Roditelji…Znate li što je phubbing?

phubbing nasl

Riječ Phubbing kombinacija je riječi telefon (phone) te odbijanje (snubbing), a vrlo se jednostavno može objasniti kao čin ignoriranja druge osobe u korist korištenja pametnog telefona. Radi se o situacijama u kojima osoba u društvu drugih ljudi zanemaruje komunikaciju i umjesto toga provjerava poruke, gleda videe, igra igrice, scrolla po društvenim mrežama i slično.

O učestalom posezanju za mobilnim uređajem kod mladih, čak i tijekom noći, već smo vam pisali. Međutim, ovim vas člankom želimo potaknuti da razmislite – jesu li odrasli išta bolji?

Razmislite o ovim znakovima…

  1. Vodite dva razgovora odjednom, jedan na mobitelu i jedan uživo, a niti jedan najuspješnije.
  2. Tijekom društvenih događanja mobitel stavljate pored sebe – na vidljivo mjesto, primjerice, tijekom ručka mobitel stavljate na stol.
  3. Osjećate strah od propuštanja (FOMO), ako je mobitel udaljen od vas, utišan ili s ugašenim obavijestima.

Ako ste se pronašli u jednom od ovih znakova, vrlo je vjerojatno da ponekad phubbate.

Zašto je phubbing problematičan?

Bilo da ignoriramo svoje prijatelje, partnere ili djecu, istraživanja nam pokazuju kako phubbanje doprinosi manjem zadovoljstvu s odnosom.

Osoba koja je phubbana može se osjećati odbačeno, isključeno i nevažno. Kako bi se nosila sa tim emocijama, ona može i sama posegnuti za svojim pametnim telefonom te tako započeti začaran krug phubbinga.

Osim toga, kada govorimo o djeci, važno je napomenuti kako ona od nas uče po modelu. Možemo li očekivati njihovu potpunu pažnju ako ju kao takvu sami njima ne pružimo?

Kao i za sve druge teme, vrlo je važno ne samo reći, već i pokazati djeci što je to odgovorno korištenje tehnologija. Upravo se iz tog razloga naš obiteljski ugovor odnosi na pravila kojih će se držati kako djeca – tako i odrasli.

Phubbanje roditelja je fenomen koji je neupitno povezan sa svim opasnostima s kojima se dijete može susresti – bilo online ili offline. Zašto?

Zato što se protivi najvažnijem savjetu u pogledu dobrobiti djece kojeg vam često prenosimo – zainteresiranost, razgovor i povjerenje kao ključ odnosa s djetetom. Ako želimo zaista biti sigurni da će nam se dijete povjeriti o opasnostima i rizicima s kojima se susrelo, važno je da budemo tu – bez distrakcija.

Kako se riješiti ove navike?

Ako ste osvijestili da ste phubber, prvi korak u rješavanju ovog problema već je odrađen. Što dalje?

Promjena bilo kojeg ponašanja velik je i izazovan zadatak, a ova navika nije iznimka. Budite strpljivi, započnite s malim koracima i nastojite imati razumijevanja sami prema sebi. Ovo su neki od naših savjeta:

  1. Donesite pravilo o zajedničkom objedu bez tehnologije

Objedi u obitelji često su, nažalost, jedni od rijetkih trenutaka u kojima obitelj zajedno provodi vrijeme. Vodite da računa da to dragocjeno vrijeme iskoristite kvalitetno, što podrazumijeva izostanak tehnologije. Zajedno s članovima obitelji, dogovorite da će vaši mobiteli biti u drugoj prostoriji te da će televizija biti isključena.

  1. Isplanirajte offline vrijeme

Potičemo vas da ručak ne bude jedini trenutak u kojem obitelj može zajednički provoditi vrijeme. S članovima obitelji isplanirajte i uvedite u raspored vrijeme kada će obitelj biti zajedno, offline i bez tehnologije.

  1. Ugasite obavijesti na mobitelu

Gašenje obavijesti može vam pomoći kako po pitanju phubbinga, tako i za općenito smanjivanje vremena provedenim pred ekranom. Osjećaj straha od propuštanja (FOMO) čini ovaj korak izazovnim, međutim za razbijanje stalne potrebe za provjeravanjem mobilnog uređaja važno je da informacije primamo svjesno i namjerno – kada se za to odlučimo, a ne kada nam pristigne obavijest.

  1. Budite svjesni svojih navika

Nastojite biti više svjesni svojih navika korištenja tehnologije. Kada posegnete za svojim uređajem, upitajte se zašto to činite. Razlozi mogu biti raznovrsni, možda je to dosada, strah da ćete nešto propustiti ili čak bijeg od neugodnih emocija. Razjašnjavanje tog pitanja pomoći će vam u stjecanju kontrole nad svojim ponašanjem, a ukoliko vam je za isto potrebna stručna pomoć, nemojte se ju ustručavati potražiti.

Kao uvijek, stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.