Upotreba umjetne inteligencije (AI) u obrazovanju

ai school nasl

Razvojem tehnologije mogli smo vidjeti kako se značajno mijenjao i način obrazovanja. U školama se sada koriste različite digitalne tehnologije, a pojavom interneta učenicima je postalo dostupno istraživanje velike količine informacija, u bilo koje doba dana ili noći. Kako živimo u digitalnom svijetu, većina školi se prilagodila upotrebi digitalnih tehnologija, umjesto ograničavanja korištenja istih. Iako je koncept umjetne inteligencije (AI) prisutan već dugi niz godina, sada nam je mogućnost interaktivnog sudjelovanja s alatima umjetne inteligencije postala jako pristupačna i jednostavna. Učenicima je sada uz umjetnu inteligenciju postalo uvelike olakšano pisanje domaćih zadaća, eseja i seminara.

Zasigurno postoji zabrinutost kako bi učenici mogli ulagati manje truda u izvršavanje školskih zadataka, izgubiti svoj vlastiti doprinos, manje kritički razmišljati i kako bi oslanjanje na umjetnu inteligenciju moglo negativno utjecati na njihovo obrazovanje. Znači li to da bi ChatGPT trebao biti potpuno isključen iz korištenja u obrazovanju? To ne mora biti tako. Ukoliko se umjetna inteligencija koristi s dobrim namjerama, uz potrebne mjere opreza i korištenje kao pomoćnika u traženju informacija, a ne isključivo kao izvršitelj zadataka, tada umjetna inteligencija može biti uistinu korisna u obrazovanju.

Kako pristupiti korištenju umjetne inteligencije u školama?

Iako je umjetna inteligencija uistinu impresivna, važno je naglasiti da ona nije savršena i da ima svoje nedostatke. Može nam prikazivati sadržaje koji nisu točni, koji su neprimjereni ili pristrani. Iz tog razloga, ukoliko učenici žele koristiti alate umjetne inteligencije za izvršavanje školskih zadataka, bitno je istaknuti kako je neizmjerno važna njihova uključenost, odnosno uključenost stvarnog živog bića. Ukoliko se odluče za korištenje ChatGPT-a, informacije koje dobiju važno je provjeriti i istražiti.

Učenici sada mogu razgovarati i s online chatbotovima, a ono što je važno naglasiti je čuvanje sigurnosti njihovih osobnih podataka. Kako svoje osobne podatke ne bi trebali otkrivati nekome koga ne poznaju, potrebno im je naglasiti da to ne bi trebali činiti ni s umjetnom inteligencijom. Bitno je istaknuti i da je potrebno proučiti postavke za zaštitu podataka kod korištenja umjetne inteligencije kako bi bili upućeni u to na koji način će se njihovi podatci i informacije ili podatci ili informacije koje potencijalno dijele o drugim osobama koristiti i dijeliti od strane developera.

Sigurnost učenika uvijek treba biti prioritet, a učenici su znatiželjni, pogotovo kada se pojavi neka inovacija, stoga je važno da nastavnici razgovaraju s učenicima i učine sve u njihovoj moći kako bi ih zaštitili od potencijalnih opasnosti i uputili na koji način je potrebno koristiti umjetnu inteligenciju. Bitno je i da nastavnici učenike potiču da se fokusiraju na vlastitu kreativnost, da koriste svoju maštu i razvijaju svoje ideje.

Prema Akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021. – 2027. godine) Europske komisije, nastavnici i učenici moraju steći osnovno razumijevanje umjetne inteligencije ukoliko žele nastupati etično i kritički te pozitivno iskoristiti njezin puni potencijal. Europska komisija je izradila Etičke smjernice o upotrebi umjetne inteligencije i podataka u obrazovanju, te svim odgojno obrazovnim djelatnicima preporučamo da ih prouče.

Kada se dogodi inovacija, kao što je današnja dostupnost i pristupačnost korištenja umjetne inteligencije, uvijek se postavlja pitanje kako će to utjecati na budućnost i ponašanja osoba. Umjetna inteligencija danas nam je toliko dostupna, stoga nije realno pomisliti da ju učenici neće koristiti. Važno je naučiti djecu na koji način ju mogu koristiti tako da im bude korisna, a da ne izgube svoj ljudski doprinos i razvoj kritičkog razmišljanja. Umjetnu inteligenciju treba smatrati pomagačem koji može obogatiti iskustvo njihovog obrazovanja, a ne izvršiteljem njihovih školskih zadataka.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.