Muškarac u Americi uhićen jer je koristio umjetnu inteligenciju za generiranje materijala seksualnog iskorištavanja djece (CSAM)

muskarac u americi uhicen

Muškarac iz Wisconsina nedavno je uhićen zbog kaznenih prijava povezanih s njegovom navodnom proizvodnjom, distribucijom i posjedovanjem slika generiranih umjetnom inteligencijom, a koje prikazuju maloljetnike uključene u seksualno eksplicitno ponašanje. Uhićen muškarac navodno je generirane fotografije distribuirao putem Instagram i Telegrama.  

Dojava je stigla nakon što je Instagram označio izravne poruke koje je muškarac navodno u svrhu mamljenja djeteta poslao 15-godišnjem dječaku. Instagram je prijavio poruke američkom Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu djecu (NCMEC), koji je potom upozorio policiju. 

Nakon što je Instagram prijavio poruke, policajci su zaplijenili uređaje optuženog i pronašli preko 13.000 umjetno generiranih fotografija spolnog iskorištavanja djece (CSAM).  

U svojim porukama tinejdžeru, muškarac se naizgled “hvalio” svojom vještinom u stvaranju CSAM-a, stoji u optužnici. Američko ministarstvo pravosuđa tvrdi da dokazi s njegovog prijenosnog računala pokazuju da je optuženi “koristio krajnje specifične i eksplicitne upite za stvaranje ovih slika”, uključujući “specifične negativne naredbe—to jest, naredbe koje usmjeravaju GenAI model na ono što ne treba uključiti u generirani sadržaj— kako bi se izbjeglo stvaranje slika koje prikazuju odrasle.”. 

CSAM koji generira AI 

Objavljujući uhićenje, zamjenica državnog odvjetnika Lisa Monaco jasno je podijelila stav o protuzakonitost ovakvog materijala, neovisno o tome je li on stvaran ili generiran umjetnom inteligencijom: 

“Tehnologija se može promijeniti, ali naša predanost zaštiti djece neće”, “Ministarstvo pravosuđa progoniti će one koji proizvode i distribuiraju materijale o seksualnom zlostavljanju djece(CSAM)—bez ​​obzira na to kako je taj materijal stvoren. Jednostavno rečeno, CSAM kojeg generira AI i dalje je CSAM, a mi ćemo smatrati odgovornima one koji iskorištavaju AI za stvaranje sramotne, uvredljive i sve više realistične prikaze zlostavljanja djece.”. 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.