Dijete ti želi postati influencer? Što ti trebaš napraviti?

kidfluencer

Mnoga djeca danas prate različite influencere i ponekad možemo čuti kako je upravo to posao kojim bi se i ona željeli baviti. Nije niti neobično da djecu privlači posao influencera – zarada je i više nego dobra, zabavno je i influenceri zapravo nemaju nekakav „pravilnik u radu“ – nego mogu sami birati kakav sadržaj će snimati i objavljivati – te im se to može činiti kao posao iz snova. Što ukoliko i vaše dijete odluči otvoriti kanal na YouTube-u, TikTok-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži i objavljivati sadržaje? Gdje je granica između donošenja sigurnih i informiranih poruka i uništavanja dječjih snova? U nastavku donosimo savjete za roditelje. 

Odluka oko toga hoćete li svom djetetu dopustiti da objavljuje sadržaje na određenim društvenim mrežama je osobna te ovisi o brojnim čimbenicima – dobi djeteta, emocionalnoj zrelosti i razlozima iz kojih se želi izlagati na internetu. Svakako je važno naglasiti kako svaka društvena mreža ima određeno dobno ograničenje za kreiranje profila te je važno da dijete ne koristi društvene mreže, a pogotovo kreira sadržaje prije nego dosegne te godine. Ipak, svako dijete je različito, te netko tko ima 13 godina (što je često dobna granica za otvaranje profila na društvenim mrežama) možda nije spreman za društvene mreže. To je svakako nešto što svaki roditelj ili skrbnik treba prosuditi za svoje dijete. Prije nego što dopustite djetetu da krene objavljivati sadržaje na društvenim mrežama, evo nekoliko pitanja koje mu možete postaviti: 

  • Iz kojeg razloga želiš snimati za društvene mreže? 
  • Kakve vrste videozapisa i sadržaja želiš objavljivati? 
  • Koji su tvoji omiljeni influenceri ili profili na društvenim mrežama?  
  • Što ti se sviđa kod njih? 
  • Postoji li neki influencer ili profil koji objavljuje sadržaje koji ti se ne sviđaju? 
  • Što ti se ne sviđa kod njega? 

Važno je pristupiti ovome razgovoru na način da djetetu pokažete da vas uistinu zanima njegovo razmišljanje i njegovi interesi. Budite radoznali i nemojte osuđivati dijete. Možete upitati dijete i da vam pokaže konkretne profile koji mu se sviđaju, ali i one čiji im sadržaj nije privlačan – to može biti odličan način da, ukoliko vidite nešto neprimjereno, djetetu objasnite zašto je to neprimjereno i zašto takve stvari ne smijemo objavljivati. Ukoliko procijenite da djetetu s obzirom na njegovu dob i emocionalnu zrelost želite dopustiti da objavljuje sadržaje na društvenim mrežama, najprije je važno upozoriti dijete na sve moguće opasnosti koje vrebaju na internetu, pripremiti ga na to kako je na društvenim mrežama često prisutan govor mržnje i kako je ispravo reagirati na negativne komentare. Evo nekoliko koraka na koje je važno obratiti pozornost: 

  • Izradite plan – Neka vaše dijete napiše prijedlog oko toga kako želi da njegov profil/kanal izgleda – kakav sadržaj će snimati, tko će mu biti ciljana publika te koliko često planira objavljivati sadržaje. Potrebno je porazgovarati o tome vidi li kreiranje sadržaja samo kao zabavu ili kao posao.  
  • Razgovarajte o slavi – Neka djeca objavljivanje na društvenim mrežama mogu vidjeti kao put do slave. Važno je s djetetom razgovarati o razlici između postizanja slave u brojčanom smislu (npr. lajkovi i pratitelji) i zadovoljstva koje dolazi s time da svojim objavama druge čine sretnima. Težnja za slavom u kontekstu broja pratitelja i lajkova na dijete može staviti nepotreban pritisak. Važno je da dijete ne odustaje od škole ukoliko i dođe do same slave i da mu kreiranje sadržaja ne postane cijeli život.  
  • Razgovarajte o sadržaju – Jasno objasnite djetetu što je u redu objavljivati, a što treba ostati privatno te razgovarajte o drugim aspektima sigurnog i odgovornog ponašanja na internetu, uz poštivanje vlastite i tuđe privatnosti.  
  • Kontrolirajte sadržaje prije objavljivanja – Prije nego što dijete objavi određeni sadržaj, pregledajte sadržaj koji je ono pripremilo i razgovarajte o određenim rizicima onoga što želi podijeliti.  
  • Isključite komentare – Na internetu postoje različiti ljudi, a među njima se mogu pronaći i oni koji ostavljaju negativne komentare koji bi mogli učiniti da se vaše dijete osjeća loše. Potičite djecu da povratne informacije traže od svojih prijatelja i članova obitelji, umjesto da pružaju tu priliku ljudima koje ne poznaju i koji bi ih mogli povrijediti. Za stariju djecu – poput srednjoškolaca – uključivanje komentara može biti prikladno – no sve ovisi o vašoj procjeni. Svakako je važno s djetetom porazgovarati o tome kako se nositi s neprimjerenim komentarima i govorom mržnje.  

Čak i uz praćenje navedenih koraka, uz značajno roditeljsko vodstvo i nadziranje, odrastanje u očima javnosti nije lak zadatak, te je potrebno uzastopno razgovarati s djetetom i provjeravati može li se ono nositi s time.