adult-children-hands-holding-paper-family-cutout-family-home_49149-814

Savjeti za djecu i roditelje o suočavanju s (online) predatorima

Piše: Iva Vidanec

Kako bi se spriječili nestanci djece te brojne druge nepoželjne posljedice, važno je djelovati preventivno. Preventivne aktivnosti mogu provoditi roditelji, nastavnici, odgajatelji i druge važne odrasle osobe u djetetovom životu. Također, potrebno je osnažiti dijete i educirati ga najvažnijim strategijama uočavanja i suočavanja s neugodnim situacijama. Donosimo savjete usmjerene djeci i roditeljima – jer zaštita djece uvijek mora biti na prvom mjestu!

SAVJETI ZA DJECU I MLADE! 

Pogrešne i loše namjere možeš prepoznati čim uočite neke od sljedećih znakova, ponašanja ili zahtjeva kod druge osobe:

  • Traži tvoje podatke: mjesto stanovanja, kućnu adresu, broj mobitela, tvoje fotografije (na primjer s ljetovanja ili da pošalješ svoje fotografije u donjem rublju)
  • Izjavljuje da te želi što prije vidjeti i naći se s tobom, da je vaš odnos poseban i da nikom ne govoriš o vašem odnosu
  • Ako se osjećaš nelagodno i uplašeno i ne pristaješ na pojedine zahtjeve i prijedloge, počinje ti prijetiti i ucjenjivati da će objaviti nešto čime će te osramotiti ili ugroziti na drugi način (npr. da će tvoji roditelji saznati nešto što nikako ne želiš da saznaju)

Razgovaraj sa svojim roditeljima, reci im ako te nešto muči ili doživljavaš nelagodu ili problem. Tvoji su ti roditelji najveća podrška, zaštita i sigurnost!

SAVJETI ZA RODITELJE!

  • Razgovarajte sa svojim djetetom svaki dan! Razgovarajte o tome kako se osjeća, što se događa zanimljivo u njegovom životu (za primjer vi opišite svoj dan i osjećaje)!
  • Budite uključeni u svakodnevicu svog djeteta, ne ostavljajte razgovor i druženje s djetetom „za vikend”, „kad riješite obaveze“, „kad budete imali više vremena“ ili „kad budete bolje volje“. Vrijeme koje ne provodite sa svojim djetetom ne možete vratiti niti nadoknaditi!
  • Razvijajte odnos s djetetom na povjerenju i podršci. Dijete mora naučiti iz vašeg primjera!
  • Ne gradite svoj autoritet na strahu od kazni i zabrana jer će se dijete sve više udaljavati od vas i propustit ćete važne spoznaje o odrastanju, radostima, brigama, ali i problemima koje vaše dijete proživljava (a vi za njih saznate kad bude prekasno)! Prisjetite se kako se vi nosite sa autoritetom, koji pristup vama odgovara i razlikuje li se to od vaših očekivanja?
  • Vodite računa o tome kako i gdje dijete provodi vrijeme!
  • Upoznajte prijatelje svoga djeteta, i one u stvarnom životu i one u virtualnom svijetu, ili neka vam dijete barem objasni gdje ih je upoznalo!
  • Pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom životu primijenite i na Internet!
  • Razgovarajte s djecom o osobnim podacima koje dijele, načinima kako da se zaštite prilikom korištenja online tehnologija te o potencijalnim rizicima kojima su izloženi kada komuniciraju s nepoznatim osobama!
  • Budite primjer svom djetetu! Kada objavljujete podatke o svojoj obitelji i djeci, suzdržavajte se otkrivanja osobnih podataka i fotografija svoje djece jer time možete ugroziti njihovu sigurnost!
  • Obratite se stručnjacima za savjet, pomoć i podršku. Tako nećete biti usamljeni i bespomoćni, već ćete dobiti razumijevanje, osnaživanje, upute i pomoć!

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pruža uslugu Nacionalnog telefonskog broja za nestalu djecu 116 000. Osim prijave nestanka, koji se prosljeđuje policiji, na ovoj liniji djelatnici Centra pružaju emocionalnu, informativnu i praktičnu pomoć i podršku roditeljima, skrbnicima, stručnjacima i djeci.

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!