handsome-man-with-beard-white-brick-wall-thinking-sending-message_1368-59012

TikTok može biti zabavan, ali…

Piše: Iva Vidanec

Prije nekoliko sam tjedana instalirala aplikaciju TikTok kako bih vidjela o čemu se to radi. Očito je da kaskam za svijetom i trendovima pa me zanimalo je li to stvarno onoliko zanimljivo koliko se priča.

Instalacija aplikacije vrlo je jednostavna, kao i kod svake druge. No, kod TikToka ne moraš se prijaviti kako bi mogao gledati i pretraživati videe. Dovoljno je samo da instaliraš aplikaciju i potvrdiš svoje godine. Naime, TikTok ima politiku da tu aplikaciju ne mogu koristiti djeca mlađa od 13 godina. Nakon potvrde godina, otvorila mi se naslovnica For you. To je jedna od dvije naslovnice koje ova aplikacija nudi. Osim For you, postoji naslovnica Following gdje se nalaze videi osoba koje pratimo. Budući da se nisam prijavila, ta mi je naslovnica bila nedostupna. Osim toga, ova je aplikacija vrlo slična Instagramu – imamo naslovnicu na kojoj prelistavamo, odjeljak na kojem pretražujemo i svoj profil. Vrlo jednostavno.

Naivno sam počela pretraživati TikTok i gledati videe misleći da se neću „zaraziti“. Vrlo malo treba da se primijeti koji su novi trendovi, na koje se pjesme rade lipsynch-ovi te koji su izazovi in. Prvo što me iznenadilo jesu životinje – ponajviše psi i mačke koji plešu na pozadinsku pjesmu. Vrlo smiješno kada prvi put vidiš. Sljedeće što me dočekalo jesu različiti plesni izazovi, kao i izazovi riječima. Sve se činilo vrlo fora i zanimljivo. Kao i svaka aplikacija kad ju upališ prvi put…

No, evo nakon nekoliko tjedana, mogu dati svoje dojmove TikTok-a. Kako u samom opisu aplikacije piše, to je mjesto gdje se objavljuju kratki videozapisi s raznim efektima, pozadinskom glazbom. Ističući važnost kreativnosti potiču korisnike da objavljuje svoje videe i povezuju se s drugima. Zbog toga, mladi se dosta trude unijeti dozu kreativnosti i mašte u svoje videe. No, sada dolazimo do malog upitnika iznad moje glave. Bilo je fora vidjeti jednom kako mačka pleše, drugi put kako pas pleše, treći put kako hrčak pleše, no gdje je tu kreativnost? Ako radimo isto što i drugi, ako snimamo videe koji su na istu foru kao i videi ostatka svijeta, koliko TikTok potiče na kreativnost, a koliko na pomodarstvo?

Govoreći o pomodarstvu, primijetila sam trend koji je izuzetno popularan. Radi se o mladim djevojkama koje javno govore kako su nedavno imale seksualne odnose te da su ostale trudne. U većini videa bile su tinejdžerice od 14-18 godina. Prvi put kad sam vidjela taj video, zastala sam i pomislila – Ma ovo je samo neki novi hir. Nakon toga su počeli stizati novi videi. Jasno je da su neki lažni, no ima i onih stvarnih. Uistinu postoji djevojka od 14 godina koja je ostala trudna, koja se boji reći svojim roditeljima, koja je sama u tome. Ne možeš, a da ne razmisliš ima li takvih djevojaka oko nas? Je li moguće da su TikTok, Instagram i ostale mreže postale jedino mjesto gdje mladi mogu govoriti o svojim problemima?

Zanimalo me kakva je reakcija javnosti na takve videe. Komentari su razni – ima onih podržavajućih gdje različiti mladi pružaju potporu i podršku, dijele svoje iskustvo i slično. S druge strane, ima i onih koji ponižavaju, vrijeđaju i izruguju curu koja je objavila video. Što nam to govori?

Kao prvo, TikTok nije ništa drugačiji od ostalih društvenih mreža. Čak i izgleda vrlo slično drugima. Razlika je u tome što se ovdje primarno objavljuju videi, a na npr.Instagramu možeš objaviti i story, fotografije… I dalje postoji mogućnost da se stavi like, da se komentira i da se podijeli sadržaj. TikTok nudi mogućnost da se sadržaj podijeli na nekoj drugoj mreži, ali i da se preuzme na mobitel. Također, vidljiv je i broj pregleda. Stoga, ne vidim ništa revolucionirano u tome, samo jedna očekivana nadogradnja na postojeće društvene mreže. Kao drugo, i ova aplikacija za sobom vuče poteškoće. Iako ima ograničenje godina, to je ograničenje vrlo jednostavno zaobići prijavljivanjem netočnog datuma rođenja. Pristup mlađih korisnika može imati rizične posljedice za njih, dakako. No, opet, neprimjeren sadržaj ostaje neprimjeren neovisno o tome gleda li ga osoba od 12, 14 ili 18 godina. Kao treće, problem i dalje ostaje vrednovanje sebe putem like-ova i broja pregleda. I dalje su bilo kakvi komentari bolji od nikakvih komentara. I dalje su mišljenja drugih važnija, ma kolikogod ona okrutna bila (a stvarno neka jesu!).

Iako je TikTok nova aplikacija, ne vidim ništa novo ili drugačije od njegovog davnog pretka Facebook-a. I dalje postoje objave u kojima mladi izražavaju svoje stavove, mišljenja, događaje, osjećaje. I dalje postoji mjesto za kreativnost i inovativnost u kreiranju takvih objava. I dalje postoje oni koji će ostaviti lijep komentar, kao i oni koji će te htjeti zgaziti. Nažalost, uvijek postoji rizik da nam tuđa mišljenja postaju pretjerano važna, kao i rizik da nam tuđa mišljenja ne znače apsolutno ništa.

Kako bi rekla jedna vrlo vrlo vrlo stara pjesmica iz davnina – Učio ih, učio od srijede do petka, ali se nisu makli dalje od početka. Nismo se ni mi pomaknuli značajno od početaka društvenih mreža. Malo su moderniziranije, no gledajući na temu sigurnosti uvijek se vraćamo na istu priču – kako to da dvije osobe koje gledaju isti sadržaj na internetu imaju drugačije reakcije? Što to Marka čini otpornim na negativan utjecaj neprimjerenog sadržaja, a Petra potiče da se pridruži najnovijem trendu nasilnih prankova? Što mene može zaštiti i znam li se ja zaštiti? Uvijek će postojati ona mračna strana interneta, htjeli mi to ili ne. No, na nama je hoćemo li se pridružiti mračnoj strani ili pokušati održavati svjetlo…

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!