school-child-with-parents_23-2148193004

10 TikTok savjeta za roditelje!

Piše: Iva Vidanec

TikTok je platforma za kratke videsnimke koja omogućava uređivanje videa, snimanje s efektima i dodavanje zvuka kako bi se stvarali novi zabavni i kreativni sadržaji. Iznimno je važno da se roditelji osjećaju ugodno dok se njihovo dijete sigurno zabavlja, stoga je TikTok omogućio nekoliko alata pomoću kojih se to postiže! Savjetujemo da uzmete dovoljno vremena i zajedno proučite postavke sigurnosti kao i videe o sigurnosti namijenjene upravo razumijevanju opcija koje ova aplikacija nudi.

Nudimo 10 savjeta kako pomoći djetetu da sigurno uživa u TikTok aplikaciji!

  1. Uključite opciju roditeljskog nadzora! TikTok je aplikacija namijenjena za korisnike koji imaju navršenih 13 i više godine. Označena je kao 12+ aplikacija u trgovini aplikacija. Takva značajka omogućuje roditeljima da blokiraju aplikacije koje nisu dobno prilagođene njihovom djetetu. Na taj način možete spriječiti da dijete preuzima neprimjerene aplikacije! No, nijedan alat nije u potpunosti djelotvoran, stoga je moguće da neke aplikacije prođu „ispod radara“. Osim korištenja ovakvih pomagala, savjetujemo da koristite glavni roditeljski alat – komunikaciju!
  2. Razgovarajte s djetetom o postavkama privatnosti profila! Svaki TikTok račun na početku je zadan kao javni, no to se može vrlo lako promijeniti u privatni profil u postavkama privatnosti i sigurnosti. Privatni korisnički profil odnosi se na to da korisnik može odobravati i odbijati zahtjeve za praćenje drugih korisnika. Također, takve postavke omogućuju da sadržaj vašeg djeteta vide samo one osobe čiji su zahtjevi za praćenje prihvaćeni. Možete zajedno pogledati kako se upravlja postavkama ovdje. Zajedničko učenje može pomoći u izgradnji odnosa s vašim djetetom! Moguće je da djeca znaju puno više o aplikacijama nego vi – dopustite im da vas nauče tome!
  3. Tko su pratitelji? Pratitelji su računi koji imaju pristup sadržaju vašeg djeteta. Porazgovarajte o tome tko bi pratitelji trebali bit te tko su osobe s kojima vaše dijete želi dijeliti svoje sadržaje! Također, nemojte zaboraviti da ako vaše dijete ima privatan profil, ono može upravljati time tko ga prati tako što uklanja ili blokira račune u bilo koje vrijeme. Kada je korisnik uklonjen s liste pratitelja, tom se računu onemogućava slanje poruka, dok blokirani korisnički računi nemaju mogućnost stupanja u kontakt s vašim djetetom ili gledanja njegovog sadržaja. Korisno je porazgovarati s djetetom o ovim mogućnostima ukoliko se susretne s neprimjerenim sadržajima!
  4. Raspitajte se o interesima Vašeg djeteta! Najčešće se na društvenim aplikacijama pretražuju sadržaji koji su zabavni i zanimljivi. No, ponekad se možemo susresti s nepoželjnim i neprimjerenim sadržajima. Ukoliko se vaše dijete susretne s neprimjerenim sadržajem, objasnite mu kako ima mogućnost ukloniti takve sadržaje sa svoje naslovnice. To se radi tako što zadrži pritisak na videu i klikne na „Not Interested“ kako bi mu se nudio što manji broj sličnih sadržaja. Na razini korisničkog računa, opcija Resticted Mode ili Ograničen način rada ograničava pojavu sadržaja koji nisu primjereni za svu publiku. Ograničen način rada može se prilagoditi, nadodati zaporku kao dodatnu kontrolu ili u potpunosti ukloniti. Važno je da dijete sazna da može upravljati sadržajem koji mu se prikazuje!
  5. Što kada moje dijete dobije negativan i uvredljiv komentar? Uvijek postoji način! Neovisno o tome je li korisnički račun privatan ili javan, vaše dijete može upravljati komentarima na svojim videima. Moguće je dopustiti da komentare ostavljaju svi, samo pratitelji ili nitko. Također, ova se opcija može postaviti za sve objave korisničkog računa ili za pojedinu objavu. Uz to, iako su komentari dozvoljeni, vaše dijete može postaviti filtere za neprimjerene komentare. Kada se objavi komentar s neprimjerenim sadržajem, bit će automatski blokiran. O tome možete naučiti više ovdje. Uklanjanje komentara samo je jedan od načina suočavanja s neugodnim situacijama. Porazgovarajte s djetetom o tome što sve treba učiniti kada mu se takva situacija dogodi!
  6. Informirajte se kako upravljati dolaznim porukama! Slanje poruka može biti brz način razmjene kreativnih ideja s ostalim korisnicima, ali na TikToku jedino pratitelji osobe mogu poslati privatnu poruku. Vaše dijete može prestati pratiti ili blokirati korisnika i time prestaje mogućnost da im se obrate. Također, TikTok nudi mogućnost da se onemogući primanje poruka u potpunosti. Ovo može biti još jedan od načina kako se suočiti s neželjenim sadržajima na društvenim aplikacijama. Također, razgovarajte s djetetom o tome što su osobni podatci te koji se podaci ne trebaju dijeliti s drugima!
  7. Još malo o sigurnosti – upravljajte duetima! Dueti mogu biti zabavan način kreiranja videa s drugim korisnikom, ali vaše dijete ima kontrolu nad tim tko može napraviti duete ili reagirati na njihov sadržaj. Svaki korisnik može odabrati dozvoljava li ili ne kreiranje dueta drugima (uz odabir tko su te druge osobe) za pojedini ili sve sadržaje na njihovom profilu. Iako dueti mogu biti podržavajući i puni podrške, ponekad se mogu javiti neprimjerene reakcije koje ismijavaju ili vrijeđaju drugu osobu.
  8. Prijavite štetan sadržaj! TikTok je zajednica koja potiče kreativnost, podršku i pozitivnost. Ako vaše dijete vidi sadržaj za koji smatra da narušava uvjete korištenja aplikacije, može ga prijaviti direktno na aplikaciji. Potaknite raspravu o neprimjerenim sadržajima s vašim djetetom – koje su vrste neprimjerenog sadržaja, koja su rizična ponašanja na društvenim mrežama te istaknite koliko je važno da vam se dijete obratit ukoliko se susretne s takvim sadržajima!
  9. Upravljajte vremenom provedenim pred malim ekranom! Screen Time Management opcija je koja nudi ograničavanje vremena koje vaše dijete svakodnevno provede za aplikacijom. Roditelj postavlja lozinku i broj sati za koji želi da dijete provede na aplikaciji. Također, moguće je postaviti screen time u sklopu roditeljskog nadzora na postavkama mobilnog uređaja.
  10. Zajedno snimite video! TikTok je zabavna i jednostavna aplikacija za korištenje. Pridružite se trendu i zabavite se zajedno. Stvarajući zabavne sadržaje s vašim djetetom možete se uključiti i naučiti o online životu vašeg djeteta. To može biti jedna od zajedničkih aktivnosti koja doprinosi izgradnji vašeg odnosa.
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!