children-watching-television-room_29937-3138

Omiljeni crtići najmlađih na jednom mjestu!

Piše: Iva Vidanec

Kao što već dobro znamo, tehnološki napredak za sobom donosi brojne koristi. Osim odraslih, naši najmlađi, također, mogu uživati u njima. Vrlo je lako zalutati u online svijetu i susresti se s neprimjerenim sadržajem. Stoga, vrlo je važno provjeriti web mjesta i sadržaje koje puštamo našim najmlađima!

U ovo vrijeme izvanrednih okolnosti roditelji traže primjerene online sadržaje za svoju djecu. Ponekad izvori presuše. Koje crtiće još moje dijete nije vidjelo? Koji su crtići zabavni, a ujedno i poučni? Kako da dođem do popisa takvih emisija? Istražujući ovu temu naišla sam na našu hrvatsku platformu Juhuhu. To je web stranica HRT-a koja je posebno osmišljena i usmjerena najmlađim uzrastima (3 do 11 godina). U suradnji s dječjim psiholozima ponuđena je paleta aktivnosti koje djeca i roditelji mogu pratiti zajedno. Naime, na ovoj se platformi nalaze četiri glavne aktivnosti – Gledaj, Igraj, Slušaj i Odrasli. Detaljno vam predstavljamo kategoriju Gledaj!

U kategoriji Gledaj ponuđeni su brojni dječji TV serijali podijeljeni po dobi! Uz svaki je sadržaj označeno njegovo trajanje kao i dob kojoj je primjeren! Ovo je popis dostupnih sadržaja:

  1. Mišo i Robin – Mačak Mišo i crvendać Robin junaci su animirane serije za najmlađe. Nekad se snađu na neočekivane načine, no još uvijek dovoljno predvidljive da ih djeca mogu naslutiti i biti ponosna na svoju mudrost i iskustvo.
  2. Hej, Dagi – Upoznajte Dagija, velikog i dražesnog psa koji vodi klub predškolaca i potiče djecu da se zabave, budu puna energije i – više od svega – da budu maštovita! Dagi svaki put članove kluba nagradi značkom za aktivnost, što oni ponosno pokazuju roditeljima koji dođu po njih na kraju svake epizode.
  3. Pjesmice i brojalice – Lutkarske minijature na najpoznatije dječje pjesmice i brojalice mogu se poslušati i pogledati bezbroj puta i uvijek se iznova igrati i veseliti, plesati i pjevati.
  4. Hrvatski dječji festival 2019. – Na svečanom koncertu u Velikoj dvorani, na glazbenom dijelu festivala praizvedene su kvalitetne dječje pjesme odabrane upravo za ovaj festival i to u izvedbi velikog broja dječjih zborova iz svih krajeva Hrvatske.
  5. Pepa Praščić – Peppa ima pet godina i živi s mamom, tatom i bratom Georgeom. Voli se igrati s prijateljicama, posjećivati baku i djeda i brinuti o mlađem bratu. Ipak, najdraže od svega joj je skakati u blatu, smijati se i roktati do suza radosnica. Ovaj serijal prava je zabava za cijelu obitelj!
  6. Vrtuljići – Vrtuljići su obitelj simpatičnih bića nalik na ptice, koja žive u crvenom brodiću, a došli su izdaleka kako bi upoznali naš svijet. Ova animirana serija namijenjena je predškolskom uzrastu, a simpatični Vrtuljići, baš kao i djeca tog uzrasta, kroz zabavu uče osnovne pojmove kao što su ispod i iznad, gore i dolje, pun i prazan i sl.
  7. Zvrko ide u čudosvijet – Zvrko je znatiželjno čudovište. Zajedno sa svojim najboljim prijateljima Zoricom i Srećkom prolazi kroz nevjerojatne avanture u potrazi za odgovorima o svijetu oko nas.
  8. Dora i prijatelji u gradu – Dora pohađa školu i živi u gradu Playa Verde. Serija prati avanture znatiželjne Dore, njenih prijatelja i majmunčića Čizme.
  9. Dora istražuje – Edukativni je animirani serijal kojeg obožavaju djeca u cijelom svijetu. Glavni lik je sedmogodišnja Dora, a tu su i njezin prijatelj, majmunčić Čizma i brojni prijatelji.
  10. Teletubbyji – Tinky Winky, Dipsy, La La i Po kažu: Bok! Njihov svijet pun je ljubavi, prijateljstva i smijeha. Ovaj svjetski poznati serijal namijenjen je djeci u dobi od 1 do 4 godine.
  11. Priče iz kućice na drvetu – Pridružite se četirima prijateljima u njihovoj predivnoj, stvarnoj kućici na drvetu u kojoj se igraju, razgovaraju, svađaju, razmišljaju, a onda opet igraju. Serija pomaže djeci da shvate kako knjige mogu biti dio našeg života jer se, osim napora uloženog u čitanje riječi, u njihovoj glavi razvija i cijeli film.
  12. PSSST..PRIČA! (Na hrvatskom znakovnom jeziku) – Koncept televizijske priče temelji se na izboru dobre priče i sugestivnom, dobrom glumcu, pripovjedaču. A da ne bi sve ostalo samo na pripovijedanju, svaka priča ima i svoju animaciju.
  13. Andyjeve dinosaurske pustolovine – U seriji zabavnih pustolovina Andy putuje kroz vrijeme u potrazi za dinosaurima!
  14. Andy i mladunci – Ova očaravajuća BBC-jeva serija prikazuje učenje i odrastanje nekih od najslađih mladunaca u životinjskome svijetu. Omiljeni dječji voditelj Andy Day uvodi nas u zahtjevne, prve korake slatkih mladunaca.
  15. Čarobna ploča, Svijet oko nas – Obrazovna, zabavna, igrano – animirana serija, pisana u rimi, za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Djeca uče osnove bontona pripremajući se za lakše snalaženje u svijetu odraslih van zaštićenog okružja doma.
  16. Ninin kutak za malene – Nina ima odlične zamisli kako zabaviti najmlađe i zadati pune ruke veseloga posla i malima i velikima. Tko pažljivo pogleda što radi, sve može napraviti i sam.
  17. Malo kraljevstvo Bena i Holly – Serija o vili Holly i njezinom najboljem prijatelju Benu koji žive u Malom kraljevstvu. Pratite njihove epizode jer svaki je dan nova pustolovina!
  18. VOLIM ŽIVOTINJE (Na hrvatskom znakovnom jeziku) – Dokumentarno – animirani serijal koji upoznaje najmlađe sa životinjskim vrstama.
  19. Njama, njam – Slasna pustolovina za djecu predškolske dobi, puna priča o svakodnevnim namirnicama, voću, povrću i začinima.
  20. Ručice čarobnice – Serija je za predškolsku djecu kojom se može zabaviti cijela obitelj, vrtićka grupa ili mala kreativna radionica. Izrada lutkica od pristupačnih materijala u funkciji je priče i to joj daje posebnu draž!
  21. TV Vrtić – Igrano-animirana serija, zabavna i edukativna, namijenjena djeci vrtićke dobi. Vrt, odnosno vrtić zamišljeno je mjesto za igru, druženje, otkrivanje svijeta, odnosa, učenje, odrastanje, odlazak u istraživanje, preuzimanje odgovornosti.
  22. Rita i krokodil – Serija o odlučnoj, maloj djevojčici Riti i njezinom najboljem prijatelju krokodilu.
  23. Laboratorij na kraju svemira – Gledatelje sklone pokusima svakako će razveseliti ova zabavno-obrazovna emisija u kojoj treba popraviti jedan svemirski brod i pomoći njegovu vlasniku, simpatičnom Heklancu da se vrati na svoj planet.
  24. Juhuhu – Juhuhu je zabavno-poučna mozaična emisija namijenjena djeci vrtićke dobi. Uz voditelja i njegove plišane ljubimce djeca će se zabaviti, slušati priče i uz igru mnogo naučiti o sebi i svijetu koji ih okružuje.
  25. Ernest i Celestina – Ernest je medvjed koji zarađuje svirajući harmoniku ili izvodeći zabavne točke na ulici. U svojoj ruševnoj kući Ernest je ugostio malenu mišicu Celestinu koja je siroče.
  26. Krunski dokaz – Znanstveni eksperimenti na potpuno otkačen način
  27. Luka i prijatelji, Lukine pjesme – Luka Bulić s djecom kroz igru i zabavu otkriva koliko je čudesan, zanimljiv i zabavan svijet oko nas. Također, sklada i pjeva pjesme nadahnute temama iz te emisije.
  28. Lein kutak – Kuhati, šivati, popravljati, slagati, možeš sada i ti, samo nabroji do tri! Tako glasi Leina pjesmica, a tko slijedi Leu i zabavi se u njezinom kutku otkrit će 300 i još više malih čuda i čarolija za svakodnevnu upotrebu.
  29. Vedranovi velikani – Serija emisija za najmlađe u formi intervjua u kojima odrasla osoba razgovara s predškolcima o najrazličitijim temama, a djeca daju vrlo maštovite odgovore.
  30. Šegrt Hlapić – Bajkovito stilizirana priča o fantastičnoj realnosti dječjeg svijeta.
  31. Čarobna ploča, Školica – Ovom se emisijom motivira dijete da prihvati učenje kao radosnu i zanimljivu djelatnost, kao igru od najranije dobi. Sadržaj emisije je jednostavan, prihvatljiv i razumljiv djetetu predškolske dobi. Dijete gleda i sluša učitelja Krešu koji kroz pjesmu i rimu objašnjava što se uči.
  32. Filmom oko svijeta – Filmovi u trajanju od 15 minuta različitih su žanrova i dolaze s raznih strana svijeta.
  33. Pogledaj film! – Iza ovog se naziva krije ciklus kratkih dječjih igranih filmova. U glavnim su ulogama djeca i njihov svijet, pustolovine i problemi na koje nailaze i trebaju ih riješiti.
  34. Dokumentarci za djecu – Serija kratkih dokumentaraca za djecu sastavljena je od filmova koji su sudjelovali na eurovizijskoj razmjeni, a dolaze iz desetak zemalja i prikazani su na brojnim javnim servisima Europe, Bliskog i Dalekog istoka.
  35. Tajni dnevnik patke Matilde – Lutkarska je serija za djecu u kojoj patka Matilda teta je pačićima Janku i Olgici, a s njima u kući živi šareno društvo – gica Roza i ovca Lujza.
  36. Dječja usta – Opušteno kroz niz emotivnih trenutaka otkrivamo različitost razmišljanja triju generacija kao i njihovu međusobnu povezanost. Djecu se usmjerava prema boljoj vještini komuniciranja, razumijevanja, poštovanja različitosti i međusobnoj toleranciji. Preporuka za obiteljsko gledanje!
  37. Šareni vremeplov – Serija je namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole, no zasigurno će u njoj uživati i stariji. Roditelji, pridružite se svojim mališanima i zajedno gledajte Šareni vremeplov.
  38. Danica – “Danica” je TV-slikovnica za najmlađu djecu.
  39. Oskarove priče – Patka Matilda, magarčić Oskar i njegova mama Bela čine (ne)običnu obitelj koja donosi nove teme: što i tko čini obitelj, što je tolerancija i kako rješavati probleme s kojima se susrećemo gotovo svakodnevno.
  40. Epizode na romskom i bajaškom – Epizode popularnih serijala prevedene su i sinkronizirane na romski čhib i bajaški jezik kako bi djeca što bolje upoznala vesele junake i rado se s njima družila.
  41. Epizode prilagođene slijepima i slabovidnima

Kategorije Igraj, Slušaj i Odrasli istražite zajedno sa svojim djetetom! Očekuju vas zanimljivi i edukativni sadržaji. Nakon gledanja, slušanja ili igranja, prokomentirajte s djetetom aktivnost. Opcija Gledajmo zajedno donosi vam stručan komentar psihologa koji može poslužiti kao smjernica za razgovor s najmlađim uzrastima. Otkrijte što vam nudi ova platforma i unesite novu dozu zabave u vaš dom!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!