Kad poruke prestanu stizati – ghosting kao nova strategija prekidanja odnosa

ghosting nasl

Što je ghosting?

Ghosting se odnosi na naglo prekidanje kontakta s osobom s kojom ste razgovarali putem društvenih mreža ili aplikacija, bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja. Izraz se općenito koristi u romantičnim odnosima, ali se može odnositi na bilo koji scenarij u kojem kontakt neočekivano prestaje, uključujući prijateljske i obiteljske odnose. Navedeno se naziva ghosting jer uključuje nekoga tko zapravo nestane kao da je „duh“.

Ghosting se obično opisuje kao nova strategija prekidanja odnosa, čija se popularnost veže za razvoj društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje.

Najočitiji znak pojave ghostinga je kada osoba s kojom ste komunicirali iznenada prestane odgovarati na vaše poruke i pozive. Čak i ako započnete kontakt više puta, oni se ne upuštaju u razgovor niti se trude nastaviti ga. Iako su i dalje aktivni na društvenim mrežama, ne odgovaraju na vaše poruke. Također, mogu vas prestati pratiti ili ukloniti iz svojih prijatelja ili kontakata na društvenim mrežama. Kada odgovore, njihove su poruke često kratke i nejasne. Možda ćete dobiti osjećaj da nešto nije u redu s vama zbog njihove nagle promjene ponašanja.

U većini slučajeva, ghosting se smatra neprimjerenim načinom prekida odnosa. Međutim, u situacijama u kojima je osoba agresivna, vulgarna, prijeteća ili nasilna prema vama, toj osobi ne dugujete objašnjenje za naglo prekidanje komunikacije i ghosting u takvim slučajevima može biti koristan način samozaštite.

 

Zašto ljudi ghostaju?

Pokazalo se da je najčešći uzrok ghostanja nedostatak interesa za uspostavljanjem ili nastavljanjem odnosa. Također, pokazalo se da nerazvijene vještine za otvoren i iskren razgovor te vlastita zaštita od neugodnih osjećaja i suočavanja s tuđim, navode osobu da jednostavno prekine svaki oblik razgovora.

U samoj biti ghosting predstavlja „lakši izlaz“ za prekidanje odnosa, što moderna tehnologija itekako olakšava. Stoga iako društvene mreže omogućuju jednostavan pristup potencijalnim partnerima i prijateljima, one, također, omogućuju lako povlačenje zbog relativne anonimnosti, što rezultira odnosima koji se lako prekidaju jednako kao što se i stvaraju.

Vrijeme trajanje bez kontakta može varirati ovisno o prirodi odnosa i prethodnim obrascima komunikacije. Ne postoji određeni vremenski okvir koji univerzalno definira ghosting jer se on može dogoditi nakon samo nekoliko dana bez kontakta ili nakon duljeg razdoblja intenzivnije komunikacije. Važno je upamtiti da je svaki odnos jedinstven i da se ono što predstavlja ghosting može razlikovati od situacije do situacije. Na primjer, ako osoba obično odgovara odmah, nekoliko dana bez kontakta može ukazivati na ghosting. Međutim, ako osobi obično treba nekoliko dana da odgovori, nekoliko dana bez odgovora vjerojatno ne znači da ste ghostani (vjerojatnije je da je ta osoba samo “loša u redovitom odgovaranju na poruke”). U konačnici, trebali biste obratiti pozornost na sve primijećene promjene u ponašanju ili komunikacijskim obrascima.

 

Što učiniti kada ste ghostani?

Biti ghostan djeluje zbunjujuće jer ne znate je li odnos stvarno gotov ili postoji neki drugi razlog za odsutnost te osobe. Možda se brinete da se toj osobi dogodilo nešto strašno. Kada shvatite da je odnos gotov, nemate pojma što se dogodilo ili što ste pogriješili. Osjećate se krivima. Ghosting ostavlja pojedince povrijeđenima i zbunjenima jer se bore da shvate zašto je druga osoba odjednom prestala razgovarati.

Odluka o tome hoćete li osobi koja vas je ghostala dati novu priliku ovisi o različitim čimbenicima, uključujući vaše vlastite osjećaje, prirodu veze i okolnosti vezane uz ghosting. Bilo bi dobro da procijenite je li to bila jednokratna pojava povezana s osobnim problemima ili okolnostima te osobe ili je to obrazac ponašanja. Ukoliko je ghostanje dio obrasca nepouzdanog ili štetnog ponašanja, važno je razmotriti je li to osoba koju želite u svom životu. Također, bilo bi poželjno da procijenite je li osoba koja vas je ghostala poduzela korake kako bi komunicirala s vama, dala objašnjenje ili izrazila kajanje zbog svojih postupaka jer je otvorena i iskrena komunikacija ključna za ponovnu izgradnju povjerenja.

Pokušajte razmisliti o svojim prošlim iskustvima s tom osobom te je li ta osoba dosljedno pokazivala brigu i poštovanje prema vama i vjerujete li da se otvorena komunikacija može ponovno uspostaviti.

Pobrinite se da prođe neko vrijeme prije nego što odgovorite, kako biste stigli promisliti o gore navedenim pitanjima. Ako odlučite poslati poruku, potrudite se da vaša poruka bude nekonfliktna, izbjegavajte optuživanje, okrivljavanje ili korištenje pogrdnih riječi, postavljanje zahtjeva, požurivanje, „moljakanje“ te neprestano pozivanje ili slanje poruka. Nastojte napisati kako se osjećate te potaknite otvorenu i iskrenu komunikaciju postavljanjem otvorenih pitanja. Budite spremni da osoba može odlučiti ne odgovoriti. Ako ne odgovori, morate prihvatiti tu odluku.

 

Kako se nositi s ghostingom?

Početna reakcija na ghosting često je zbunjenost jer shvatite da je osoba s kojom ste komunicirali naglo prestala odgovarati bez objašnjenja. Nakon početnog iznenađenja, neki pojedinci skloni su tražiti uzroke u sebi i pitati se jesu li oni učinili nešto pogrešno. Žrtve provode mnogo vremena nagađajući o tome jesu li rekle ili učinile nešto što je izazvalo neodgovaranje na poruke, što često rezultira samooptuživanjem. Osjećaj da vas netko ignorira može biti frustrirajući, pri čemu neki na ovu frustraciju reagiraju upornim pokušajima da dopru do osobe u nadi da će im na kraju odgovoriti. Međutim, ovo nije najbolji način reagiranja. Evo nekoliko koraka i strategija koje možete razmotriti kada ste ghostani:

Dopustite si malo vremena da obradite svoje emocije i reakcije prije nego poduzmete bilo što. Prirodno je osjećati se povrijeđeno, zbunjeno ili ljuto, a korak unatrag može vam pomoći da steknete perspektivu. Razmislite o svojim osjećajima i kako je to emocionalno utjecalo na vas. Također možete razmisliti o razgovoru s prijateljima, obitelji ili terapeutom o svojim iskustvima.

Podsjetite se da je ghosting prvenstveno odraz ponašanja i izbora druge osobe, a ne vaših. Ghosting je sam po sebi dvosmislen jer nedostaje objašnjenje zašto je komunikacija naglo prekinuta. Osoba koja je ghostana se može zapitati što ovakva vrsta ponašanja govori o njoj, ali važno je upamtiti da ghosting govori više o osobi koja je prekinula kontakt nego o osobi koja je ghostana.

Neodgovaranje je oblik odgovora. Osobe koje su odlučile odgovoriti šutnjom zapravo žele dati do znanja da više nisu zainteresirane ili da ne žele komunicirati s vama. Biti odbijen na ovaj način vrijeđa vlastiti ponos i samopoštovanje. Ali pokušaj prisiljavanja nekoga da odgovori kada očito ne želi razgovarati, neće učiniti da se osjećate bolje, zapravo ćete se osjećati očajnije i potištenije. Stoga ako se odlučite obratiti, svakako postavite realna očekivanja i shvatite da možda nećete dobiti odgovor ili odgovor kakvom ste se nadali. Ako osjećate da imate još nešto za reći, možete razmisliti o tome da joj pošaljete jednu, iskrenu i nekonfliktnu poruku. Međutim, ako osoba ne odgovori, ne biste ju trebali nastaviti obasipati porukama. Pokušajte ići dalje i usredotočiti se na izgradnju zdravih odnosa s drugima koji vas cijene i poštuju.

Kada vam se dogodi da vas netko ghosta, prirodno je željeti znati odgovor i pitati se što ste možda učinili krivo. Možda nikada nećete saznati razlog ponašanja te osobe, ali većina tih razloga vjerojatno nema nikakve veze s vama. Možda se osoba koja vas je ghostala suočava s vlastitim problemima, strahovima ili izazovima koji su ju naveli na ovakve odluke. Podsjetite se da ste vrijedna osoba bez obzira na to kako je netko drugi odlučio prekinuti odnos. Također, umjesto da svaljujete krivnju na sebe, usredotočite se na učenje iz iskustva. Razmislite o tome što želite u budućim vezama i kako možete učinkovitije komunicirati svoje potrebe i očekivanja. Pokušajte stavite brigu o sebi kao prioritet. Bavite se aktivnostima koje vas vesele i opuštaju te vodite brigu o svom fizičkom i emocionalnom zdravlju. Ako se osjećate potišteno i obezvrijeđeno, podsjetite se na svoje snage i jake osobine. Možete pitati svoje prijatelje i obitelj što vole kod vas ili sami napraviti popis. Ponovno se povežite s hobijima, interesima i aktivnostima u kojima uživate. To vam može pomoći da ponovno steknete osjećaj svrhe i vlastite vrijednosti.

Zaključno, uskraćivanje kontakta je pasivno-agresivan, udaljujući stil komunikacije. To se može činiti kao brz i jednostavan način rješavanja nelagode, ali kod osobe koja je ghostana potiče osjećaje odbačenosti i krivnje. Aplikacije za upoznavanje dodatno su povećale učestalost pojavljivanja ghostinga, no, zapamtite da je najbolja stvar, koju možete učiniti kada želite prekinuti komunikaciju s partnerom ili nekim drugim, otvorena i izravna komunikacija.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.