Je li moje dijete digitalni urođenik?

digitalni duzdzd

Živimo u vremenu kada su digitalni uređaji neizostavni dio naših života. Pametni telefoni, tableti, računala i televizori postali su svakodnevni alati, ne samo za odrasle, već sve više i za djecu. Teško je razgovarati o djetinjstvu kao o nečemu što je odvojivo od evolucije digitalnih tehnologija. Jesu li sva današnja djeca pod utjecajem digitalnih tehnologija i što to znači za cjelokupno društvo? 

Digitalizacija društva utjecala je na kulturu života pojedinaca, način njihovog razmišljanja i ponašanja. Digitalna generacija odrasla je u okruženju koje je oblikovano tehnologijom, što je značajno utjecalo na njihove kognitivne procese i neuronske mreže. Iako takva uronjenost u digitalni svijet donosi izazove, uključujući upravljanje velikim količinama informacija i održavanje ravnoteže između virtualnog i fizičkog svijeta, pokazalo se da je taj utjecaj pretežno pozitivan. Ova generacija pokazuje višu razinu tolerancije, brže razmišljanje i veće kognitivne sposobnosti u odnosu na prethodne generacije, a istovremeno transformira ključne društvene institucije, uključujući tržište rada, obrazovni sustav, političke strukture i obiteljske odnose. 

Razumijevanje ove digitalne generacije ključno je za anticipiranje budućih promjena i prilagodbu društvenih i institucionalnih okvira (Tapscott, 2012). Djeca koja su rođena i odrastaju okružena digitalnom tehnologijom često se nazivaju digitalnim urođenicima te su od malih nogu izložena računalima, pametnim telefonima, tabletima i drugim oblicima digitalnih medija, što značajno utječe na njihov kognitivni i emocionalni razvoj. Je li moje dijete digitalni urođenik? 

Odgovor je – da. Pojam „digital native“ prvi je uveo američki pedagog i publicist Marc Prensky, a označava generaciju ljudi rođenih nakon 1980. godine. Digitalni urođenik („digital native“) pojam je koji se izvodi iz pojma izvorni govornik („native speaker“) – kao što osoba drugačije koristi materinski od stranog jezika, tako i digitalni urođenik drugačije koristi digitalne tehnologije u odnosu na digitalne pridošlice (koji nisu rođeni s tehnologijom). Kao što materinski jezik učimo i vladamo se njime drugačije od stranog jezika, tako i digitalni urođenici vladaju digitalnim svijetom drugačije (Spitzer, 2018). 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.