TRENDOVI I KAKO IM SE ODUPRIJETI

trend nasl

U današnje vrijeme se sve češće i češće susrećemo s trendovima, bilo nekim online izazovima, modnim trendovima i beauty standardima, trendovima na području glazbe itd. No, što je to zapravo ”trend” i trebamo li ih baš svi pratiti? 

Trendovi su u suštini nešto što svi vole te se trude ponašati ili izgledati u skladu sa smjernicama koje vide u medijima. Često su to neki supkulturni trendovi koji traju određen vremenski period, a za par mjeseci postanu glupi i cringe. Bilo da se radi o clean girl aesthetic-u ili scene kid stilu, svaki trend ima svoju publiku i svoje hejtere.  

 

Kako trendovi utječu na samopouzdanje mladih? 

Kako bismo u potpunosti ispratili određeni trend, moramo svoj život živjeti u tom stilu. Skupa garderoba i kozmetika, playstationi i novi iPhone-ovi česta su pojava na listama božićnih i rođendanskih želja, te se sugerira da onaj koji nema Diesel torbicu ili Off-White tenisice nije jednako vrijedan kao onaj koji ima, što djeci stvara komplekse od malih nogu.  

Tako smo se prije nekoliko godina susreli sa slučajem ”lidlića”  u Splitu, ili ti ga djece s odjećom iz Lidla, kojima su se djeca obučena u veće korporacijske brendove izrugivala na čelu sa svojim roditeljima. Jesu li za to kriva sama djeca ili roditelji ostaje misterija, ali sigurni smo da veliki utjecaj na čitav slučaj imaju sami mediji. Takvi trendovi mogu imati utjecaj na samopouzdanje mladih na različite načine. Kada se mladi osjećaju uključenima u trendove, zasigurno se automatski osjećaju prihvaćeno u veće mase, dok s druge strane, oni koji nisu u mogućnosti ”uklapanja u stereotip” osjećaju nesigurnost i nelagodu. 

Važno je da mladi shvate da je samopouzdanje i ljudska vrijednost dublja od fizičkog izgleda i robnih marki, broja pratitelja na TikTok-u ili praćenja trendova. Samopouzdanje dolazi iz unutarnje snage i samosvjesnosti. Bitno je da mladi ostanu autentični i vedri te da vjeruju u sebe bez obzira na trendove. 

 

Kako se oduprijeti trendovima? 

Znamo da se ponekad teško udaljiti od stereotipa ali evo nekih savjeta kako raditi sam na sebi i na svom samopouzdanju: 

  1. Educiraj se: informiraj se o različitim perspektivama i stilovima kako bi razumio da nema ”pravog” ili ”pogrešnog” načina odijevanja ili izražavanja. 
  2. Saznaj svoje interese i vrijednosti: fokusiraj se na ono što te zaista zanima i što te čini sretnim. Kad se usredotočiš na svoje interese, manje će te zanimati što je sada aktualno i trendy. 
  3. Budi samosvjestan: razmisli zašto želiš pratiti određene trendove, sviđaju li ti se stvarno ili se samo želiš osjećati prihvaćeno? Biti svjestan svojih motiva pomaže ti donositi odluke koje su u skladu s tvojim pravim identitetom. 
  4. Izgradi samopouzdanje: fokusiraj se na razvijanje svojih vještina i talenata. Kada imaš snažno samopouzdanje, manje ćeš brinuti o mišljenju okoline. 
  5. Budi hrabar: ne boj se biti drugačiji i izraziti svoj stil. Svojom originalnošću možeš postati inspiracija drugima da također budu autentični! 

 

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.