Apple i Google uveli značajku protiv neželjenog praćenja lokacije

lokacija nasl

Apple i Google objavili su da će korisnici iPhonea i Androida, zahvaljujući novoj značajci, biti upozoreni kada je moguće da se nepoznati Bluetooth uređaj koristi za njihovo praćenje (eng. tracker). Ove su tvrtke zajedno razvile industrijsku specifikaciju pod nazivom “Otkrivanje neželjenih programa za praćenje lokacije”. Apple je ovu značajku uveo u iOS 17.5, a Google na uređaje s Androidom 6.0+. 

Uz ovu novu mogućnost, korisnici će sada dobiti upozorenje “[Item] Found Moving With You”, u prijevodu “[Uređaj] se kreće s tobom”, ako se primijeti da se nepoznati Bluetooth uređaj za praćenje kreće s korisnikom tijekom vremena, bez obzira na platformu s kojom je uređaj uparen. 

Ako korisnik dobije takvo upozorenje na svom iOS uređaju, to znači da se tuđi AirTag ili drugi Bluetooth uređaj za praćenje koji je kompatibilan s industrijskom specifikacijom kreće s njim. Nakon upozorenja, korisnik može vidjeti identifikator trackera, tražiti da tracker pusti zvuk kako bi ga locirao i pristupiti uputama da ga onemogući. Proizvođači Bluetooth oznaka, uključujući Chipolo, eufy, Jio, Motorola i Pebblebee, obvezali su se da će buduće oznake biti kompatibilne. 

“Ova međuplatformska suradnja — također prva u industriji, koja uključuje doprinose zajednice i industrije — nudi upute i najbolje prakse za proizvođače, ako odluče ugraditi mogućnosti upozorenja o neželjenom praćenju u svoje proizvode. Apple i Google nastavit će surađivati ​​s Internet Engineering Task Force putem radne skupine Detecting Unwanted Location Trackers kako bi razvili službeni standard za ovu tehnologiju.” stoji u službenom priopćenju.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 

Powered by A1 Hrvatska.