arrow-steps-cubes_23-2148445416

Pet načina kako smanjiti doomscrollanje

Pišu: Iva Vidanec

Doomscrolling je poprilično nov pojam koji je stekao popularnost tijekom izolacije zbog pandemije. Ovaj izraz uključuje prekomjerno i učestalo pretraživanje negativnih i nepovoljnih vijesti.

Potreba i želja da se bude informiran potpuno su razumljivi, ali postoje načini kako to učiniti bez da se štetno djeluje na psihičko zdravlje. U nastojanju da pomognemo našim kolegama doomscrollerima da smanje potencijalno štetne navike, donosimo popis praktičnih koraka koje možete poduzeti kako biste zaustavili doomscrolling ponašanja!

  1. Pokušajte smanjiti ili ograničiti vrijeme korištenja društvenih medija.

Umjesto da pokušavate zaustaviti doomscrolling, ograničite ga. Postavite si vremensko ograničenje zbog kojeg ćete se zaustaviti u prelistavanju. Na taj način i dalje možete biti informirati, ali ne dopustiti preplavljenost velikom količinom informacija.

  1. Reorganizirajte svoje aplikacije na mobitelu.

Ako želite započeti s malim koracima, reorganizacija aplikacija na vašem uređaju jednostavan je način za stvaranje male udaljenosti između vas i negativnih vijesti na društvenim mrežama.

Umjesto da popularne društvene aplikacije (ili druge aplikacije koje ne želite koristiti često) držite na svojoj početnoj stranici, premjestite ih na treću ili četvrtu stranicu svog uređaja. Možete kreirati mapu „Ne diraj“ u kojoj se mogu nalaziti sve aplikacije koje vam oduzimaju pažnju. Možda će vas takva reorganizacija potaknuti da dvaput razmislite prije nego krenete u potragu za negativnih vijestima.

  1. Postavite ograničenja upotrebe.

Ako niste raspoloženi za reorganizaciju svojih aplikacija (ili ste to već učinili, a sada želite poduzeti dodatne korake) razmislite o postavljanju vremenskih ograničenja za upotrebu određenih aplikacija.

Pogledajte postoji li način na koji možete dodati ograničenja upotrebe aplikacija unutar postavki aplikacije ili mobitela. Na primjer, Instagram vam omogućuje upravljanje aktivnostima. Sve što trebate učiniti je otići na svoj profil u aplikaciji i kliknuti na tri retka u gornjem desnom kutu zaslona. Nakon toga odaberite “Vaša aktivnost” i “Postavljanje dnevnog podsjetnika”. Postavite željenu količinu vremena te nakon protekla postavljenog vremena,  aplikacija će vas upozoriti da smanjite upotrebu.

Možete koristiti postavke digitalne dobrobiti u postavkama mobitela. Ova vam značajka omogućuje praćenje učestalosti korištenja zaslona, pregled aplikacija na kojima provodite najviše vremena i postavljanje dnevnih vremenskih ograničenja korištenja.

  1. Fizički se udaljite od svojih ekrana.

Za početak, pokušajte uključiti zvuk i ostaviti telefon u drugoj sobi kad god osjetite da vam treba odmor. Nećete provjeravati mobitel toliko često, ali i dalje ćete moći čuti dolazne poruke ili pozive.

Ako se i dalje borite da ograničite upotrebu svojih društvenih medija, razmislite o poduzimanju malo drastičnijih mjera. Pokušajte činiti nešto što ne uključuje medije. Pročitajte knjigu. Prošetajte. Družite se s prijateljima i članovima obitelji. Važno je pronaći hobije i aktivnosti koje vam donose radost i odvajaju vas od društvenih medija.

Ako već niste, pokušajte i spavati odvojeno od telefona i drugih tehničkih uređaja.

  1. Slušajte poruke svoga tijela!

Slušajte svoje tijelo i osjećaje. Ako se osjećate uznemireno, tjeskobno ili pod stresom, vaše vam tijelo signalizira da se zaustavite i predahnete. Preusmjerite pažnju na druge aktivnosti i pokušajte se opustiti.

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!