Dijete je samo snimilo materijal seksualne prirode – što napraviti?

young-sad-vulnerable-girl-using-mobile-phone-scared-desperate-suffering-online-abuse-cyberbullying-being-stalked-harassed-teenager-cyber-bullying-concept_13

Situacija da nam je dijete žrtva nasilja je teška situacija za svakog roditelja, no što ako je dijete samo izradilo materijal zbog kojeg je postalo žrtva? Mladi sve više vremena provode na internetu. Korištenje interneta u obrazovne, informativne ili društvene svrhe naša je svakodnevica. Oslanjanje na digitalne alate i digitalni svijet općenito, bez adekvatne podrške u stvarnom svijetu, može sa sobom nositi i razne rizike za dobrobit djece i mladih. Trend koji se nažalost sve više primjećuje je da mladi postaju žrtve nasilja zbog materijala koji su sami kreirali i (obično) nekome poslali u povjerenju ili su ga kreirali jer su se osjećali prisiljeno učiniti to.

Samogenerirani materijal sa seksualnim zlostavljanjem djece (CSAM) je seksualno eksplicitan sadržaj koji prikazuje djecu, a koji su stvorila djeca i mladi, tj. mladi do 18 godina starosti. Ove slike video snimke mogu namjerno snimiti i podijeliti maloljetnici, ali one su u mnogim slučajevima rezultat groominga (vrbovanja) ili sextortiona (seksualne iznude).

 

Zbog čega nastaje?

Bez obzira na to tko je snimio materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece – druge osobe ili djeca sama, nastali sadržaj se i dalje klasificira kao materijal sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Međutim, iznimno je važno znati zbog čega su fotografije ili videi nastali. Iskustva djece i mladih koji su sami generirali materijale sa seksualnim zlostavljanjem jer su bili žrtve vrbovanja, prijetnje ili ucjene, bitno su drugačija od iskustava djece i mladih koji takve materijale samovoljno dijele sa partnerima i vršnjacima (iako i tu može doći do zloupotrebe).

Kakvi su stavovi mladih o sadržajima koje sami stvaraju?

Na temelju rezultata istraživanja ECPAT-a iz Švedske 2021. godine, većina djece smatra dijeljenje eksplicitnih fotografija prirodnim dijelom istraživanja vlastite seksualnosti. Istraživanje je također otkrilo da, iako većina djece tvrdi da su svjesni rizika, ipak često sudjeluju u stvaranju i distribuciji intimnih fotografija. Normalizacija dijeljenja eksplicitnih fotografija, tzv. nudes, kao i uspostavljen osjećaj povjerenja između dvije strane koje razmjenjuju seksualno eksplicitni sadržaj ono je što može objasniti ovakvo ponašanje u određenim slučajevima. U drugim situacijama takva ponašanja mogu se pripisati pritisku vršnjaka, želji da se uklope ili može biti rezultat prisile ili groominga.

Rezultati deSHAME I istraživanja u Hrvatskoj koje je proveo naš Centar je pokazalo da 10% srednjoškolaca šalje vlastite seksualne sadržaje drugima, a 4% šalje te sadržaje nepoznatima. Od tih 4% koji šalju nepoznatima – samo 5% ih to radi svojevoljno, a 95% zbog nagovora druge osobe/ ucjene ili prijetnje.

Iako će podaci o dijeljenju seksualno eksplicitnog sadržaja prema izvještajima dobivenim od djece i mladih uvijek nedovoljno predstavljati pravi razmjer ovakvog ponašanja, jasno je da djeca o tome govore kao o obliku seksualnog istraživanja i romantičnog flerta. Iako su mnoga djeca dijelila pozitivne osjećaje o svojim iskustvima dijeljenja samogeneriranog CSAM-a, poput osnaživanja i izgradnje povjerenja, kako se intimni odnosi i flertovi u online svijetu normaliziraju, postoji sve veći prostor za zloupotrebu istog. Dijeljenje samogeneriranog CSAM-a online čini djecu izloženom i pretvara ih u potencijalne žrtva zlostavljanja od strane odraslih koji bi ih mogli vrbovati. ​​Također ih čini podložnima iskorištavanju i uznemiravanju od strane vršnjaka koji bi mogli dobiti ili otkriti njihove fotografije poslane u povjerenju. Potrebno je učiniti više kako bismo razumjeli djecu i mlade te im pružili podršku i smanjili potencijalne rizike kojima su izloženi na internetu. Kao odrasli koji skrbe o djeci i mladima, potrebno je da se kontinuirano educiramo kako bi razumjeli djecu i mlade, pružili im podršku te smanjili potencijalne rizike kojima su izloženi na internetu.

Što možemo učiniti?

Djeca trebaju snažnu mrežu podrške kako bi bila sigurna na internetu. Podrška okoline je ključna, ne samo da ih pripremi za odgovorno i sigurno korištenje tehnologije, već i kao izvor podrške kojem se mogu obratiti kada se suoče s izazovnim ili štetnim iskustvima na internetu.

Kao što je navedeno na početku, slike video snimke djeca i mladi mogu namjerno snimiti i podijeliti, ali one su u mnogim slučajevima rezultat groominga (vrbovanja) ili sextortiona (seksualne iznude). Djeca su žrtve kaznenog dijela i stoga je jako važno u ovakvim slučajevima pristupiti s oprezom, ne okrivljavati djecu i mlade i pružiti im potrebnu pomoć i podršku te prijaviti slučaj policiji.

Dok su odrasle osobe od povjerenja i okolina središnje figure u očuvanju sigurnosti djece, tehnološke platforme imaju važnu ulogu u osiguravanju što sigurnijeg internetskog okruženja. Važno je djecu informirati o mogućnostima u korištenju različitih društvenih mreža kako bi se zaštitili. Sigurnosni alati poput blokiranja i prijavljivanja su dostupni na svim društvenim mrežama te je iznimno važno kod djece i mladih stvoriti odnos povjerenja i sigurnosti kako bi znali da će njihove prijave i odgovorno korištenje društvenih mreža netko primijetiti i pružiti im potrebnu pomoć i podršku.

Važno je da se odrasli upoznaju sa Smjernicama o postupanju u slučaju elektroničkog nasilja, da i mi odrasli sami znamo kako se prijavljuje na svakoj društvenoj mreži.

Zanima vas kako ukloniti ovakve materijale ako se pojave na društvenim mrežama? Pročitajte članak na tu temu o alatu koji je sigurno koristiti u ovakvim slučajevima.

Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.