Razgovor o sigurnosti na internetu koji svaki roditelj mora obaviti sa svojim djetetom

razgovor djete roditelj

Mediji danas imaju važnu ulogu u životu odraslih i djece. Istraživanja o utjecaju medija na odrastanje djece i mladih  govore nam da mediji mogu imati pozitivan i negativan utjecaj na njihov razvoj. Najrašireniji i najutjecajniji medij trenutačno na svijetu je internet. Društveni mediji, elektronička pošta, videoigre, mobilne aplikacije za slanje poruka i komuniciranje te pametni telefoni uvelike su promijenili način na koji međusobno razmjenjujemo poruke, informiramo se, pa čak i ophodimo jedni prema drugima u slobodno vrijeme, u školi ili na poslu.

Roditelji, online svijet ima offline utjecaj!

Ono što se događa u online svijetu utječe kako na živote odraslih, tako i na živote djece i mladih. U online svijetu djeca i mladi provode puno više vremena nego ranije, a dobna granica pristupanju internetu dosta je niska (većinom 13 godina – ovisno o državi). Iako internet s jedne strane nudi bezbroj mogućnosti za učenje, komunikaciju i osobni rast, s druge strane izlaže djecu i mlade potencijalnim rizicima poput cyberbullyinga i online seksualnog uznemiravanja. Upravo je iz navedenih razloga uloga roditelja oko sigurnosti djeteta u online svijetu iznimno značajna. Roditelji su primjer svojoj djeci kako kod drugih stvari u životu tako i kod korištenja interneta i ostalih medija. Vrlo je važno imati ravnotežu između korištenja medija i ostalih aktivnosti, kako za roditelje tako i za djecu.

 

Kao i za sve druge vještine u životu, djeci i adolescentima je za sigurno korištenje interneta potrebno vodstvo, savjet i podrška. Uloga roditelja se između ostalog odnosi i na to da od najranije dobi kod djece razvijaju kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima i ponašanju u online svijetu.  Roditelji ne moraju biti upoznati sa svim medijskim fenomenima, međutim morali bi biti prisutni, zainteresirani za online život djeteta te spremni i sposobni na razgovor o medijskim sadržajima te potencijalnim rizicima na internetu.

A što je s neprimjerenim sadržajima?

U neprimjerene sadržaje za djecu, tj. sadržaje koji djeci mogu naštetiti, ubrajamo prizore grubog tjelesnog i/ili verbalnog nasilja, zastrašujućih scena stradanja i ranjavanja, seksa i seksualnog iskorištavanja, prostog rječnika i prizora, zloporabe duhana, alkohola, opijata, kockanja i klađenja te druge slične prizore. Također, mogu se susresti i sa govorom mržnje te lažnim vijestima. Obitelji imaju različite stavove o tome što je primjereno za djecu, međutim ukoliko roditelji bolje poznaju medijske sadržaje i usluge koje dijete koristi, moći će i bolje procijeniti jesu li za iste i prikladni. Primjerice, prije nego što dijete počne igrati određenu video igru, preporučujemo praćenje PEGI oznaka, europski klasifikacijski sustav dobnih granica. One označuju dobne granice 3,7,12,16 ili 18 te se uz njih nalazi i grafički znak koji pokazuje ima li u igrici nasilnog sadržaja, prikaza neprimjerenih seksualnih sadržaja, korištenja droga, vulgarnosti ili kocke.

 

Praćenje internetskih aktivnosti djece i adolescenata od vitalne je važnosti: ne možete zaštititi djecu od onoga što ne znate da se događa! Neki od sustava praćenja  su Qustoido, Google Family link, Net Nanny, kao i praćenje djetetovog screen time-a.

Savjeti i strategije praćenja prema dobi djeteta

 Za malu djecu (od 5-10 godina)

 

  • Držite uređaje u zajedničkim prostorima: zahtijevajte od djece da koriste internet i društvene medije u zajedničkim prostorijama, kao što je dnevni boravak, gdje možete lako pratiti njihove aktivnosti. U tu svrhu postavite obiteljska osnovna pravila koja zabranjuju upotrebu uređaja u spavaćim sobama i kupaonicama, što omogućuje mogućnosti sudjelovanja u rizičnim ponašanjima.
  • Uspostavite jasna pravila i komunikaciju: postavite jasna očekivanja o odgovarajućem ponašanju na mreži, vremenskim ograničenjima i vrstama web-mjesta ili aplikacija kojima mogu pristupiti.
  • Roditeljski nadzor i filtriranje:iskoristite postavke roditeljskog nadzora dostupne na uređajima, web-preglednicima, igrama i aplikacijama da biste ograničili pristup neprikladnom sadržaju.

 

Za djecu u dobi od 11 do 14 godina:

 

  • Redoviti razgovori o sigurnosti na mreži: redovito razgovarajte o sigurnosti na mreži, privatnosti i potencijalnim rizicima. Pomozite djeci da razumiju važnost zaštite osobnih podataka i prijavljivanja sumnjivih ili neugodnih kontakata i sadržaja. Opušteno i često vođenje ovih razgovora pomoći će u izgradnji povjerenja zbog kojeg je vjerojatnije da će djeca zatražiti pomoć kada im je potrebna.
  • Postavljanje granica i smjernica: definirajte jasne smjernice za društvene medije i upotrebu uređaja, uključujući platforme kojima se mogu pridružiti i odgovarajuće ponašanje na mreži. Razmislite o potpisivanju Obiteljskog ugovora prije nego što dopustite djeci da idu na internet kako bi učvrstili osnovna pravila i očekivanja.
  • Uzajamno povjerenje i suradnja: izgradite povjerenje uključivanjem djeteta u postavljanje smjernica i raspravu o razlozima praćenja. Naglasite da je vaša namjera zaštititi ih, a ne zadirati u njihovu privatnost.

 

Za adolescente (15+)

 

  • Potaknite odgovornu autonomiju: Budući da adolescenti teže većoj neovisnosti, ključno je uravnotežiti praćenje s poticanjem njihove privatnosti i autonomije. Potaknite otvorene razgovore o sigurnosti na mreži, a istovremeno im omogućite da donose odgovorne odluke i uče iz svojih iskustava.
  • Promicanje digitalne pismenosti: Naučite adolescente o potencijalnom cjeloživotnom utjecaju stvari koje objavljuju na mreži i mogućim posljedicama dijeljenja osjetljivih informacija ili sudjelovanja u rizičnom ponašanju.
  • Pratite s poštovanjem: poštujte potrebu svog adolescenta za privatnošću, a istovremeno činite svoj dio kako biste ga zaštitili na mreži.

 

Ključno je uravnotežiti praćenje s otvorenom komunikacijom i izgradnjom povjerenja. Uspostavljanjem jasnih smjernica, održavanjem otvorene komunikacije i odgovarajućim korištenjem alata za praćenje možete uspostaviti ravnotežu između osiguravanja sigurnosti djeteta i poštivanja njihove privatnosti.

Privatnost je važna, posebno za starije adolescente, ali ne zamjenjuje odgovornost roditelja da ih čuvaju na internetu.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.