Youtube Kids

youtubekids naslovna

Vjerojatno vam je poznata ova situacija – djetetu ste dali da pogleda neki video na YouTubeu ali nakon što on završi, završava na sadržaju koji možda i nije primjeren njegovoj dobi jer je stiskao/la preporučena videa. Kako tome doskočiti i podignuti sigurnost djece prilikom korištenja YouTubea?

Youtube Kids je zasebna, besplatna aplikacija koja pruža sigurnije i jednostavnije korištenje YouTubea. Uključuje alate kojima roditelji i skrbnici mogu usmjeravati djetetovu upotrebu. Važno je spomenuti kako postoji razlika nadziranog računa na Youtubeu i YouTube Kidsa. O razlici možete pročitati ovdje. U nastavku ćemo se baviti posebnostima YouTube Kids aplikacije.

Što YouTube kaže o ovoj aplikaciji? „YouTube Kids stvorili smo kako bismo djeci omogućili da na sigurniji i jednostavniji način istražuju svijet putem online videozapisa, od svojih omiljenih emisija i glazbe do vodiča za izradu maketa vulkana ili sluzave mase za igru. Dostupan je i paket kontrola za roditeljski nadzor koje će vam omogućiti da doživljaj upotrebe prilagodite potrebama svoje obitelji“.

YouTube Kids je namijenjen djeci čiji roditelji žele ručno odabrati sadržaj koji će gledati. Djeca čiji roditelji žele odabrati sadržaj koji će gledati na temelju tri postavke sadržaja koje se temelje na dobi, prema kojoj su i ograničeni sadržaji:

  • Predškolci (do 4 godine)
    • omogućuje djeci gledanje videozapisa koji potiču kreativnost, učenje i istraživanje.
  • Mlađa djeca (od 5 do 8 godina)
    • omogućuje djeci da pretražuju i istražuju pjesme, crtane filmove, videozapise o izradi rukotvorina i druge sadržaje.
  • Starija djeca (od 9 do 12 godina).
    • omogućuje djeci da pretražuju i istražuju više glazbenih videozapisa, videoigara te znanstvenih i drugih sadržaja.

Možemo spomenuti da YouTube ipak navodi, i to kod svake kategorije da njihovi sustavi nastoje izuzeti sadržaje koji nisu primjereni za predškolsku dob, ali ne prolaze svi videozapisi ručni pregled. Ako naiđete na neprimjeren sadržaj koji je promaknuo provjeri YouTubea, možete ga blokirati ili ga prijaviti za brzi pregled.

YouTube Kids omogućuje roditeljima izradu zasebnog profila za svako dijete u kućanstvu. Svaki profil ima zaseban skup postavki gledanja i preporuka, čime se svakom djetetu omogućuje da iskoristi sve prednosti aplikacije YouTube Kids. Profili su dostupni na svakom uređaju na kojem je roditelj prijavljen i na kojem je instalirana aplikacija YouTube Kids.

Videozapise na YouTube Kidsu na webu možete gledati na web-lokaciji www.youtubekids.com (dostupno od 2022. godine), na pametnom televizoru, uređaju za streaming ili igraćoj konzoli.

Jedna od opcija koju YouTube Kids nudi je odabir „samo odobrenog sadržaja“. Ako postavke YouTube Kids računa postavite tako da je uključena ova opcija dijete može gledati samo videozapise, kanale i zbirke koje vi odaberete. Zbirke su videozapisi i kanali grupirani prema temama, kao što su znanost i glazba, koje su odabrali timovi za YouTube Kids ili YouTube partneri. Uz tu postavku dijete ne može pretraživati videozapise na YouTube Kidsu.

Što još omogućuje YouTube Kids?

  • Možete blokirati određene sadržaje – cijele kanale ili pojedine videozapise (postoji mogućnost deblokiranja).
  • Možete isključiti automatsku reprodukciju. U tom slučaju nema prikazivanja preporuka videa po završetku videa kojega ste prvog pogledali. Dijete ne može uključiti automatsku reprodukciju kad je ta postavka uključena.
  • Ograničavanje vremena upotrebe tako što će djeca primiti obavijest kada dođe vrijeme za prestanak gledanja. Kad se dosegne vremensko ograničenje, djetetu će se prikazati obavijest “Vrijeme je isteklo!” i aplikacija će se zaključati.
  • Možete spriječiti da se novi pregledi videozapisa upotrebljavaju kao signali za preporučivanje drugih videozapisa.
  • Pretplata na YouTube Premium uz YouTube Kids omogućuje da možete gledati videozapise na YouTube Kidsu bez plaćenih oglasa.

 

Koje postavke može mijenjati roditelj, a koje dijete?

Roditelj može mijenjati ime profila djeteta, datum rođenja, pretraživanja, kvalitetu preuzimanja, blokirati/deblokirati sadržaje i slično.  Djeca na YouTube Kids računu mogu birati svoj avatar, tajni kod, brisati povijest i određivati zvučne efekte aplikacije, a automatsku reprodukciju mogu mijenjati ako roditelji nisu isključili tu opciju. Dijete nema mogućnost mijenjati svoj datum rođenja, postavke sadržaja, pretraživanje.

Djetetovim postavkama profila na YouTube Kidsu možete upravljati na sljedeća tri mjesta:

  1. djetetov profil na YouTube Kidsu
  2. roditeljske postavke u YouTube Kidsu
  3. roditeljske postavke u postavkama povezanog roditeljskog računa na YouTubeu.

Postavke YouTube Kidsa možete promijeniti i u aplikaciji Family Link o kojoj smo također nedavno pisali.

 

Što bi još roditelji trebali znati?

Roditelji bi trebali znati da ova aplikacija sadrži reklame. Aplikacija za dijeljenje videa inzistira na tome da oglasi odabrani za web mjesto prođu kroz postupak pregleda kako bi se osiguralo da su primjereni dobi.

Common sense media je vezano za YouTube Kids popisao i važne stvari koje roditelji moraju znati, koje donosimo u nastavku. Navode da je ova aplikacija izazvala mnogo pozornosti javnosti i kontroverzi jer je uključila neke očito neprikladne videozapise i oglase (s golotinjom, alkoholom i vulgarnostima), kao i oglase za brzu hranu i brzu hranu koji promiču nezdravu hranu (od kojih neki izgledaju puno više poput zabave nego oglašavanja, zbog čega je djeci teško znati da im se reklamira). Trenutačno, međutim, YouTube Kids prikazuje neke plaćene oglase prije videa. Određene kategorije, poput hrane i pića, isključene su sa strane aplikacije. Djeca također mogu vidjeti proizvode koji se spominju u videozapisima koje su izradili korisnici, iako YouTube Kids navodno ne dopušta videozapise s referencama koje su plaćeno oglašavanje.

Ako se roditelji pretplate na YouTube Premium, nema oglasa, a djeca mogu gledati videozapise i offline.

Iako velik dio sadržaja s kojim će se većina djece susresti nije problematičan, postoji mogućnost da se prikazuju i neki koji nisu primjereni dobi, stoga je nadzor odraslih ključan.

Uz izravne oglase namijenjene djeci, aplikacija ima čitave kanale posvećene proizvodima kao što su pojedine marki igrački, Lego, pa čak i McDonald’s, kao i mnoštvo videa u kojima djeca mogu gledati kako netko “raspakira” razne igračke. Neki videozapisi imaju blago prikazano nasilje, potencijalno jezive slike i donekle sugestivan sadržaj (npr. hvatanje za međunožje tijekom poduke plesa). Roditelji preporučujemo da razgovaraju sa svojom djecom o kanalima usmjerenim na proizvod i robnu marku prije nego što dopuste djeci da ih sama traže te da prate kakve sadržaje gledaju djeca.

Što kada dijete postane dovoljno staro da samo upravlja svojim računom?

Roditelji koji odluče da je njihovo dijete mlađe od 13 godina (ili relevantne dobi u njihovoj zemlji/regiji – u Hrvatskoj 16 godina) spremno za istraživanje YouTubea mogu postaviti nadzirani doživljaj na YouTubeu povezan s njihovim računom.

Zaključak

U zaključku možemo reći da djeca mogu učiti različite stvari putem YouTube Kidsa, ovisno o kanalima koje odaberu/koje vi odaberete za njih. Iako je korištenje YouTube Kidsa sigurnije od dopuštanja djeci da slobodno vladaju redovnom verzijom platforme, nije potpuno bez rizika. Sadržaj koji je dostupan putem YouTube Kidsa automatski se odabire iz šireg YouTube sadržaja, i ako niste postavili da se prikazuju samo odobreni sadržaji, postoji mogućnost ugroze sigurnosti djece.

Dostupno je i mnogo edukativnog i neobrazovnog sadržaja na YouTube Kidsu. Ova aplikacija definitivno ima sadržaj koji olakšava učenje, ali uz toliko mogućnosti, roditelji će možda morati posebno usmjeravati djecu prema tom sadržaju.

Koje su alternative YouTube Kidsu?

Možda je najveća, ali YouTube nije jedina „riba u moru“. Možete pronaći aplikacije za pregledavanje videozapisa sa strožim roditeljskim nadzorom, raznim izvorima videozapisa i drugim korisnim značajkama prilagođenim obiteljima. Isprobajte ove.