Kako legalno preuzimati glazbu s Youtube-a?

ytytyt

Pretvaranje videozapisa s YouTube-a u MP3 datoteke mnogo ljudi je ranije obavljalo putem YouTube MP3 Converter-a. Pitanje legalnosti korištenja YouTube MP3 Converter-a je pomalo složeno. Preuzimanje datoteka s YouTube-a na vlastiti disk je protivno YouTube-ovim uvjetima pružanja usluge. Iznimka bi bila ukoliko je to izričito dopušteno od strane vlasnika tog sadržaja, stoga je potrebno tražiti sadržaj koji je u jasnoj domeni ili sadržaj koji je objavljen s licencom Creative Commons, a  koja omogućuje modificiranje i preuzimanje datoteke. U ovome članku predstavljamo vam kako legalno preuzimati glazbu s YouTube-a.  

Kako legalno preuzimati glazbu s Youtube? 

Kao i kod bilo kojeg programa za preuzimanje glazbe s YouTube-a, potrebno je držati se preuzimanja sadržaja koji se smatraju javnim dobrom. Postoje četiri načina na koje djela ulaze u javno dobro: 

  • Vlasnik autorskog prava nije slijedio pravila obnove autorskog prava. 
  • Zakon o autorskim pravima ne štiti ovu vrstu djela. 
  • Autorsko pravo je isteklo. 
  • Vlasnik autorskog prava je namjerno stavio djelo u javno dobro. 

Ukoliko se radi o vašim osobnim video i audio datotekama, njih svakako možete legalno preuzimati.  

Najsigurnija metoda preuzimanja videozapisa ili glazbe s YouTube-a je preuzimanje putem YouTube Premium-a, te na taj način nećete kršiti uvjete ili zakone. Navedena značajka omogućuje korisnicima da spremaju sadržaje izravno s mobilne aplikacije ili web stranice te joj se može iznova pristupiti svaki put kod učitavanja aplikacije, pa i izvan mreže. Osim toga, ona omogućuje poboljšanje doživljaja sadržaja na YouTube-u te drugim YouTube aplikacijama. Značajka je dostupna putem plaćene YouTube premium pretplate. Nakon omogućavanja značajke YouTube Premium-a, ispod videozapisa, odnosno pokraj mjesta na kojemu se obično nalaze značajke za komentiranje i dijeljenje na YouTube-u, nalazi se gumb „Preuzmi“. Popis pjesama i videozapisa koje ste sastavili možete pronaći u odjeljku „Knjižnica“ u samoj aplikaciji. Kako ne bi došlo do kršenja autorskih prava, ukoliko se videozapis kojeg ste spremili ukloni s YouTube-a, tada će isti vjerojatno biti izbrisan i s vašeg uređaja.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 

Powered by A1 Hrvatska.