Aktualne prijetnje na internetu – Kako se zaštititi?

Hooded computer hacker stealing information with laptop

Kako vrijeme ide, postaje nam sve teže očuvati sigurnost na internetu jer se tehnologija neprestano razvija, no, iako nam pruža pristup različitim korisnim resursima i informacijama, u isto vrijeme nas izlaže i različitim prijetnjama.

Prikazati ćemo Vam nekoliko aktualnih prijetnji na internetu!

Virusi – Malware i Ransomware

Vaš mobitel ili računalo može se zaraziti putem sumnjivih web stranica, aplikacija ili e-mailova. Zaštita: Redovno ažurirajte antivirusni softver, ne otvarajte sumnjive privitke ili e-mailove, a aplikacije skidajte samo iz pouzdanih izvora i redovito radite sigurnosne kopije svojih podataka.

Phishing napadi

Phishing napadi su obmanjujuće poruke ili web stranice koje pokušavaju prevariti korisnike da otkriju svoje osobne informacije (često dolaze u obliku lažnih web stranica ili e-mailova koji izgledaju autentično).

Zaštita: Nikada ne otkrivajte osjetljive podatke putem e-maila ili sumnjivih web stranice, te provjeravajte URL web stranica.

Socijalni inženjering

Socijalni inženjering uključuje manipulaciju ljudima kako bi otkrili povjerljive informacije (prijevara korisnika putem telefona, društvenih mreža i e-maila).

Zaštita: Budite oprezni kod dijeljenja osobnih informacija putem nepoznatih komunikacijskih kanala i s osobama koje ne poznajete.

Loše lozinke i nedostatak dvofaktorske autentifikacije (2FA)

Korištenje slabih lozinki ili nedostatak dvofaktorske autentifikacije može hakerima olakšat pristup vašim online računima.

Zaštita: Pravite jake lozinke u kojima kombinirate velika i mala slova, brojeve i posebne znakove te aktivirajte dvofaktorske autentifikacije.

Nedostatak ažuriranja i poboljšanja softvera

Ukoliko ne ažurirate operativni sustav i aplikacije, svoje uređaje možete izložiti raznim sigurnosnim propustima.

Zaštita: Omogućite automatsko ažuriranje kad god je to moguće i redovno ažurirajte svoj operativni sustav, aplikacije i preglednik.

Nepouzdane Wi-Fi mreže

Povezivanje s nepoznatim ili nepouzdanim Wi-Fi mrežama može omogućiti napadačima da prate vašu internetsku aktivnost i ukradu osjetljive informacije.

Zaštita: Koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN) te izbjegavajte povezivanje s nepoznatim Wi-Fi mrežama.

Dijeljenje informacija na društvenim mrežama

Dijeljenje previše informacija na društvenim mrežama može omogućiti nepoželjnim osobama da iskoriste vaše informacije u napadima.

Zaštita: Pazite što dijelite online i sa kim, te postavite stroge postavke privatnosti na svojim društvenim medijima.

 

Kako biste se zaštitili od aktualnih prijetnji na internetu, vrlo je važno da se kontinuirano informirate i educirate o sigurnosti na internetu te prenosite to znanje na djecu i osobe starije životne dobi jer su oni posebno ugroženi. Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.