Što bi roditelji trebali znati o VR gamingu?

vr gaming

Uranjanje u virtualnu stvarnost (VR) više nije samo za bogate tehnološke entuzijaste. VR naočale sada su dostupne na tržištu po pristupačnim cijenama, a asortiman VR igara i dalje raste. Danas VR naočale možda nisu široko korištene u prosječnom kućanstvu, ali to bi se moglo promijeniti u bliskoj budućnosti. Ovaj članak sažima najvažnije informacije o VR igrama i pruža informacije roditeljima čija djeca već danas koriste VR. 

Što je virtualna stvarnost? 

Virtualna stvarnost odnosi se na uranjanje igrača u računalno generirano okruženje. Ova virtualna stvarnost obično se gleda putem VR naočala. Nakon što se postave izravno ispred očiju, fizički prostor nije više vidljiv igraču. VR naočale opremljene su senzorima koji otkrivaju pokrete glave. Na taj način, kada igrač okrene glavu ulijevo, njihov pogled u okruženju virtualne stvarnosti također će se kretati u istom smjeru. VR igrač ne može skinuti pogled sa zaslona. Štoviše, igrači obično nose i slušalice kako bi akustično uronili u virtualni svijet. 

Po čemu se VR razlikuje od tradicionalnih igara? 

VR igranje razlikuje se od tradicionalnih igara na dva glavna načina: uranjanje i utjelovljenje. 

Riječ uranjanje opisuje osjećaj potpune apsorpcije u svijetu. Ljudi ne doživljavaju uranjanje samo u VR igrama. Na primjer, uzbudljiva knjiga, napeta TV serija ili uvjerljiva video igra također može biti impresivna. Međutim, VR igre imaju posebno snažan učinak jer je okruženje u stvarnom svijetu potpuno blokirano. Utjelovljenje je, s druge strane, osjećaj percipiranja virtualnog tijela kao vlastitog. U većini VR igara, igrač vidi virtualni svijet iz perspektive prvog lica. Mnoge igre također prikazuju virtualne ruke koje igrač može kontrolirati pokretima svojih stvarnih ruku. VR prikaz je modeliran na način na koji percipiramo svijet u svakodnevnom životu: vidimo okoliš svojim očima i vidimo naše ruke u interakciji s njim. Ova sličnost u percepciji između stvarnog i virtualnog svijeta čini da se igrači osjećaju kao da su zapravo vlasnici virtualnog tijela.  

Tržište VR igara trenutno je vrlo raznoliko. Postoje VR igre za gotovo svaki poznati žanr videoigara, uključujući utrke, igranje uloga i igre temeljene na vještinama. Trenutni globalni popis VR igara sadrži preko 4.000 prijava i daje predodžbu o širokom rasponu dostupnih VR igara. 

Međutim, još uvijek ne postoje VR igre posebno dizajnirane za djecu. Ako na internetu tražite prikladne VR igre za djecu, obično ćete pronaći preporuke za igre koje imaju grafiku prilagođenu djeci i bez problematičnog sadržaja, poput nasilja. Alternativno, možda ćete pronaći igre koje ponovno stvaraju poznate igre u VR-u, poput šahovskog simulatora. Međutim, važno je zapamtiti da samo zato što je igra bez nasilja i izgleda prilagođeno djeci, to ne znači nužno da je prikladna za djecu. VR naočale trenutno su dizajnirane prvenstveno za odrasle korisnike. To znači da je mlađoj djeci teško nositi neke VR naočale jer su prevelike. 

 

Čega bi roditelji trebali biti svjesni ako njihova djeca žele igrati VR igre? 
  • Saznajte jesu li vaše VR naočale dobno ocijenjene od strane proizvođača. Te informacije možete pronaći na web-mjestu proizvođača ili u priručniku s uputama. 
  • Obratite pozornost na PEGI oznake, europski klasifikacijski sustav dobnih granica o čemu možete detaljnije pročitati u članku koji smo pisali ranije. PEGI oznake su jasno vidljive na kutiji za igre i također su prikazane u većini internetskih trgovina. Također možete pogledati online baze podataka o dobnoj ocjeni za igre. 
  • Kada igrate VR igre, pobrinite se da vaše dijete ima dovoljno prostora i da u blizini nema opasnosti od spoticanja. Ovisno o igri, igrač se može kretati i ne može vidjeti moguće prepreke. 
  • Ostanite blizu svog djeteta dok se igra i pitajte ga kako se osjeća nakon što završi. VR može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili glavobolju kod nekih osoba. Ako se to dogodi, korištenje igre treba zaustaviti. 
  • Proizvođači VR naočala preporučuju redovite pauze tijekom igranja. Pazite da se vaše dijete ne igra predugo. 

 

VR igre također nose tipične rizike povezane s video igrama. To uključuje neprimjeren sadržaj, rizike interakcije kao što su cybergrooming ili elektroničko nasilje, kao i zamke, odnosno manipulacije troškova zbog kupnji u igri.   

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 

 Powered by A1 Hrvatska.