shocked-young-boy-eyeglasses-preparing-watch-film_171337-7216

Nove mogućnosti na Netflixu za roditelje

Piše: Iva Vidanec

Netflix je izbacio nadogradnju postojećih mogućnosti roditeljskog nadzora u svojoj aplikaciji. Nadogradio je postavke kako bi obitelji diljem svijeta doživjeli potpuno iskustvo uz primjerene sadržaje.

Što je novo?

Postavljanje lozinke profila

Kada se korisnik prijavljuje pomoću svog Netflix računa na računalo, tablet ili TV, otvara se prozor u kojem se odabire profil korisnika. Svaki profil nosi svoje ime, profilu sliku i sadržaj koji je primjeren gledatelju. Najnovija nadogradnja platforme donosi mogućnost postavljanja četveroznamenkastog PIN-a kojim se pristupa željenom profilu. Jedinstvena lozinka pruža mogućnost da će sadržaj profila vidjeti samo onaj korisnik za kojeg je taj profil uistinu i namijenjen, ali i onemogućava djeci pristup profilima roditelja kako ne bi pristupili sadržajima namijenjenim za odrasle.

Svaki profil ima drugačiju lozinku te roditelj otključava ili zaključava pojedini profil. Koraci su sljedeći:

  1. Otvorite Netflix.com/account i prijavite se na svoj Netflix račun.
  2. Odaberite Profile & Parental Controls (Profil i Roditeljski nadzor) te račun koji želite zaključati.
  3. Promijenite Profile Lock (Zaključavanje Profila) postavke.
  4. Unesite lozinku svog Netflix računa.
  5. Označite potvrdno ‘kućicu’ Require a PIN (Zahtjev za PIN-om) kako biste označili željeni profil. (Ukoliko želite ukloniti zahtjev za PIN-om, odznačite ‘kućicu’.)
  6. Unesite četveroznamenkastu lozinku u područje za PIN. Uneseni brojevi bit će PIN od željenog profila. Također, kako biste zabranili pristup novim profilima bez unošenja lozinke, označite Require PIN to add new profiles (Zahtjev za PIN pri kreiranju novih profila).
  7. Označite Submit (Podnesi)

Postavke zabrane

Postoji široki raspon sadržaja na Netflixu, među kojima se nalaze i oni neprimjereni za sve uzraste gledatelja. Netflix je osmislio način na koji se može kontrolirati tip gledanog sadržaja, točnije uveli su postavku filteriranja neprimjerenog sadržaja. Možete pretraživati specifične naslove filmova i serija i označiti ih kako se ne bi prikazivali na profilima djece. Prilikom postavljanja dobnih zabrana, možete postaviti dobnu skupinu kojoj pripada vaše dijete.

  1. Otvorite Netflix.com/account i prijavite se na svoj Netflix račun.
  2. Odaberite Profile & Parental Controls (Profil i Roditeljski nadzor) te račun koji želite zaključati.
  3. Odaberite Change (Promijeni) pokraj Viewing Restrictions setting (Pogledaj u postavke zabrane).
  4. Unesite lozinku svog Netflix korisničkog računa.
  5. Postavite dobno ograničenja za programe koji su dopušteni na željenom profilu.
  6. Ponuđene su opcije U, PG, 12, 15 i 18.
  7. Ispod Title Restrictions (Zabranjeni naslovi), unesite naslove fillmove. Kada ih unesete, vidjet ćete popis onemogućenih naslova za gledanje na odabranom profilu.
  8. Označite Submit (Podnesi).

Postavke automatskog prikazivanja

Netflix ima mogućnost automatskog prikazivanja sadržaja točno tamo gdje je korisnik zadnji put prestao s gledanjem. Također, iduća se epizoda nastavlja reproducirati automatski nakon 10 sekundi kada se pogleda trenutna epizoda. Takva mogućnost omogućuje korisnicima da lakše gledaju epizode i duže provode vrijeme na platformi.

Navedene postavke možete isključiti ovako:

  1. Otvorite Netflix.com/account.
  2. Odaberite Profile & Parental Controls (Profil i Roditeljski nadzor) te račun za koji želite isključiti automatsko prikazivanje sadržaja.
  3. Odaberite Playback settings (Postavke ponovnog prikazivanja).
  4. Označite ili odznačite opciju automatskog prikazivanja sljedeće epizode na svim uređajima.
  5. Označite Save (Spremi).

Postavke roditeljske kontrole osmišljene su s ciljem zaštite djece od neprimjerenih sadržaja s kojima se mogu susresti u online svijetu. Ovakve se postavke mogu koristiti kako bi se zabranio pristup dobno neprimjerenim sadržajima, kako bi se postavilo vrijeme korištenja i nadzor aktivnosti djece. Specifično, na Netflixu je moguće i zabraniti koje sadržaje djeca ne mogu gledati uz nadziranje koji se sadržaji gledaju. Naravno, moramo biti svjesni kako nijedna postavka roditeljskog nadzora ili opcija filtera sadržaja nije u potpunosti učinkovita. Kako odrastaju, djeca postaju upoznatija s tehnologijom i s načinima kako isključiti ili zaobići postavke roditeljskog nadzora. Jedan nam je roditelj rekao kako je njegov kćeri osnovnoškolske dobi trebao puni jedan dan da isključi sve filtere i zabrane koje je on postavio.

Prije nego postavite roditeljski nadzor, vrlo je važno otvoriti razgovor na ovu temu s djetetom. U tom razgovoru treba se objasniti svrha roditeljskog nadzora, zbog čega se ono postavlja i kakvi se sadržaji nastoje „zaobići“. Naravno, korisno je spomenuti neprimjerene online sadržaje kao i rizična ponašanja djeca i mladih na internetu. Kadgod je moguće, iskoristite priliku i porazgovarajte o djetetovim aktivnostima na internetu i o sadržajima s kojima se susreće.

Izvor: Childnet International

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!