Pronalazak i uklanjanje osobnih podataka iz pretraživanja uskoro dostupni na Google-u

339383-PASNLK-377

Ukoliko ste ikada pronašli povjerljivi ili privatni podatak o sebi u javnim rezultatima pretraživanja, onda znate koliko to može biti neugodno. Važno je znati da situacije poput ovih mogu biti i opasne te dosvesti do određenih prijetnji poput krađe identiteta. Značajka pod nazivom Results about you (Rezultati o vama) omogućuje praćenje svih osobnih podataka koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja kako biste mogli zatražiti od Google-a da ih ukloni.

Zahvaljujući novom ažuriranju, dostupnom od kolovoza 2023. godine, ova značajka vam pomaže da pronađete detalje o sebi te zatražite njihovo uklanjanje putem istog alata. Ona vas također upozorava o novim detaljima o vama koji se pojavljuju u javnim rezultatima pretraživanja. Iako ovaj alat još uvijek nije podržan u našoj regiji, nadzornoj ploči moći će se pristupiti s weba tako da odete na stranicu Rezultati o vama ili iz Google mobilne aplikacije tako da dodirnete fotografiju svog računa i odaberete Rezultati o vama. Na taj način pokrećete Google pretragu za svoje ime. Ako pretraživanje otkrije vašu kućnu adresu, adresu e-pošte, ili vaš telefonski broj, možete zatražiti od Google-a da ukloni podatke tako da kliknete ili dodirnete ikonu s tri točke i odaberete Ukloni rezultat. Zatim odaberete razlog zašto želite da se podaci uklone. Slijedite preostale korake i zatim pošaljete zahtjev Google-u. Kao odgovor, tvrtka će pregledati vaš zahtjev da vidi ispunjava li zahtjeve pravila za uklanjanje. Ako je vaš zahtjev odobren, Google će ukloniti određeni rezultat koji ste naveli.

Tim Centra za sigurniji Internet je testirao ove alate, no one za sada kod nas još uvijek ne funkcioniraju. Nadamo se da će ubrzo biti dostupne i na našem području. Važno je napomenuti da uklanjanje stavki iz Google pretraživanja ne briše sam sadržaj, dakle ukoliko pretražujete o sebi nešto za što ste zatražili da bude uklonjeno od strane Google-a, ono se više neće moći pronaći u samom pretraživanju, no ono će se prikazivati ukoliko izravno posjetite web stranicu na kojoj se nalazi.

Powered by A1 Hrvatska.