Broj prevara na najpopularnijoj platformi za kupovinu video igara u porastu

steam nasl

Ovog mjeseca zabilježen je iznenadan porast prevara putem jedne od najpopularnijih online platformi za kupovinu video igara Steam.

Korisnici upozoravaju da je tijekom Ožujka osvanulo nekoliko lažnih stranica kojima se imitiraju poznati naslovi video igara. Stranice originalne igre te one lažne gotovo su identične, s istim opisom, fotografijama, čak i nazivima proizvođača.

Jedina razlika je u cijeni. Naime, cijena prikazana na lažnoj stranici manja je od originalne, obično prikazana s velikim popustom radi kojeg su korisnici više skloni bez razmišljanja obaviti kupovinu i time nasjesti na prevaru. Neki od slučajeva prodavali su piratizirane kopije igre koje imitiraju, dok je ostatak prodavao igre koje nemaju veze s originalom.  Neki od primjera uključuju video igre Escape from Tarkov, Palworld, Counter-Strike 2 te Helldivers 2.

Slika: Usporedba lažne i originalne stranice za video igru HELLDIVERS 2.

 

Izvor: There are two fake HELLDIVERS 2 pages on the store right now : r/Steam (reddit.com)

Izrazito je opasno što proizvođači prilikom objave video igara na platformu Steam ne prolaze nikakve provjere pri upisivanju naziva svoje tvrtke. Bilo tko je u mogućnosti objaviti video igru na platformu i pod naziv proizvođača upisati, primjerice, PlayStation PC LLC – što čini ovu prevaru puno težom za uočiti.

Otkriti radi li se o lažnoj stranici najlakše je učiniti provjerom integriranih recenzija na stranici. U njima ćete moći pronaći upozorenja drugih igrača koji su na teži način saznali da se radi o prevari.

Osim toga, obzirom da ova prevara često funkcionira na način da se pojedinom proizvođaču video igre hakira njegov profil i zatim u svrhu prevare uredi postojeća stranica neke od njegovih video igara, recenzije će se vrlo često referirati na sadržaj i žanar igre koji nije povezan s onim koji se reklamira.

Ako ste slučajno bili žrtvom ove prevare, potičemo vas da obavezno prijavite lažnu stranicu i zatražite povrat novaca putem platforme.

Posebno pitanje jest kupovina Steam video igara preko jedinstvenih kupona koji se nazivaju Steam key. Neke stranice na taj način preprodaju video igre platforme Steam, obično po nižoj cijeni. Osim što je kupovina preko preprodavača rizična sama za sebe, u ovom je slučaju posebno opasna budući da ne omogućava opciju povrata novaca.

Po tom pitanju, potičemo vas da online kupovinu video igara obavljate putem originalnih platformi.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.