Snapchat i SnapMap: dijeljenje lokacije sa prijateljima.

snapmap-01

Snapchat  jedna je od popularnijih društvenih mreža danas. Najveći dio populacije koji koristi Snapchat jesu mladi između 15 i 25 godina. Iako je vrlo jednostavna i besplatna za korištenje, nekoliko je stvari koje korisnik mora znati kako bi mogao sigurnije koristiti navedenu aplikaciju.   Ukratko – Snapchat omogućuje dijeljenje fotogorafija i videa – koji se nazivaju „snapovi“ – i oni nestaju nakon što se jednom pogledaju. Najvažnija funkcija Snapchata je kamera, ona omogućuje korisnicima snimanje videa i fotografija s filterima, naljepnicama i ostalim specijalnim efektima. Nadalje, filteri su efekti koji korisnik može dodati nakon što napravi „Snap“. Moguće je promijeniti svjetlinu, boju, dodati tekst ili grafiku. Moguće je i dodati lokaciju fotografije te vrijeme u kojemu se fotografija napravila.  Chat je još jedna mogućnost Snapchata preko kojega korisnici mogu poslati fotografije, videa ili tekstualne poruke prijateljima unutar aplikacije. Chat (čavrljanje) može biti jedan-na-jedan, ili grupni chat do maksimalno 100 prijatelja. Glasovne i video poruke također su omogućene unutar ove opcije. Osim fotografija i chata, preko Snapchata je moguće komuniciriati i preko Stories-a (Priča) koji funkcioniraju na način da korisnik može određene foto ili video sadržaje podijeliti sa svim Snapchat prijateljima. Svi storiji nestaju nakon 24 sata. Osim navedenih opcija, Snapchat nudi i opciju Discover (istraživanje drugih sadržaja) i Memories (mogućnost spremanja sadržaja) te Snap Map.   

Što je SnapMap i zašto je problematično njegovo korištenje?  

  Snap Map opcija omogućava korisnicima da vide lokaciju svih svojih Snapchat kontakata u realnome vremenu. Korisnici mogu odrediti tko može vidjeti njihovu lokaciju, hoće li je podijeliti sa određenim prijateljima ili sa svima na njihovoj friend listi.   Tu je i opcija Ghost mode (opcija duh), gdje korisnik postaje nevidljiv na mapi, ali svejedno može vidjeti lokacije prijatelja. Super opcija, posebno kada želimo pronaći gdje se trenutno nalazi naša simpatija. Međutim, što kada se SnapMap zloupotrijebi?  Dijeljenje lokacije sa cijelom listom prijatelja može biti itekako opasna. U nastavku je navedeno nekoliko načina zloupotrebe SnapMap-a: 

  • Lista prijatelja kod određenih korisnika ne uključuje samo osobe koje se poznaju, već obuhvaća i puno veći broj osoba, čak i one koje korisnik osobno ne poznaje. Neki od prijatelja mogu biti totalni neznanci, a to znači da ne znamo tko se nalazi iza profila. Osobe koje imaju loše namjere mogu iskoristiti SnapMap kartu i doći do korisnika u bilo koje doba dana ili planirati svoje namjere s obzirom na lokaciju gdje se korisnik nalazi.   
  • Korisnici koji koriste SnapMap mogu stvoriti osjećaj „odbačenosti“ od ostatka prijatelja ukoliko, preko aplikacije, vide grupu prijatelja na jednom mjestu. Problematična je činjenica da korisnik koji vidi da je određeni dio prijatelja na jednom mjestu ne zna kontekst tog susreta jer možda su se baš tada našli da zajedno kupe poklon za rođendan korisniku koji to vidi. Međutim, osjećaj koji se javlja u tom trenutku jednak je osjećaju odbačenosti u realnom vremenu.  

 

Što napraviti kako bi se osjećali sigurnije na SnapMapu? 

 

  1. Uvijek budite oprezni: dijeljenje svojih osobnih podataka i lokacija na internetu može biti opasno. Međutim, ukoliko se dijeli s poznatim osobama i na sigurnim platformama, rizik za zloupotrebljavanje je manji.  
  1. Neka vaš Snapchat korisnički profil bude privatan, a to znači da samo ljudi koji su te dodali za prijatelja mogu vidjeti i sadržaj profila i slati Snapove. Zapamti: nijedan od tvojih Snapova neće biti podijeljen na „Discovery“ stranici jer si još, prema odredbama Snapchata, dijete. 
  1. Svako neprimjereno ponašanje prema tebi blokiraj i prijavi timu za podršku.  
  1. S roditeljima se dogovori da ćete koristiti Obiteljski centar koji će ti osigurati sigurniju uporabu. Tvoji roditelji će moći vidjeti aktivnosti na aplikaciji, kao npr. vrstu sadržaja koju gledaš, s kim komuniciraš te koliko vremena provodiš na aplikaciji. Neće moći vidjeti sadržaj tvojih Snapova s prijateljima, ali će znati čime se baviš i je li to opasno za tvoju sigurnost.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.