8 savjeta za roditelje u digitalnom dobu

8 razloga naslovna

Roditelji u digitalnom dobu imaju vrlo važnu ulogu – brinuti se za sigurnost svoje djece kod korištenja interneta i ekrana općenito. Ponekad im može biti teško popratiti sve novosti u tehnologiji i moguće opasnosti koje donose društvene mreže i internet, pogotovo onim roditeljima koji u svojoj mladosti nisu koristili moderne tehnologije. Ulaganjem truda u proučavanje aktualnih izazova povećavamo šanse da ćemo moći i znati pravovremeno reagirati na različite situacije u kojima se djeca i mladi mogu naći. Također, trebaju razmisliti o svom korištenju digitalnih tehnologija i tome kakav primjer daju svojoj djeci. Zabranama korištenja tehnologije i interneta često ne postižemo ništa osim toga da se od djeteta udaljimo.. Zadatak je roditelja da pomognu djeci naučiti zdrave koncepte korištenja digitalnih tehnologija te pozitivno iskoristiti snagu tehnologije.

Savjeti za roditelje:

  • Razgovarajte s djecom o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i postavite jasna očekivanja i granice: Obiteljski ugovor je odličan primjer definiranja pravila za sigurno i odgovorno korištenje interneta kojeg se trebaju pridržavati svi članovi obitelji. Ograničite upotrebu digitalnih tehnologija s obzirom na dob djeteta.
  • Tretirajte medije kao i bilo koje drugo okruženje: Iste smjernice za roditeljstvo primjenjujte u stvarnom i u virtualnom svijetu. Upoznajte online prijatelje svoje djece, saznajte koje platforme i aplikacije koriste vaša djeca, koje web stranice posjećuju i što rade online.
  • Budite dobar uzor: Svojim primjerom pokazujte dobre manire i ljubaznost na internetu.
  • Upozorite djecu o mogućim opasnostima na internetu: Istražite moguće opasnosti na internetu i prenesite znanje svojoj djeci.
  • Koristite tehnologije za zajedničko provođenje vremena s djecom: Zaigrajte kvalitetne videoigre koje potiču razvoj pozitivnih vještina sa svojom djecom, koristite tehnologiju kako bi istraživali nove teme i učili nove stvari zajedno, komentirajte sadržaje i dijelite svoja mišljenja.
  • Istražujte interese zajedno sa svojim djetetom: Možete koristiti tehnologiju kako biste inspirirali djetetove hobije te izložili dijete novim temama i idejama.
  • Postavite ograničenja korištenja digitalnih tehnologija: Istražite koje je preporučeno vrijeme korištenja digitalnih tehnologija s obzirom na dob djeteta te potičite djecu da provode više vremena bez ekrana, poželjno vani na otvorenome.
  • Odredite vrijeme bez tehnologije: Dogovorite se za vrijeme kada ćete provoditi vrijeme s djecom bez tehnologije, na primjer za vrijeme obiteljskih obroka i obiteljskih druženja.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.