Prijedlog zakona o zabrani pametnih telefona u školama u New Yorku

phone ban nasl

U usporedbi s vremenom prije pojave pametnih telefona, kada smo na školskim hodnicima mogli promatrati djecu kako međusobno razgovaraju i igraju se, danas na hodnicima škole često možemo vidjeti djecu kako scrollaju po svojim pametnim telefonima, a ponekad ih koriste i za vrijeme trajanja nastave. Guvernerka New Yorka, Kathy Hochul, navela je kako zarazni algoritmi na društvenim mrežama privlače i zarobljavaju mlade ljude te ih zapravo odvajaju od ljudske povezanosti, normalnih aktivnosti u učionici te socijalnih interakcija. Radi zaštite mentalnog zdravlja djece, Hochul pokreće prijedlog zakona o zabrani pametnih telefona u školama. Navodi kako će prijedlog zakona pokrenuti kasnije ove godine te ga razmotriti na sljedećoj zakonodavnoj sjednici New York-a, koja će započeti u siječnju 2025. godine.

Roditelji će imati mogućnost tužbe

Prijedlog navedenog zakona pratio bi druga dva koja Hochul promiče, a koji predviđaju mjere za zaštitu privatnosti djece na internetu i ograničavaju njihov pristup određenim značajkama društvenih mreža. The Stop Addictive Feeds Exploitation (Safe) for Kids act, odnosno Zakon o zaustavljanju eksploatacije zaraznih sadržaja za djecu, bavi se algoritamskim sadržajima. On bi od platformi društvenih medija zahtijevao da maloljetnim osobama osiguraju kronološke sadržaje/vijesti kao zadanu opciju, koji bi bili sastavljeni od profila koje su oni sami odabrali pratiti, umjesto da im algoritmi nameću svoje prijedloge. Zakon bi naložio i da roditelji imaju širu kontrolu, na primjer da imaju mogućnost blokirati pristup noćnim obavijestima. U slučaju da se taj zakon usvoji, one tvrtke koje prekrše propise dobiti će kaznu od 5.000 dolara po prekršaju, a roditelji će imati mogućnost tužbe.

Što kažu tehnološke kompanije?

S druge strane, New York Child Data Protection act, odnosno Zakon o zaštiti podataka djece u New Yorku, ima za cilj ograničiti prikupljanje osobnih podataka djece od strane online stranica koji imaju podatak o tome koliko dijete ima godina. Navedeni zakon od tvrtki ne bi zahtijevao provođenje postupka provjeravanja dobi, poput učitavanja identifikacijskih dokumenata ili prepoznavanja lica. Velike tehnološke kompanije, tvrtke i trgovinske grupe pružile su otpor prema jednom ili oba od navedenih prijedloga zakona.

Očekuje se pobuna roditelja

Ostaje nam vidjeti kako će sama djeca, ali i njihovi roditelji reagirati na prijedlog zabrane pametnih telefona u školama, a potencijalno i na samo usvajanje toga zakona. Očekuje se protivljenje roditelja, koji su do sada naviknuli imati mogućnost konstantnog kontakta sa svojom djecom, a osobito uzevši u obzir da u SAD-u  nije rijetkost da se u školama događaju pucnjave. Roditelji će zasigurno željeti moći stupiti u kontakt s djecom u hitnim slučajevima. Hochul je mislila i na to, te se prijedlog zakona zapravo odnosi na zabranu pametnih telefona, no jednostavni telefoni koji nemaju pristup internetu bili bi dopušteni, te bi roditelji svakako mogli stupiti u kontakt sa svojom djecom, no djeca ne bi imala mogućnost scrollati po TikTok-u ili nekim drugim platformama ili koristiti internet na svojim mobitelima u školi. Kako će to utjecati na živote i mentalno zdravlje djece – preostaje nam vidjeti.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.