PREVENTIRAJ.ME

„Preventiraj.me“ je projekt financiran od strane Grada Osijeka te se prvenstveno bavi prevencijom elektroničkog nasilja. Prema dosad provedenim istraživanjima na tematiku nasilja nad i među djecom, a posebice elektroničkog nasilja, gotovo svako treće dijete i mlada osoba dožive određeni oblik nasilja te se navedeni trend povećava uslijed razvoja digitalnih tehnologija koje su korištene od strane djece i mladih. S time na umu, formirane su i ciljane skupine projektnog prijedloga, a to su: djeca i mladi, roditelji te djelatnici ustanova.

Kroz projekt nastojimo razviti materijale koji će pomoći ne samo djeci i mladima, već i odraslima koji se susreću s elektroničkim nasiljem. Isto tako, omogućena je kontinuirana pomoć i podrška od strane stručnog tima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu svima kojima je to potrebno, putem online forme ili besplatnog telefonskog broja 0800 606 606.

ELEKTRONIČKO NASILJE

Sve veći broj djece i mladih je izloženo nasilju preko Interneta. No, zabrinjava činjenica da i dalje ono nije dovoljno prepoznato kao problem u društvu. Jedan od razloga zbog kojih ovaj trend nije prepoznat kao zabrinjavajući leži u činjenici da se on događa u virtualnom svijetu te da „nije prisutan u stvarnom djetetovom okruženju“. Nažalost, ovaj je problem itekako prisutan u djetetovom životu i utječe na sva područja njegova funkcioniranja posebice obzirom na važnost virtualnog okruženja i virtualne komunikacije u svakodnevnim aktivnostima djece i mladih.

Također, istaknuto je da se novi trendovi u porastu kriminaliteta djece odnose na cyberbullying i s njim povezanu povredu privatnosti drugog djeteta iznošenjem osobnih prilika ili objavom djetetovih fotografija koje ga izlažu poruzi i izazivaju uznemirenost. Pravobraniteljica zaključuje da je „tamna brojka“ u području vršnjačkog nasilja vrlo velika te da se velik broj slučajeva uopće ne evidentira, pogotovo u slučaju psihičkog nasilja.

MATERIJALI

Letak
Priručnik