Prednosti i nedostatci utjecaja ekrana na učenje

prednosti i nedostatci naslovna

Kako živimo u digitalnom dobu, neosporno je da su ekrani postali neizostavan dio učenja, te je s porastom virtualnog učenja vrijeme provedeno pred ekranom uključeno i u škole. Ipak, nije svako vrijeme provedeno pred ekranom jednako. Osim samog vremena, pitanje je i kvaliteta sadržaja koje djeca i mladi gledaju. Važno je naglasiti da pretjerana količina vremena provedenog pred ekranom može zaustaviti rast tjelesnog, mentalnog i emocionalnog blagostanja djeteta, no to također može imati i utjecaj na njihovo učenje. Postoje određene prednosti ekrana na učenje, no postoje i određeni nedostatci.

Moguće prednosti ekrana na učenje i obrazovanje

  • Globalna povezanost – Ekrani stručnjacima diljem svijeta olakšavaju suradnju i komunikaciju. Globalna povezanost može proširiti horizonte učenja djece omogućavajući im pristup raznim gledištima te učiteljima s kojima inače vjerojatno ne bi imali priliku surađivati.
  • Pristup informacijama – Internet i digitalne tehnologije djeci omogućuju pristup istraživanju različitih tema. Djeca imaju pravo na to i po Konvenciji o pravima djeteta.
  • Vizualno učenje putem ekrana – Digitalizacija djeci može pružiti zanimljiviji način učenja te im može osigurati bolje zadržavanje pažnje. Osobama koje su više vizualni učenici online vizualna pomagala mogu poboljšati zainteresiranost i pamćenje određenih tema.

Mogući nedostatci ekrana na učenje i obrazovanje

  • Smanjena koncentracija – Prekomjerno vrijeme provedeno pred ekranima smanjuje sposobnost koncentracije. Na smanjenje koncentracije može utjecati i manjak sna. Osobe koje previše vremena provode pred ekranima prije spavanja mogu ići kasnije na spavanje i može im biti potrebno duže vremena da zaspu, te zbog toga mogu imati smanjenu koncentraciju i teže se sjećati nekih stvari. San je uistinu važan, pogotovo kod učenja, stoga je važno spavati onoliko koliko se preporuča s obzirom na određenu dob.
  • Smanjena motivacija i ograničavanje mašte – Previše vremena provedenog pred ekranima može negativno utjecati na emocionalno i društveno blagostanje osobe, što može smanjiti njihovu motivaciju i ograničiti njihovu maštu, a to može imati utjecaj i na učenje.

 

Kako biste bolje i učinkovitije učili, važno je da pripazite da dovoljno spavate, ne provodite previše vremena pred ekranima, da se zdravo hranite i budete tjelesno aktivni. Osim toga, možete pronaći alternativu da ekrane zamijenite knjigom, te je važno provoditi barem duplo više vremena vani na otvorenome, poželjno radeći neku tjelesnu aktivnost, od vremena koje provodite pred ekranima.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.