gaming-addiction

Budi znatiželjan, ali nemoj postati ovisan!

Piše: Iva Vidanec

Igranje online igrica može biti iznimno zabavno i opuštajuće. Tijekom igranja istražuješ nove svjetove uz druge igrače, sudjeluješ u timu i prelaziš izazovne nivoe!

No, gaming može imati i svojih nedostataka:

  • Možeš početi provoditi previše vremena u online svijetu što može spriječiti izvršavanje školskih obaveza, druženje s prijateljima ili provođenje vremena s obitelji
  • Drugi ti igrači mogu upućivati neugodne komentare zbog kojih se možeš osjećati loše

Vrlo je važno moći uskladiti svoje školske obaveze kao i druženje s drugima s aktivnostima na internetu. Nikada ne bismo trebali zamijeniti virtualni svijet s našim realnim. U suprotnom, može doći do psihičkih, društvenih i fizičkih negativnih posljedica.

Možda ti je vrlo teško prestati igrati igrice jednom kada započneš. No, igrice su osmišljene tako da privuku tvoju pažnju i zadržavaju te u igranju što je duže moguće. Ako se pitaš kako provjeriti igraš li previše igrice, možeš to učiniti ovdje!

Pitaj mamu, tatu ili drugu odraslu osobu od povjerenja da zajedno s tobom prođe sljedeća pitanja!

  1. Imaš li problema s usnivanjem i spavanjem?
  2. Stižeš li izvršavati svoje obaveze na vrijeme?
  3. Osjećaš li se ljuto ili uznemireno kada te netko ometa dok igraš?
  4. Razmišljaš li o igranju igrica dok radiš druge aktivnosti?
  5. Koliko vremena provodiš igrajući igrice, a koliko u druženju s drugima?

Odgovori na ova pitanja mogu upućivati na prekomjerno igranje koje može ometati tvoj svakodnevni život. Potičemo te da porazgovaraš s roditeljima, prijateljima ili drugim osobama od povjerenja o razlozima tvog prekomjernog igranja igrica. Pokušaj osmisliti aktivnosti kojima bi mogao/la umanjiti vrijeme pred ekranom! Ako ti je teško osmisliti takve aktivnosti, obrati se stručnom suradniku u školi ili možeš nazvati nas na 0800 606 606! I ne zaboravi – online svijet mjesto je gdje dijelimo i stječemo nova iskustva, no on ne može nadomjestiti boje naše šarene stvarnosti!

Ivin online kutak
video-conferencing-concept-landing-page_23-2148252704
Aplikacije po tvojoj mjeri!

Kada smo predložili Skype kao oblik svakodnevne komunikacije tijekom izolacije, naši su nam korisnici rekli: “Ma to koriste stari ljudi.“.
O tome koje su aplikacije zastarjele ili moderne, a koje baš po tvojoj mjeri, možeš pročitati ovdje!

children-play-drama-stage_1308-26843
Vrijeme za online kulturu!

Nakon što se odigraju sve društvene igre i pogledaju filmovi iz privatnog arsenala, može biti izazovno osmisliti nove, zanimljive aktivnosti za cijelu obitelj. Umjesto preuzimanja novih igrica i filmova, istražite nešto drugačije.