TikTok povlači program TikTok Lite: Europska komisija zatvara istragu

tikotk

Europska komisija je u travnju 2024. otvorila svoj drugi istražni postupak protiv TikToka temeljem Akta o Digitalnim Uslugama, vezan uz program TikTok Lite.  

TikTok Lite program, koji je bio dostupan u zemljama poput Francuske, Španjolske, Italije i Njemačke, nudio je korisnicima bodove za različite aktivnosti na platformi. Predstavljen kao podatkovno učinkovita verzija izvorne društvene mreže, TikTok Lite imao je sučelje gotovo identično kao i originalni TikTok, uz iznimku izbornika pod nazivom “Nagrade” i sustava virtualnih novčića. Korisnici su mogli zaraditi 300 tokena za registraciju, dodatnih 4500 za dnevno prijavljivanje tijekom deset dana, 4200 novčića za gledanje 25 minuta videa i 150 tokena za praćenje tri kreatora ili lajkanje tri videa. Korisnici su mogli zamijeniti sakupljene bodove za stvarne nagrade, poput vaučera za Amazon ili PayPal. Ovaj model nagrađivanja izazvao je zabrinutost Europske Komisije zbog potencijalnog stvaranja ovisnosti i pretjeranog korištenja platforme, posebno kod djece i mladih.  

Nakon par mjeseci istrage, TikTok je konačno donio odluku o povlačenju programa TikTok Lite i obvezao se da neće stvarati sličan program u budućnosti. Ovaj korak doveo je do zatvaranja istrage pokrenute u travnju, dok je ona pokrenuta u veljači još uvijek u tijeku.   

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.