Youtube uvodi obvezu označavanja AI sadržaja

yt ai

Porast korištenja umjetne inteligencije za kreiranje lažnih fotografija i videozapisa, takozvanih deepfake sadržaja, činjenica je s kojom smo danas svi već dobro upoznati. Otkrivanje takvog sadržaja na jednoj od platforma uskoro će postati puno lakši zadatak.

Kako to izgleda u praksi?

Platforma Youtube uvela je novi alat u Creator Studio koji zahtijeva od kreatora da otkriju gledateljima kada je realan sadržaj – sadržaj koji bi gledatelj lako mogao zamijeniti za stvarnu osobu, mjesto, scenu ili događaj – napravljen s izmijenjenim ili sintetičkim medijima, uključujući generativnu umjetnu inteligenciju.

U prijevodu, to znači da YouTube ne zahtijeva od kreatora da otkriju uporabu umjetne inteligencije za sadržaj koji je očito nerealan, animiran, uključuje specijalne efekte ili koristi generativnu umjetnu inteligenciju za pomoć u produkciji.

Ovaj korak nadovezuje se na Youtubeov pristup odgovornoj AI inovaciji, hodogram najavljen u studenom prethodne godine, a koji uključuje uvođenje pravila za otkrivanje podataka i oznaka, ažurirani postupak zahtjeva za privatnošću i osiguravanje odgovornosti za Youtubeove AI proizvode i značajke.

Što to znači za kreatore sadržaja?

Kreatori koji dosljedno odluče ne otkrivati ​​ove informacije mogu biti podložni uklanjanju sadržaja, suspenziji iz YouTube Partnerskog programa ili drugim kaznama.

Nova oznaka namijenjena je jačanju transparentnosti i izgradnji povjerenja između kreatora i njihove publike. Neki primjeri sadržaja koji zahtijevaju otkrivanje uključuju:

  • Korištenje lika realistične osobe: Digitalno mijenjanje sadržaja kako bi se lice jedne osobe zamijenilo drugim ili sintetsko generiranje glasa osobe za naraciju videozapisa.
  • Mijenjanje snimke stvarnih događaja ili mjesta: kao što je stvaranje izgleda kao da je stvarnu zgradu zahvatio požar ili mijenjanje stvarnog gradskog pejzaža kako bi izgledao drugačije nego u stvarnosti.
  • Generiranje realističnih scena: Prikazivanje realističnog prikaza izmišljenih velikih događaja, poput tornada koji se kreće prema stvarnom gradu.

Neki od slučajeva za koje nije obavezno otkriti korištenje umjetne inteligencije uključuju:

  • Jasno nerealan sadržaj, poput animacije
  • Podešavanje boje ili korištenje filtera za osvjetljenje
  • Specijalni efekti poput zamućenja pozadine
  • Korištenje filtera ljepote ili drugih vizualnih poboljšanja

Oznake će se postepeno početi koristiti u nadolazećim tjednima, počevši s Youtube mobilnom aplikacijom, a kasnije će biti dostupne i na Youtube desktop verziji te verziji za pametne televizije.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.