Blackout challenge

Korištenje TikTok aplikacije brojnima je zabavno, uzbudljivo, a ponekad i edukativno. No, kada su korisnici aplikacije djeca koja se uključuju u opasne trendove i izazove, do izražaja dolaze mračne strane online svijeta…

Primjer desetogodišnje djevojčice iz Italije koja je, sudjelujući u online izazovu, samu sebe gušila i naposljetku umrla uznemirio je javnost diljem svijeta. Nažalost, njezina smrt nije prva koja je proizašla iz sudjelovanja u online izazovima, ali je zasigurno alarm za uzbunu svim roditeljima i djeci!

U ovakvim se situacijama javlja bezbroj pitanja, kako roditeljima, tako i djeci. U nastavku nudimo odgovore na nekoliko najvažnijih!

a) Što je Blackout izazov?

Blackout izazov jedan je u nizu opasnih online izazova koji kruži popularnom aplikacijom TikTok. Slično prijašnjim online trendovima, Blackout izazov potiče gledatelje da sebi učine nažao – ovaj put da se guše sve dok se ne onesvijeste. Cilj je ovog izazova probuditi se nakon par trenutaka te snimljeno objaviti na društvenoj mreži.

b) Zbog čega je ovaj izazov toliko opasan?

Ne razmišljajući kritički o sadržaju, djeca i mladi mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom. Važno je istaknuti osnovne činjenice koje ovaj izazov čine opasnim. Naime, pokušaj gušenja samoga sebe može voditi do nesvijesti, oštećenja mozga i, u konačnici, do smrti. Osobe ne moraju imati trajna oštećenja izvodeći ovaj izazov, ali zbog vrlo visokog rizika da se dugotrajna oštećenja dogode, poželjno je izbjeći ovakve online aktivnosti.

c) Zašto djeca sudjeluju u opasnim aktivnostima na internetu?

Online izazovi u dječjim očima ne izgledaju jednako kao u očima odraslih osoba, koji vrlo jasno detektiraju moguće opasnosti i prijetnje. Djeca i mladi gledaju ponešto drugačiju sliku. Jedan od ciljeva sudjelovanja u online izazovima može biti zadovoljavanje potrebe za prihvaćenošću od strane vršnjaka ili drugih važnih osoba. Nekima doprinosi samopoštovanju i pozitivnoj slici o sebi, dok je nekima izvor zabave. U ovo neizvjesno vrijeme, kada su djeca i mladi djelomično ili potpuno izolirani od svojih vršnjaka, potreba za socijalnom interakcijom i zabavom sve je veća što brojne potiče na praćenje trendova. Međutim, uloga je odraslih osoba da djeci ukažu na razliku između opasnih i zabavnih online izazova te da im pomognu osmisliti aktivnosti kojima mogu na siguran način zadovoljiti svoje potrebe.

d) Može li se spriječiti širenje opasnih izazova?

Nažalost, ne u potpunosti. Kao što u offline svijetu postoje osobe koje se nepoželjno ponašaju, jednako tako postoje i korisnici koji u online svijet plasiraju opasne i štetne sadržaje. Zbog značajnih promjena koje se svakodnevno događaju, gotovo je nemoguće kontrolirati svaki objavljeni sadržaj dovoljno brzo. Ipak, takve je sadržaje moguće detektirati i ukloniti. Upravo se iz ovih razloga zahtijeva od osnivača online platformi da redovno pregledavaju objavljene sadržaje na svojim web platformama te uklanjanju sadržaje koji bi mogli imati štetne posljedice po korisnike.

e) Što ja mogu učiniti?

Osobna odgovornost svakoga od nas igra značajnu ulogu u kreiranju sigurnijeg interneta. Neovisno o tome jesam li dijete, stariji brat, prijatelj, roditelji ili stručnjak – prvi korak u borbi protiv štetnih sadržaja jest njegovo prijavljivanje. Svaka aplikacija nudi u postavkama mogućnost blokiranja i prijave štetnog sadržaja. Naš je zadatak upravo to – dati odgovornim osobama do znanja da na njihovim aplikacijama postoji potencijalno opasan ili neprimjeren sadržaj koji se treba analizirati i, po potrebi, ukloniti. Na taj smo način produžena ruka IT stručnjacima koji dalje postupaju u svrhu zaštite svojih korisnika. Prijaviti se može sadržaj, korisnik ili grupa. Osim toga, preporuka je blokirati sve što može biti potencijalno opasno za djecu i mlade.

f) Ako prijavim i blokiram nepoželjni sadržaj, jesam li tada siguran?

Kao što se u offline svijetu ne može znati hoće li nas netko napasti na ulici, tako ni u online svijetu ne možemo znati kada će se na naslovnici pojaviti nepoželjan sadržaj. No, ono što možemo jest educirati se i prevenirati štetne posljedice. Roditeljima može biti izazovno pratiti svaku promjenu u digitalnom okruženju, ali postoji puno jednostavnije rješenje – razgovor s djetetom! Od krucijalne je važnosti kontinuirano razgovarati s djecom o njihovoj aktivnosti u online svijetu potičući ih da govore o sadržajima s kojima se susreću. Na taj način roditelji stječu informacije o aktualnim trendovima na internetu, a istovremeno stvaraju odnos povjerenja sa svojim djetetom pokazujući interes. Iako bi zasigurno to htjeli, roditelji ne mogu u svakom trenutku biti sa svojim djetetom i zaštiti ga u opasnoj situaciji, ali ono što mogu jest raditi na prevenciji i podržavajućem odnosu kojim se prenosi poruka – „Kada ti je teško ili ne znaš što učiniti, reci mi, želim te čuti i pomoći ti!“.

g) Gdje mogu saznati korisne informacije o sigurnosti na internetu?

Iako se većinom spominju negativne strane online svijeta, to ne znači da one pozitivne uopće ne postoje. Kao primjer pozitivnog online okruženja navodimo stranice Centra za sigurniji Internet (CSI.hr) te SINI.hr koje su bogate edukativnim i korisnim materijalima o sigurnom korištenju interneta za djecu, roditelje i stručnjake. Na njima su dostupni edukativni članci, webinari i materijali koje besplatno možete preuzeti i koristiti. Neki od njih su:

  1. Edukativni članci

Savjeti za siguran online boravak

Razgovori o teškim temama – kako ih započeti?

Potaknite djecu na kritičko razmišljanje o sadržajima na internetu

Istinita ili lažna vijest – kako ih prepoznati?

Kako biti roditelj u online svijetu?

Upute za postavljanje roditeljskog nadzora

  1. Webinari

Online ponašanja djece i mladih

Rizici iza ekrana – mentalno zdravlje djece i mladih

h) Postoji li netko kome se mogu obratiti za pomoć?

Apsolutno da! Stručnjaci Centra za sigurniji internet svakodnevno su dostupni na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606. Na navedenoj liniji možete dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta te dobiti savjet kako se zaštiti i kako sigurno koristiti internet. Osim toga, naši vam stručnjaci mogu dati savjet što učiniti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu.