2024. godine sudjelovalo je ukupno 34 stručnjaka. Upisi su u tijeku, a svi zainteresirani više mogu pročitati na linku.

Online POP UP panel za stručnjake „Digitalna dobrobit djece u skrbi“

Online POP UP panel za stručnjake „Digitalna dobrobit djece u skrbi“ je održan 06. veljače 2024. godine u organizaciji Centra za sigurniji internet Hrvatska i FICE organizacije uz sudjelovanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Društva za socijalnu podršku, Rehabilitacijskog centra za stres i traumu i Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral Split, a na njemu je sudjelovalo 61 stručnjaka.

Publikacija za roditelje i stručnjake koji rade s djecom na temu odgovornog igranja

Stručnjaci Centra za sigurnijeg Internet Hrvatska izradili su publikaciju o odgovornom igranju video igara, dostupnu na linku.

Pripreme za radionice na temu odgovornog igranja video igara za 4 dobne skupine

Stručnjaci Centra za sigurniji internet Hrvatska osmislili su pripreme za radionice s djecom koje su sve zainteresirane škole, organizacije i institucije koje s djecom i mladima provode grupne aktivnosti imale priliku provesti s djecom. Radionice je održalo 1406 stručnjaka, sudjelovalo je 47 predškolskih ustanova, 1062 osnovnih škola, 273 srednjih škola te 24 ostalih ustanova i organizacija (dječji domovi, knjižnice, učenički domovi, SOS dječje selo…). Prema obrascima za evaluaciju (na dan 15.02.2024. zaprimljeno 612 evaluacijska obrasca), ukupno 14798 djece diljem Hrvatske sudjelovalo je u radionicama. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i interesu za uključivanjem u aktivnosti!

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.