notebook-with-social-media-icon-theme-hands-isolated-white-background_1308-44722

Savjeti za siguran online boravak

Piše: Iva Vidanec

Budući da će nova školska godina uključivati online nastavu i digitalne alate, važno je brinuti se o svojoj sigurnosti i privatnosti tijekom online aktivnosti. Donosimo ti savjete kako možeš ostati siguran u digitalnoj džungli!

Neka tvoj profil bude privatan!

Javan profil može donijeti probleme, stoga postavi svoje korisničke račune, objave i fotografije na privatno. Tako će tvoje objave moći vidjeti samo tvoji prijatelji.

Dvaput razmisli, jednom klikni!

Znaš li da učitane sadržaje ne možeš trajno ukloniti s interneta? Tvoje će se objave uvijek moći pronaći, iako ih ukloniš sa svojih korisničkih profila, stoga dobro razmisli prije objavljivanja!

Tvoja fotografija = tvoja privatnost!

Prije nego što objaviš ili pošalješ svoju fotografiju drugoj osobi na internetu, dobro razmisli dovodiš li sebe u opasnost! Dijeliš li svoje privatne informacije? Tko je osoba kojoj šalješ fotografiju te poznaješ li ju uživo?

Pažljivo s kamerom!

Iako svi volimo snimati video uratke i objavljivati ih, trebamo uzeti u obzir i tražiti dopuštenje za objavljivanje od drugih osoba iz videa. Također, razmisli o tome prikazuje li video neke osobne informacije i je li prikladan tvojim godinama?

Tvoja je lozinka tvoj ključ!

Kao što nikome ne daješ ključ od svoje kuće, svoju lozinku nemoj davati nikome osim svojim roditeljima! Tvoja lozinka treba biti snažna, ali jednostavna za zapamtiti – na primjer v3L3bit!

Jesu li prijatelji na društvenim mrežama stvarno tvoji prijatelji?

Prije nego što dodaš osobu na svoju listu prijatelja, zapitaj se poznaješ li ju u stvarnome svijetu? Prihvaćanje nepoznatih osoba na društvenim mrežama može te izložiti riziku.

Što s nepristojnim slikama?

Ukoliko dobiješ nepristojan sadržaj na internetu, preporučamo da pošiljatelja poruke blokiraš i obratiš se roditeljima za pomoć!

POMOĆ!

Ako doživiš neugodnu situaciju na internetu ili ne znaš što učiniti, možeš nam se obratiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra za sigurniji Internet – 0800 606 606 ili se obrati odrasloj osobi od povjerenja!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!