Izvrnuto obrnuto 2: crtani film koji normalizira emocije

emosicije

Nastavak animiranog filma „Izvrnuto obrnuto“ (“Inside Out”) studija Pixar, pod nazivom „Izvrnuto obrnuto 2“ (“Inside Out 2”), donosi novu dozu emocija i avantura koje će dirnuti srca publike svih uzrasta. Ovaj dugo iščekivani nastavak ponovno nas uvodi u um mlade Rajke, istražujući složenost ljudskih emocija. U prvom dijelu imali smo priliku upoznati se sa sljedećim emocijama: Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje. Ulaskom u adolescentsku dob, Rajka doživljava novi set emocija – Tjeskobu, Zavist, Dosadu i Sram. Kroz cijeli film Rajka propituje svoju vrijednost – je li ona dobra osoba ili nije? Način na koji ona propituje svoje samopoštovanje prikazan je kroz razne situacije iz svakodnevnog života, a emocionalne reakcije koje Rajka doživljava vrlo su nepredvidive. Nove emocije preuzimaju kontrolu nad starim emocijama, što prouzrokuje lavinu emocionalnih reakcija. 

Crtani film „Izvrnuto obrnuto 2“ pravi je primjer kvalitetno odabranog digitalnog sadržaja za djecu od osnovnoškolske i adolescentske dobi. Osim što pruža vrhunsko iskustvo gledanja visokokvalitetno kreiranog digitalnog sadržaja, potiče na učenje o kompleksnijim emocijama koje proživljavaju gotovi svi mladi u ranim adolescentnim godinama. Zorno prikazuje emocionalne promjene u životu mlade osobe, normalizira ih i propituje. Nekoliko je pozitivnih aspekata gledanja upravo ovakvih medijskih sadržaja: 

  1. Razumijevanje emocija

Film pomaže mladima da bolje razumiju i prepoznaju vlastite emocije. Kroz personifikaciju emocija poput Radosti, Tuge, Straha, Gađenja i Bijesa, gledatelji mogu vidjeti kako svaka emocija igra važnu ulogu u njihovim životima. Ovo je posebno korisno za tinejdžere koji prolaze kroz turbulentno emocionalno razdoblje.  

  1. Prihvaćanje različitih emocija

“Izvrnuto obrnuto 2“ pokazuje da su sve emocije važne i da svaka ima svoju svrhu. Mladima je često teško prihvatiti negativne emocije poput tuge ili straha, ali film naglašava da je i to normalan dio života.  

  1. Empatija

Gledajući kako Rajka i njezine emocije reagiraju na različite situacije, mladi gledatelji mogu razviti bolju empatiju prema drugima. Film potiče razumijevanje da svaka osoba prolazi kroz svoje unutarnje borbe, što može olakšati međusobnu podršku i povezanost. 

  1. Razvijanje samosvijesti

Film potiče mlade da razmišljaju o svojim osjećajima i reakcijama. Ovo može dovesti do veće samosvijesti i boljeg razumijevanja vlastitih potreba i želja, što je ključni korak u osobnom razvoju i donošenju zrelih odluka. 

  1. Podrška mentalnom zdravlju

Baveći se temama emocionalnog zdravlja na pristupačan način, “Izvrnuto obrnuto 2” može pomoći u smanjenju stigme oko mentalnih teškoća s kojima se suočavaju. Mladi gledatelji se mogu osjećati manje usamljeno u svojim iskustvima i biti ohrabreni da potraže pomoć ako im je potrebna. 

“Izvrnuto obrnuto 2” nudi bogat i koristan sadržaj koji ne samo da zabavlja, već i educira mlade o važnim aspektima emocionalnog života. Ovaj film može biti vrijedan alat za roditelje, učitelje i stručnjake koji rade s mladima, pomažući im da otvore važne razgovore o osjećajima i mentalnom zdravlju mladih. 

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 

 Powered by A1 Hrvatska.