Krađa identiteta online – Kako se zaštititi?

krađa identiteta

Kako nas društvene mreže potiču na to da otkrivamo sve više svojih osobnih podataka, tako postajemo podložniji napadima prevaranata. Postoje osobe koje traže upravo one pojedince koji su otkrili previše osobnih podataka i često koriste social engineering (društveni inženjering – niz tehnika pomoću kojih pojedinac iskorištava ljudske pogreške i utječe na drugog pojedinca kako bi ga naveo da učini nešto što nije u njegovom interesu) kako bi naveli osobe da otkriju previše osobnih podataka, zatim te podatke koriste nezakonito kako bi pribavljali proizvode i usluge bez njihova znanja. Time nastaju problemi uhođenja u virtualnom svijetu (cyber stalking), iznude, nasilje (bullying) te krađa identiteta. Krađa identiteta predstavlja oblik elektroničkog nasilja.

Krađa identiteta je kazneno djelo počinjeno s ciljem dobivanja osobnih informacija poput lozinki, brojeva kreditnih kartica, osiguranja ili osobne iskaznice. Kriminalci koji se bave krađom identiteta zatim zloupotrebljavaju te osobne informacije kako bi kupovali online, pristupili financijskim podacima žrtve, podnijeli zahtjev za kredit ili slično, a mogu se i lažno predstavljati (npr. otvoriti lažni profil na Facebooku). Stvaranje lažnih profila također predstavlja jedan od oblika elektroničkog nasilja, te je važno znati da se takvi profili mogu prijaviti na društvenoj mreži na kojoj su otvoreni. Kriminalcu je dovoljna čak i vrlo mala količina vaših podataka, poput adrese, djevojačkog prezimena vaše majke, lozinke, broja vašeg socijalnog osiguranja, računa i slično. Krađa identiteta je kazneno djelo za koje je predviđena i zatvorska kazna.

Kako se zaštititi?

  • Ne dijelite svoje osobne podatke ukoliko niste sigurni je li riječ o provjerenoj organizaciji ili osobi. Nemojte zapisivati osjetljive podatke na e-mail, sms-poruke niti na društvene mreže. Prije unosa osjetljivih podataka provjerite je li web stranica sigurna (provjerite počinje li web adresa s „https“ te ima li zatvoreni lokot, no čak i tada budite oprezni te dodatno istražite stranicu).
  • Zaštitite svoje lozinke, redovno ih mijenjajte, koristite različite lozinke za različite platforme te ih stvarajte snažnijima (kombinacija brojeva, slova i znakova). Ukoliko vam je teško pamtiti veliku količinu lozinki, isprobajte aplikacije za sigurno čuvanje lozinki. Dodatno pripazite na to da ne ostajete prijavljeni na uređajima koji nisu vaši.
  • Redovno ažurirajte antivirusne programe te preuzimajte datoteke samo iz pouzdanih izvora!
  • Nakon online kupovine odmah uklonite broj svojeg računa.
  • Pratite svoje kreditne i bankovne račune – redovno provjeravajte svoj online bankovni račun kako biste otkrili neke sumnjive aktivnosti.
  • Budite oprezni s osjetljivim podacima – kod prodaje elektroničkih uređaja koje ste koristili (mobitel, računalo, tablet) izbrišite sve osjetljive podatke.
  • U postavkama profila na društvenim mrežama prebacite ih na privatne kako bi samo vaši prijatelji mogli vidjeti vaše osobne informacije (mjesto rođenja, završenu školu, vaše godište i slično). Nemojte prihvaćati zahtjeve za prijateljstva od osoba koje ne poznajete!
  • Izbjegavajte sumnjive poruke – npr. poruke u kojima vam netko pošalje privitak i navodi vas da kliknete na njega i posjetite stranicu sa zlonamjernim softverom ili npr. e-mailove u kojima vas netko kontaktira da ste nasljednik velike svote novca. Vodite se time da ukoliko nešto zvuči predobro da bi bilo istina, vrlo vjerojatno nije istina – vjerujte svojim instinktima!

Ukoliko sumnjate na krađu identiteta, ukoliko sumnjate da netko posjeduje podatke o vašem bankovnom računu ili da je netko nezakonito pristupao vašem računu na internetu – odmah kontaktirajte svoju banku i policiju. Također možete kontaktirati i Centar za sigurniji internet za pomoć i savjetovanje na broj 0800 606 606.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.