Korištenje mobitela za vrijeme nastave – savjeti za nastavnike

mobitel u skoli

Školska godina 2023./2024. krenula je s novim pravilnikom o zabrani korištenja mobitela za vrijeme nastave. Iako neke škole imaju pozitivna iskustva i dijele primjere dobre prakse, određeni dio učitelja još uvijek ne pronalazi način pristupanja problemu korištenja mobilnih uređaja za vrijeme nastave. Praksa koja se pokazala dobrom je odlaganje mobitela u posebno namijenjenu kutiju, ostavljanje mobitela na klupi učitelja, gašenje mobitela i spremanje u torbu. Međutim, nerijetko se događalo da učenici pronađu rješenja – ponesu dva mobitela pa predaju mobitel koji ne koriste, a svoj pravi zadrže za sebe. Kako doskočiti problemu korištenja mobitela za vrijeme nastave, izazovan je, ali ne i nemoguć zadatak.

Zašto mladi koriste mobitele za vrijeme nastave ?

Odgovor možemo dobiti postavljanjem protupitanja: koliko puta odrasli pogledaju u mobitel u vremenskom periodu od 45 minuta? Teško je za očekivati da mladi, koji su srasli s mobitelima, to ne naprave. Istraživanje Common Sense Media iz 2023. godine pokazuje da 97% djece, za vrijeme nastave, koriste mobitel. Većina ih koristi oko 43 minute (rezultati variraju od manje od minute pa do 6 i pol sati). S obzirom da tijekom dana većina njih dobije 237 obavijesti, nije ni neobično da koriste mobitele tijekom nastave. Četvrtina obavijesti (23%) se dobivaju tijekom nastave i to najviše od aplikacije za komunikaciju putem društvenih mreža. Uzimajući u obzir navedene rezultate i činjenicu da su današnji učenici u potpunosti „digitalni urođenici“, važno je da učitelji osvijeste da je takav život, u kojemu se kombinira virtualna i realna stvarnost, njima prirodan i normalan. To ne znači da je potrebno isključivo prihvatiti i prilagoditi se njihovom načinu života, već je potrebno imati više razumijevanja za njihov stil života. Ono što je u mogućnostima učitelja je prilagoditi svoj nastavni proces metodama rada koji su učenicima zanimljivi i prihvatljivi.

 

Kako uključiti mobitele u nastavu – na obostranu korist ?

Zahvaljujući pozitivnim aspektima digitalnih tehnologija i benefita koje nam ona pruža, moguće je povezati potrebu mladih za mobitelom i učenje novih nastavnih sadržaja. Prije uvođenja mobitela u nastavni proces, potrebno je provesti anonimnu anketa s učenicima i upitati ih njihovo mišljenje o korištenju mobitela za vrijeme nastave. Kada se saznaju stavovi učenika, važno je raditi na osiguravanju uvjeta koji omogućuju nesmetano korištenje mobilnog uređaja i ukloniti sve moguće smetnje. Nekoliko je načina kako to napraviti:

  • Dogovoriti pravila korištenja mobilnih uređaja za vrijeme nastave (preko postavki na mobitelu ograničiti obavijesti tijekom nastave)
  • Usuglasiti pozitivne/negativne posljedice uslijed (ne)primjerenog korištenja mobilnih uređaja
  • Ponuditi učenicima da osmisle nastavni sat koristeći mobilne uređaje

 

Nekoliko je načina kako povezati korištenje mobilnih uređaja i učenje novih sadržaja, poput Canve – program koji je besplatan za sve, a učitelji i svi koji imaju AAI korisnički račun mogu pristupiti i premium sadržaju potpuno besplatno. Preko Canve moguće je napraviti prezentaciju u kojoj se mogu generirati QR kodovi koje učenici, sa svojim mobilnim uređajima, skeniraju. Moguće je i dati dopuštenje učenicima da mijenjaju sadržaj na prezentaciji, ostave komentare i prijedloge za unaprjeđenje. Još jedan od prijedloga je Mentimeter – digitalni alat koji korisniku omogućava postavljanje pitanja i prikupljanja povratnih informacija za vrijeme prezentacije. Sudionici svoje odgovore unose preko mobilnih uređaja i sve što je potrebno za pristup je kod i poveznica. Preko mentimetera moguće je organizirati kviz znanja, natjecanja unutar razreda, zajedno odabrati lokaciju školskog izleta i sl. Ostale korisne aplikacije za korištenje za vrijeme nastave mogu se pronaći na Carnetovom linku.

Važnost prilagodbe nastavnog procesa učenicima prevenirat će uporabu mobilnih uređaja jer će učiniti nastavu interaktivnijom, a uz to će učenici barem djelomično zadovoljiti potrebu za korištenjem digitalnih tehnologija.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 

 Powered by A1 Hrvatska.