Kako oblikujemo svoj digitalni identitet: Izražavanje sebe u online svijetu

digitalni identitet nasl

Kao što svojim izgledom, govorom i ponašanjem predstavljamo sebe u stvarnom svijetu, tako se svojom aktivnošću na raznim online platformama izražavamo i u onom digitalnom. Prvenstveno, sebe u online okruženju najčešće predstavljamo objavljivanjem na društvenim mrežama.  

Kada objavljujemo slike i videozapise, pišemo statuse, objavljujemo story-e te komentiramo objave, mi izražavamo vlastite interese, razmišljanja, hobije, poslovna postignuća i našu svakodnevicu.  

Vrlo je važno kako ćemo se predstaviti u online svijetu, jer upravo dijeljenjem svojih interesa, mišljenja te otkrivanjem vlastite ličnosti oblikujemo svoj „digitalni identitet“. Oblikovanjem svog digitalnog identiteta možemo se povezati s drugim ljudima koji su nam slični, a također nam se mogu otvoriti i neke profesionalne ili osobne prilike, stoga je važno da informacije koje dijelimo odražavaju naše vrijednosti, stavove i osobne karakteristike. Na taj način, digitalni identitet koji smo stvorili postaje vjeran odraz nas u stvarnom svijetu. Ako objavljujemo svoje prijatelje ili bilo koje druge osobe, važno je poštivati granice njihovog digitalnog identiteta te ih pitati za dopuštenje.  

Konačno, pri izražavanju sebe u digitalnom svijetu, važno je pronaći onaj način koji nam najviše odgovara i pruža najveće zadovoljstvo, bez da nas ili drugoga dovodi u opasnost. Budimo kreativni pri tome, no svakako poštujmo smjernice zajednice.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.