hero-safety-protection-courage_99097-234

Digitalna borba protiv zlostavljanja djece

Piše: Iva Vidanec

Nedovoljna zaštita djece od iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta potiče brojne organizacije na borbu protiv tog problema. Bile one male ili velike, sve organizacije imaju zajednički cilj – zaštiti djecu. Stoga, donosimo vam nekoliko primjera dobre prakse.

Za početak, najnovije vijesti ističu kako tvrtka Apple aktivno pretražuje sadržaje iPhone korisnika. Naime, utvrdilo se kako Apple koristi softver koji služi za skeniranje sadržaja snimljenih pomoću iPhonea s ciljem traženja sadržaja o zlostavljanju djece.

Predstavnica Applea za privatnost Jane Horvath ističe kako ova organizacija ne želi omogućiti državnim službama pristup podacima korisnika iPhonea. Umjesto da se omogući pristup vlastima, Apple se dosjetio drugačijeg rješenja s ciljem borbe protiv zlostavljanja djece. Prema našim saznanjima, Apple razvija tehnlogiju pomoću koje se skeniraju fotografije. Prilikom procesa skeniranja, softver pretražuje znakove zlostavljanja. Ukoliko se takvi znakovi uoče, račun Apple korisnika bit će automatski deaktiviran. Deaktivirani će biti svi oni računi na kojima se nalazi isti sadržaj, također.

Ovakva je ideja vrlo slična onoj koju koriste drugi moderni divovi, poput Facebooka i Googlea. Osim što podatke pohranimo na mobitelu, neke podatke objavimo i na društvenim mrežama. Kada objavimo sadržaj javno, taj se sadržaj pretražuje pomoću sustava PhotoDNA. Cilj takvog sustava je uspoređivanje fotografije s postojećom bazom fotografija. (Preuzeto s link )

Ne smijemo zaboraviti i Projekt Arachnid koji nam donosi kanadski centar za zaštitu djece. Taj nam projekt daje inovativni alat za borbu protiv rastućeg širenja materijala o seksualnom zlostavljanju djece (CSAM) na Internetu. Projekt Arachnid pokrenut je u siječnju 2017. kao odgovor na nalaze ankete Survivors survey i globalno širenje materijala za seksualno zlostavljanje djece o čemu svjedoči Cybertip.ca. Projekt Arachnid otkriva automatizirani je sustav koji otkriva slike i videozapise materijala o seksualnom zlostavljanju djece putem interneta i izdaje obavijesti pružatelju usluge hostinga tražeći njegovo uklanjanje. Do danas, Project Arachnid je pružateljima poslao više od 2 milijuna obavijesti o uklanjanju materijala za seksualno zlostavljanje djece.

Zaštita djece na internetu oduvijek je predstavljala izazov stručnjacima iz različitih područja. Ovakvi primjeri ulijevaju nadu da se aktivno radi na preveniranju i prijavljivanju online sadržaja koji se odnose na zlostavljanje djece. Jednako tako, naš Centar za sigurniji internet (CSI.hr) aktivno radi na educiranju, savjetovanju i informiranju o problemima zaštite djece i mladih na internetu.

Ukoliko uočite ili zaprimite neprimjereni, eksplicitni sadržaj koji uključuje djecu i mlade, molimo vas da ga prijavite na HOTLINE našeg Centra za sigurniji internet. Također, naš CSI.hr pruža i liniju za besplatne savjete vezane uz online okruženje – 0800 606 606. Slobodno nas kontaktirajte!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!