Nekad je sreća u propuštanju: Čemu nas uči JOMO efekt?

jomo nasl

Pojam JOMO efekta nov je baš poput pojma FOMO efekta. Dok je FOMO efekt u doslovnom prijevodu strah od propuštanja događaja, JOMO je efekt u doslovnom prijevodu sreća u propuštanju događaja, što ga stavlja na suprotnu stranu od FOMO efekta.

  1. stoljeće je okarakterizirano modernom tehnologijom čiji smo svakodnevni potrošač, svi mi koji čitamo ovaj članak. Trebali smo otvoriti ovu stranicu i pogledati kakvih to novih stvari ima te smo to možda napravili radi zadovoljenja vlastitih potreba ili možda zbog opsesije da se nešto novo dogodilo, a mi za to moramo znati. FOMO efekt označavao bi „opsesiju“, no JOMO bi efekt označavao svjesno korištenje tehnologije kako bismo, na primjer, nešto novo naučili, a ne nužno popratili najnovija događanja u britanskoj kraljevskoj obitelji, koja se nas zapravo ni ne tiču.

JOMO efekt postaje sve popularniji zato što se u ljudima budi osjećaj olakšanja koji dolazi iz činjenice da nisu svakodnevno okruženi trendovima, već događanjima ispred njih. Ovaj efekt ne stvara stres i anksioznost kao što to stvara njegova suprotnost, FOMO efekt, već stvara nove uspomene koje su rezultat života u trenutku.

Okrenite FOMO u JOMO

JOMO nas efekt uči cijenjenju kvalitete života, a ne njegove kvantitete, stoga bi svatko od nas trebao nekada pustiti da nas određena događanja jednostavno „zaobiđu“. Prakticiranjem JOMO efekta postajemo slobodniji, ali i učimo svjesno koristiti informacije koje su nam stalno na raspolaganju. Također, uviđamo kako se svi važni događaji zapravo događaju u našoj okolini, u našoj ulici, u našem gradu, a da mi toga nismo bili ni svjesni.

Savjeti za kultiviranje JOMO efekta odnose se na razvoj svjesnog korištenja tehnologije te svjesnog koračanja kroz svakodnevne aktivnosti. To može značiti planiranje vremena bez tehnologije, gašenje obavijesti na mobitelu, ali i svjesno življenje trenutaka koji su nam postali rutinski, poput ručanja, tuširanja, hodanja do škole ili posla. U tome vam mogu pomoći vježbe mindfullnesa, kao što je svjesno korištenje svih osjetila.

Sljedeći put kada dobijete želju za scrollanjem ili praćenjem najnovijih vijesti, probajte reći ne FOMO efektu i podignite glavu gore. Možda vidite stvari koje inače nikada ne biste vidjeli i shvatit ćete kako je sreća uistinu u JOMO efektu.

Kao i uvijek, stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.