Što je to Telegram?

telelel

Telegram je postao jedna od najpopularnijih platforma za komunikaciju, posebno među mlađom generacijom, brojeći preko 900 milijuna korisnika. Radi se o besplatnoj aplikaciji čije temeljne značajke nisu puno drugačije od aplikacija koje vjerojatno koristite svakodnevno. Putem Telegrama moguće je slati poruke, primati audio i video pozive, razmjenjivati datoteke te ulaziti u javne ili privatne grupne razgovore. Međutim, posebnost Telegrama krije se u pozadini same aplikacije, čineći ju nažalost jednom od najrizičnijih aplikacija ove vrste.  

Zašto je Telegram rizičan? 

Dvije glavne prodajne točke Telegrama su postojanje cloud značajke koja omogućuje korištenje jednog Telegram računa na više uređaja te Telegramova stroga politika privatnosti. 

Telegram nudi end-to-end enkripciju, što znači da poruke ne može vidjeti nitko osim sudionika u razgovoru – čak ni Telegram kao tvrtka.  

Visoka razina privatnosti može zvučati i biti pozitivna značajka, ali po pitanju sigurnosti djece također može dovesti do ozbiljnih problema. Ove i druge funkcije izlažu djecu potencijalnim opasnostima. 

Primjerice, ako se poruke uznemiravanja ili zlostavljanja pošalju i potom obrišu, Telegram neće moći povratiti poruke (čak ni uz uključenost policije) kako bi ih se koristilo kao dokaz u korist žrtve.  

Iako Telegram možda štiti privatnost poruka koje šaljete, zaštita vašeg profila i osobnih podataka izložena je velikim rizicima.  Svi su profili prema zadanim postavkama javno vidljivi, a svaka osoba vam može u bilo kojem trenutku poslati poruku, nazvati vas ili uspostaviti video razgovor. Ukoliko isto želite ograničiti, morati ćete za to platiti uslugu Telegram Premiuma. 

Kada u ovu problematiku uvedemo pojedine Telegramove značajke, slika rizičnosti ove aplikacije postaje još više jasna: 

  • Možete pronaći korisnike koji su fizički blizu vaše lokacije i poslati im poruku. Jednako tako, nepoznate osobe mogu isto napraviti s vama. 
  • Možete slati poruke koje se automatski brišu nakon određenog vremena.  

Telegram predstavlja jednu od najrizičnijih aplikacija za djecu, mlade, ali i odrasle, stoga za korištenje iste preporučamo visoku razinu opreza.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.