Što donosi Akt o digitalnim tržištima za korisnike interneta?

akt nasl

Rok za usklađenost s obvezama koje donosi Digital Markets Act (DMA), odnosno Akt o digitalnim tržištima, službeno je završio.

Dvadeset i dvije usluge u šest kompanija (koje se smatraju nadzornicima pristupa, tj. gatekeeperima) – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft – identificirane su kao “osnovne platformske usluge” od strane EU u rujnu 2023. Do 6. ožujka 2024., njihov je zadatak bio uskladiti svoje platforme i usluge sa postavljenim pravilima.

Cilj Akta o digitalnim tržištima je da digitalna tržišta u Uniji budu konkurentnija i pravednija. Akt propisuje nova pravila za deset definiranih osnovnih usluga platforme, kao što su tražilice, trgovanje, trgovine aplikacijama, internetsko oglašavanje i slanje tekstualnih poruka, te daje nova prava europskim poduzećima i krajnjim korisnicima.

Koje su promjene?

„Današnji dan prekretnica je za naš europski digitalni prostor. Akt o digitalnim tržištima propisuje jasne obveze i mogućnost sankcioniranja velikih internetskih platformi ako ga se ne budu pridržavale. S nadzornicima pristupa nekoliko mjeseci vodimo rasprave kako bismo im pomogli u prilagodbi i promjene na tržištu već su vidljive: konkurenti mogu otvarati alternativne trgovine aplikacijama, europski korisnici imaju veću kontrolu nad svojim podacima i mogu birati opcije koje su prije bile predodređene. Svakom poduzeću za koje se utvrdi da ne ispunjava obveze izreći će se stroge sankcije, među kojima je i, kao krajnja mjera, podjela poduzeća.“ rekao je Thierry Breton, Europski povjerenik za unutarnje tržište.

Promjene koje dolaze s ovim Aktom naslanjaju se na veću slobodu izbora krajnjih korisnika usluga i platforma. To znači da će korisnici imati mogućnost:

  • Birati, a ne obavezno koristiti ono što je unaprijed odredio nadzornik pristupa, na primjer moći će odabrati alternativne trgovine aplikacijama i usluge umjesto onih koje nude nadzornici pristupa. Primjerice, preuzimanje aplikacija na IOS uređaja više neće biti moguće samo putem Apple app trgovine.
  • Steći veću kontrolu nad svojim podacima jer će sami odlučiti može li nadzornik pristupa povezati njihove račune i tako pratiti i kombinirati njihove osobne podatke iz različitih usluga. Primjerice, korisnici Facebooka i Messengera dobili su mogućnost izabrati žele li povezati ili razdvojiti račune navedenih aplikacija.
  • Lako pribaviti, prenositi i koristiti podatke iz jedne usluge ili aplikacije u drugu, što će omogućiti jednostavnu izradu sigurnosnih kopija podataka i lak prelazak s jedne usluge na drugu
  • Koristiti alternativne usluge elektroničke identifikacije ili usluge plaćanja u aplikacijama.
  • Korisnici više neće biti primorani koristiti zadane web pretraživače njihovog operativnog sustava. Primjerice, Safari – pretraživač tvrtke Apple, više nije zadana opcija za korisnike IOS sustava, korisnicima je ponuđeno da sami izaberu koji pretraživač žele postaviti kao zadani, odnosno

Otvoren je prostor za inovaciju, ali i za rizike

Margarethe Vestager, Izvršna potpredsjednica Komisije nadležna za politiku tržišnog natjecanja, u intervjuu za Bloomberg osvrnula se na dobrobiti Akta za inovaciju u digitalnim tržištima. Među ostalom, istakla je kako mogućnost odabira alternativnih trgovina aplikacijama može biti korisna opcija za korisnike, budući da omogućuje korištenje trgovina koje su specijalizirane za njihove potrebe, poput trgovina aplikacijama namijenjenih za djecu.

Iako nas veseli svaka inovacija koja može koristiti zaštiti dobrobiti djece, svjesni smo kako ovaj Akt dolazi i s pojedinim rizicima. Tvrtka Apple, primjerice, u svojem priopćenju objasnila je kako će omogućiti korisnicima preuzimanje alternativnih trgovina aplikacijama, međutim – odmiče se od odgovornosti nad njihovoj sigurnosti te upozorava kako aplikacije preuzete s tih trgovina neće biti podržane s pojedinim Apple postavkama. Obzirom da neke od tih postavki uključuju i Appleove postavke roditeljske kontrole, važno nam je da vas upozorimo na isto.

Inovacije koje dolaze ovim Aktom biti će svakako zanimljive za pratiti, no potičemo vas da istima pristupite s oprezom.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.