Svake godine više od 300 milijuna djece žrtve su seksualnog zlostavljanja na internetu

childlight

Inicijativa Childlight Sveučilišta u Edinburghu predstavila je prvo izdanje Into the Light Indeksa (ILI), indeksa o globalnoj prevalenciji materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece. Prva globalna studija ove vrste razotkriva nevjerojatne razmjere zločina, pri čemu jedan od devet muškaraca u SAD-u priznaje kazneno djelo 

Više od 300 milijuna djece diljem svijeta svake godine postaju žrtve online seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, pokazuje istraživanje o kojemu izvještava Guardian. Podaci istraživanja pokazuju da je: 

  • seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece online je rašireno u svakoj zemlji u kojoj se mjeri,
  • preko 300 milijuna djece ispod 18. godine pogođeno online seksualnim iskorištavanjem i zlostavljanjem djece online u posljednjih 12 mjeseci,
  • 1 od 8  djece (12,6%) u svijetu podvrgnuto online nagovaranju u posljednjih 12 mjeseci, kao npr. neželjeni sexting, koji može uključivati neželjena seksualna pitanja i zahtjeve za seksualnim činom od strane odraslih ili drugih mladih,
  • 1 od 8 djece  (12,5%) susrelo se s neželjenim dijeljenjem i/ili izlaganjem fotografijama ili videima seksualne tematike u posljednjih 12 mjeseci.

Podaci, između ostalog, pokazuju i da je 11% muškaraca u Sjedinjenim Državama (gotovo 14 milijuna muškaraca), 7% muškaraca u Velikoj Britaniji i 7,5% muškaraca u Australiji izjavilo je da su se u nekom trenutku svog života ponašali na način koji se može klasificirati kao seksualno zlostavljanje djece na internetu. 

Izvršni direktor Childlighta, Paul Stanfield, rekao je: “Ovo je na nevjerojatnoj razini, što u Velikoj Britaniji odgovara formiranju linije muških počinitelja koja bi mogla protezati od Glasgowa do Londona – ili punjenju Wembley stadiona 20 puta“. 

Pročitajte više o nalazima istraživanja na linku 

U slučaju da ste i sami naišli na materijale sa seksualnim zlostavljanjem djece, potreban vam je savjet kako postupiti s takvim materijalima ili se želite dodatno educirati o ovoj temi? Besplatna i anonimna linija Centra za sigurniji Internet dostupna je na broj 0800 606 606, svakog radnog dana od 08:00 do 16:00 sati.  

 

 Powered by A1 Hrvatska.