Prijatelj ti je doživio nasilje na internetu? Evo na koji način mu ti možeš pomoći!

nasilje na internetu

Nije uvijek lako procijeniti je li netko žrtva nasilja ili ne jer svaka osoba ima drugačije načine pokazivanja osjećaja i ponekad nam se može činiti da nešto što se nekome događa tu osobu ne uzrujava previše, no važno je znati da čak i obični uvredljivi komentari mogu utjecati na nekoga i to također spada u nasilje na internetu. Važno je naglasiti i da nešto što jedna osoba smatra šalom, drugu osobu može uistinu potresti.

Naša iskustva u školama

Na predavanjima koja provodimo po školama u Hrvatskoj ponekad znamo čuti upite djece oko toga kako ona mogu pomoći svojim prijateljima ukoliko su doživjeli nasilje na internetu ili sumnjaju da su doživjeli nasilje na internetu. Ponekad se djeci može činiti kako su pre mlada i kako ona nemaju kapaciteta da pomognu prijatelju, te im se pružanje pomoći i podrške može činiti uistinu teškim. Čak i problemi naših prijatelja nas ponekad mogu učiniti nesretnima i utjecati na nas, i prirodno je imati želju pomoći prijatelju u nevolji, no uz samu želju da učine pravu stvar, djeca ponekad zapravo ne znaju najbolji način kako to učiniti te iz straha od neznanja ponekad možda radije neće učiniti ništa. Baš iz tog razloga donosimo savjete kako ti možeš biti tu za svoje prijatelje i pomoći im ukoliko dožive nasilje na internetu jer zasigurno postoji nešto što možeš nešto učiniti!

Što možeš poduzeti?

Ukoliko ti se prijatelj povjeri da je žrtva nasilja na internetu ili to primijetiš sam, za početak je važno da ga aktivno saslušaš ili pokreneš razgovor (kada samo imaš sumnju) i pokušaš razumjeti kroz što je prošao i kroz što trenutno prolazi. Ukoliko samo sumnjaš da ti je prijatelj doživio nasilje, pobrini se da ga pitaš nasamo i saznaš kako se osjeća. Budi spreman na to da tvoj prijatelj možda neće odmah biti spreman za razgovor jer razgovor o takvim temama osobi može biti stvarno težak. Ono što mu možeš reći je da bilo tko može biti zlostavljan i da ga na treba biti sramota, ali i da to nikada nije njegova krivica. Nasilje može imati velik utjecaj na žrtvu, osoba može biti stvarno tužna, a kada pokažeš prijatelju da si tu za njega, to mu može biti od velike pomoći, čak i ako nije spreman još razgovarati o toj situaciji. Osim toga, možeš prijatelju i pomoći da skrene misli s nasilja, na primjer da mu posvetiš nešto više vremena i da radite neke od aktivnosti koje oboje volite.

Tu smo za tebe

Prvo što trebaš znati je da ni ti ne moraš biti sam u tome. Često je korisno dobiti savjet od nekoga drugoga, nekoga tko ima više iskustva, a osobito ako se radi o nekom stvarno ozbiljnom problemu, stoga i ti možeš razgovarati s odraslom osobom ukoliko misliš da bi tvoj prijatelj mogao biti u opasnosti. Prirodno je da tvoj prijatelj ne želi nikome reći za tu situaciju iz straha, srama ili bilo kojeg drugog razloga, no ti si taj koji ga može potaknuti i savjetovati ga da zatraži savjet od starije osobe od povjerenja: roditelja, učitelja, starijeg brata/sestre, tetke, ujne ili drugih, a uvijek su vam na raspolaganju i naši stručnjaci iz Centra za sigurniji internet na besplatnoj Helpline liniji za savjetovanje ili na savjetovanju uživo u našim uredima u Osijeku i Zagrebu. Važno je da znate da svaka škola ima odgovornost reagirati na nasilje i osigurati sigurnost učenika, bilo da se dogodilo u online svijetu ili uživo. Ti i tvoj prijatelj možete zajedno reći učitelju ili stručnjacima u školi za situaciju koja se dogodila ukoliko će tvom prijatelju to biti lakše, on im može sam reći, ili im ti možeš samostalno reći. Ukoliko vam je teško to izreći naglas, možete isto i zapisati i dati im. Možete čak i napisati nešto slično dnevniku, te ondje možete bilježiti kada se nasilje dogodilo, tko je što rekao, te ondje možete zalijepiti i snimke zaslona koje će vam služiti kao dokazi i koji su jako važni. Svakako je važno povjeriti se nekome ukoliko se nasilje nije zaustavilo nakon što je prijavljeno. Što se tiče same prijave, svaki oblik nasija važno je prijaviti, a to je moguće učiniti putem društvenih mreža, policiji putem Red Buttona ili Centru za sigurniji interet.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.