ROBLOX

rovlox naslovna

Roblox je besplatna online platforma za igranje igrica koja dopušta igračima igranje igrica dizajniranih od strane drugih igrača, ali i dijeljenje i stvaranje vlastitih igrica.  Iako za igranje igrica na platformi nije potrebno trošenje novaca, platforma ima svoju valutu koja se zove “Robux” s kojom igrači mogu kupovati posebne dodatke. Što se tiče minimalne dobi za pristup platformi, stranica Common Sense Media ne preporuča korištenje platforme za djecu ispod 13 godina. Europski sustav za ocjenjivanje videoigara PEGI označio je Roblox s ocjenom 7, što znači da nije prikladan za djecu mlađu od 7 godina. Bitno je napomenuti da je ova ocjena dodijeljenja Roblox-u na temelju igara koje su napravili kreatori platforme, te da PEGI ne ocjenjuje sadržaje koje su korisnici stvorili.

 

Dobre strane Roblox-a

 

  • Dostupan za sve uređaje;
  • Potiče kreativnost jer djeca osim dostupnih igara koje su razvili drugi kreatori mogu stvarati i vlastite igre;
  • Lak povratak izgubljenom računu kroz mobilni broj, e-mail i kontaktiranjem Roblox zajednice;
  • Roditeljski nadzor putem sustava roditeljske kontrole koji omogućava roditeljima da ograniče aktivnosti svoje djece dok koriste Roblox;
  • Zarada novca kroz naplatu naknade za pristup igri koju su korisnici sami kreirali, kreiranjem atraktivnih košulja, majica i druge odjeće koje se prodaju zainteresiranim kupcima;

 

Loše strane Roblox-a

 

  • Nemogućnost brisanja računa;
  • Posebna privilegija za članove Kluba graditelja jer se korisnici Roblox-a dijele na obične korisnike i korisnike s pretplatom koji imaju veće pogodnosti;
  • Moguć je negativan utjecaj na djecu zbog izloženosti raznim vrstama zlostavljanja, maltretiranja i neprikladnim igrama;

 

 

Rizici igranja igrica na platformi Roblox:

 

Svaka platforma za igranje igrica s više igrača koja ima chat opciju može dovesti do problematičnih interakcija. Pojedini igrači mogu zloupotrijebiti takvu platformu kako bi komunicirali s djecom.  – Jedan takav primjer je iz Massachusettsa gdje je sedmogodišnju djevojčicu kontaktirala osoba koja je od nje tražila da joj pošalje svoje nage slike. Nadalje, igre napravljene od strane korisnika platforme mogu izložiti igrače neprimjerenom sadržaju. Neke od igara mogu sadržavati simuliranje seksualnih odnosa, grafičke slike i neprimjeren rječnik.

 

Kako osigurati sigurnost djeteta na platformi:

 

  • Koristeći opcije roditeljske zaštite, isključite chat opciju, posebno ako ne možete nadzirati dijete dok igra igre na platformi (Prijavite se u račun, kliknite ikonu zupčanika te zatim kliknite postavke, a od tamo možete prilagoditi postavke kontakata ili druge postavke.).
  • Djecu koja imaju dopuštenje korištenja chat opcije podsjetite na opasnosti dopisivanja s ljudima koje ne poznaju.
  • Postavite PIN pod kojim se prevenira da djeca sama rade promjene na svom računu.
  • Uspostavite odnos povjerenja s djetetom te se pobrinite da zna da vam može i treba reći ukoliko primjeti da nešto nije uredu.
  • Svakako vam preporučamo da napravite i Obiteljski ugovor, jer je on odličan način za započeti razgovor u obitelji o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i postaviti jasna očekivanja i granice. Kupovina prvih ekrana može biti odličan trenutak za to. Iskoristite naš predložak kako biste imali svoj pisani ugovor.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.