Istraga virtualnog seksualnog napada na avatar djevojčice u Ujedinjenom Kraljevstvu

avatar nasl

U Ujedinjenom Kraljevstvu u tijeku je istraga virtualnog seksualnog napada na avatar djevojčice koji se dogodio u virtualnoj stvarnosti, odnosno u VR igri. Pritužba za ovaj napad podnesena je 2023. godine, a još uvijek nije potvrđeno na kojoj platformi se dogodio ovaj napad. Djevojčica je u vrijeme napada bila mlađa od 16 godina te je doživjela psihičku traumu koja je slična traumi koju mogu doživjeti osobe koje su fizički silovanje.

Prema kaznenom pravu kod seksualnog napada i silovanja potreban je fizički kontakt. Raspravlja se o tome da bi možda bilo potrebno mijenjati zakone kako bi se osiguralo kažnjavanje i procesuiranje i onih seksualnih napada koji se događaju u virtualnome svijetu, no raspravlja se i o tome kako neki postojeći zakoni, poput zakona o stvaranju sintetičkih slika zlostavljanja djece mogu biti osnova za procesuiranje slučajeva seksualnih napada u virtualnome svijetu.

Član Nacionalnog vijeća šefova policije (NPCC – National Police Chief’s Council) napisao je da je metaverse – kolektivni naziv za razne virtualne 3D tehnologije i prostore – stvorio „ulaz za predatore da počine stravične zločine nad djecom, zločine za koje znamo da imaju doživotne emocionalne i mentalne utjecaje“. Čelnici policije pozvali su platforme da učine više za zaštitu svojih korisnika.

S razvojem tehnologije nažalost dolaze i novi oblici napada putem interneta. Iznimno je važno da roditelji imaju nadzor nad time što njihova maloljetna djeca rade online, da razgovaraju s njima o potencijalnim opasnostima, te se u slučaju nasilja putem interneta obrate policiji ili stručnjacima.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.