Korisnici novih Apple VR naočala žale se na fizičke tegobe

apple vision nasl

Apple je ranije ove godine predstavio svoj impresivan AR/VR uređaj Apple Vision Pro, no unatoč dobrim recenzijama glede njegovih tehničkih aspekata, sve su glasnija negodovanja korisnika čije je navodno korištenje ovog proizvoda dovelo do neugodnih fizičkih tegoba.

U jednom od naših nedavnih članaka mogli ste pročitati kako uređaji virtualne stvarnosti, osim s novim impresivnim značajkama, mogu dolaziti i s velikim rizicima na fizičko i mentalno zdravlje korisnika.

Njihova prekomjerna uporaba može dovesti do razvijanja vrtoglavice i mučnine – takozvane VR bolesti, kao i do bolova u području vrata i kralježnice, problema s vidom i brojnim drugim tegobama.

Upravo su to neke od tegoba na koje se nedavno počinju žaliti korisnici ovog uređaja. Naime, u recenzijama koje prenosi Independent, korisnici su izrazili negodovanje u pogledu težine i neudobnosti samog uređaja, govoreći da osjete bolove u području vrata, pate od vrtoglavice te čak primjećuju i pojavu modrica oko očiju.

U samim recenzijama, korisnici navode kako su ove tegobe nastale nakon što su uzastopno koristili uređaj, bez uzimanja pauza – u nekim slučajevima i preko 4 sata.

Podsjećamo, korištenje VR naočala nužno je vremenski ograničiti na maksimalno 20 minuta, nakon čega je oči potrebno usredotočiti na neki predmet koji se nalazi u daljini. Na taj način ublažava se rizik vidnih oštećenja poput strabizma i kratkovidnosti, pojave VR bolesti te pojave ozljeda u području vrata i kralježnice.

Same upute proizvođača ovog VR uređaja govore kako je pri korištenju nužno uzimati pauze svakih 20 do 30 minuta. Potičemo vas da pri korištenju proizvoda koji se naslanjaju na virtualnu stvarnost strogo slijedite upute proizvođača.

Više o rizicima uređaja virtualne realnosti, kao i preporukama za njihovo korištenje pročitajte u našem članku.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.